Volt egyszer egy... Hollywood / Once Upon A Time In... Hollywood (2019)
2019. augusztus 12. írta: G_Norton

Volt egyszer egy... Hollywood / Once Upon A Time In... Hollywood (2019)

Nem túlzás azt állítani, 2019 egyik legnagyobb mozgóképes eseménye Quentin Tarantino, a szeretett/gyűlölt mester új filmje. Mi több, a marketing és a film előtti hájp megtette, amit meg lehetett tenni: nem csupán az új filmje, hanem a kilencedik filmje, gyakorlatilag az utolsó előtti, ezen kívül talán egy lesz még valamikor 2023-24 táján (kivéve akkor, ha Star Treket rendez, mert azt persze nem illendő beleszámolni az eredeti filmek sorába). Komoly neveket is felvonultat a film, de nem csupán neveket, hanem elképesztő sztárokat, mint Margot Robbie, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Al Pacino, Kurt Russel, és még ki tudja mások. Sőt, attól is hiperventillált a sajtó, hogy a lehető legkisebb szerepekben kik fognak feltűnni, és ami az egészet megkoronázza: Tarantino a könyvét most Hollywoodnál nyitja ki, egész pontosan Hollywood hőskoránál, 1969-ben.

hollywood01.jpg

Nem is könnyű spoilermentesen arról írni, hogy pontosan mi is zajlik a filmben. A cselekmény részben két (anti)hősünket, Rick Dalton (DiCaprio) alkoholista, hiú színészt és örökös kaszkadőrét, a múltja miatt mások által okkal került Cliff Booth-t (Pitt) követi, akik a körülöttük megváltozott Hollywoodban próbálnak valahogy érvényesülni, de inkább már csak túlélni. Részben pedig Sharon Tate-et követjük (Robbie), Roman Polanski (Rafal Zawierucha) gyönyörű és tehetséges feleségét, aki éli világát, nem mellesleg a házaspár teljesen véletlenül Rick Dalton szomszédságában lakik...

Mint ahogy az összes filmje idáig, de főleg a Becstelen Brigantyk vagy a Django elszabadul, ez is megosztó lesz. De az említettekhez képest nem a történelemhamisításnak bélyegzett Hitler-halál, vagy a fekete lobbinak bélyegzett fegyveres polgárjog-érvényesítés fogja kicsapni a biztosítékot, hanem az, hogy kevésnek és öncélúnak fogják érezni az egészet: minek kell Brad Pittnek három tényleg nagyon cool számra autókáznia percekig? Mi volt a cél DiCaprio egy forgatási napjának komplett bemutatásával? Ha ez az egész csak felvezetés, akkor miért kell olyan hosszan csinálni, hogy a végső film 2 óra 39 perc legyen?

hollywood02.jpg

De őszintén szólva, akármennyire érződik a film közepén a tényleges hossza, nem tudott annyira érdekelni – pontosan úgy, mint pl a Django elszabadul esetében. A ’60-as évek végi Hollywood esszenciájának tarantinós verzióját kapjuk, ami egyszerűen dögös: fantasztikus zenék, cool autók, a Sunset Boulevard, westernszínészek szakmázása, drogok, a Manson „család” – és nem utolsósorban a mozi végtelen tisztelete és szerete Tarantino részéről, ami eddigi legszemélyesebb, talán a legaprólékosabb filmjévé teszi a Volt egyszer egy... Hollywood-ot. Még arra is jutott egy rövidke montázs, ahogy a mozik neonfeliratait bekapcsolják napszálltakor.

hollywood03.jpg

A sztárcameókra viszont nem érdemes várakozást építeni. Pár hetente robbant a hírbomba, hogy ki mindenki fog játszani a filmben, mint Al Pacino, Kurt Russel, Bruce Dern, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Michael Madsen, Zoe Bell, Luke Perry, Clifton Collins Jr., Emile Hirsch, Damian Lewis, Mike Moh, Lena Dunham, Omar Doom – és messze nem teljes a lista. A legjobb mellékszerepeket azonban talán Julia Butters és Margaret Qualley kapták a Mike Moh alakította Bruce Lee mellett, habár a fent említetteket is öröm volt látni, vagy viszontlátni. Továbbá ki ne feledjem a remek DiCapriót, és a nála is sokkal jobb Pittet – Cliff Booth még Aldo Raine-nél is keményebb és menőbb figura, Margot Robbie-ba pedig nehéz lenne nem beleszeretni megint.

hollywood04.jpg

Eddig minden eleme ismerős a képletnek, és a vége is az lesz. A film utolsó negyede hűen követi a mester eddigi munkáit, amit egy interjúban is elmondott: a payoff előtt szép lassan növeli a feszültséget, majd irtózatos erővel hagyja azt kirobbanni – meg merem kockáztatni, hogy eddigi karrierje során itt láthatjuk a legbrutálisabb jelenetsort –, utána az elmaradhatatlan röhögés...

... És végül valami újszerű: egy meglepően érzelmes zárás. Olyan, amilyen lennie kellett. Volna.

9/10

A Volt egyszer egy... Hollywood teljes adatlapja a Magyar Filmadatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1815003230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2019.08.12. 18:01:07

Vannak filmek, melyeket a filmkritikusok felhájpolnak és a mainstream közízlés magáévá tesz, majd divattá válik dicsérni és rossz ízlésre vall elítélni. Ilyen volt a La La Land (Kaliforniai álom) is a maga közhely tengerével, csöpögősen szirupos, elcsépelt szólamaival és utánzásaival. És ilyen most ez a film is. Aki nem kap tőle rögtön extatikus magömlést, az nem ért a filmekhez, aki meg versenyt dicséri az aztán a tuti szakembör. Volt szerencsém látni és állítom: hype az egész, néhány jópofa szöveggel.

Von Hermanitz 2019.08.12. 18:02:14

Vannak filmek, melyeket a filmkritikusok felhájpolnak és a mainstream közízlés magáévá tesz, majd divattá válik dicsérni és rossz ízlésre vall elítélni. Ilyen volt a La La Land (Kaliforniai álom) is a maga közhely tengerével, csöpögősen szirupos, elcsépelt szólamaival és utánzásaival. És ilyen most ez a film is. Aki nem kap tőle rögtön extatikus magömlést, az nem ért a filmekhez, aki meg versenyt dicséri az aztán a tuti szakembör. Volt szerencsém látni és állítom: hype az egész, néhány jópofa szöveggel.

G_Norton 2019.08.12. 19:27:58

@Staff Sergeant: Lelked rajta, nem egyezhet az ízlésünk.:)

Aetius_ 2019.08.12. 22:17:11

@Staff Sergeant: Megértelek. Néhol kimondottan idegesítő és k#rva hosszú. Alig vártam már a végét! Nem minden Tarantino film jó. A Jackie Brown és a Kutyaszorítóban például kimondottan gyengécskék. És ez a legújabb sem nagy szám. A Ponyvaregényt nehéz utolérni.

Szabó Zsolt Szilveszter 2019.08.21. 13:31:45

Annyira szórakoztató látni, ahogy találkounak elvárásaim a valósággal a film megtekintése után. Tételesen igazolva látom, hogy kik és miket kifogásolnak Tarantino legfrissebb munkájában.

Rozsgyi 2019.08.22. 01:45:26

Engem nagyon betalált most ez a film. Számomra egy anti-Hair, egy hippimozgalommal való leszámolás, és a kiöregedő, taposómalomban küzdő tapasztalt régi generáció felmagasztalása ez a film. Párhuzamba állítva a westernek törvényenkívülieit a lázadó új nemzedék hippijeivel. Vicces módon pont a régi korszakból itt maradt színész (DiCaprio) játssza hitelesen a film-a-filmben jelenetében a könyörtelen banditát, amivel a fiatal virággyerekek csak idétlenül próbálkoznak. Én imádtam :)

Na mi újság, Wagner úr? 2019.09.02. 12:15:48

Nekem végig az volt a meggyőződésem, hogy ezt a filmet Tarantino magának csinálta, de mi is megnézhettük.
Az biztos, hogy nem egy olyan közönségfilm, mint a Ponyvaregény, de én élveztem, hogy elrepített egy korba, amiről eddig csak olvastam.
Nem ez a legjobb filmje, az tuti, de engem elszórakoztatott :)
süti beállítások módosítása