Ha harc, hát legyen harc!
2017. augusztus 02. írta: FroG

Ha harc, hát legyen harc!

Avagy mi a helyzet Westeros sakktábláján?

got1.jpgKicsit nehéz belegondolni és elfogadni, de valóban a Trónok harca finisében járunk. Ebből adódóan lassan kezdik elvarrni a szálakat, a történet kezd egy bizonyos végpont felé kifutni és letisztázzák, hogy mely karaktereknek lesz fontos, vagy még fontosabb szerepe a nagy csatával kapcsolatban. A 7. felvonás ennek köszönhetően pedig valóban turbó sebességre kapcsolt és bár nem szándékoztam írni az évadon belüli részekről, az eddigi szűk 3 órában olyan fontos események történtek, amelyeket mindenképp fontos feleleveníteni és megvizsgálni.

Az évad persze úgy indult, ahogyan szokott, de erről bővebben írtam az első résszel kapcsolatos cikkemben. Akkor még nem tudtam azt, amit azóta már igen, azaz hogy a készítők ezúttal nem hosszan felvezetett szálakkal fognak dolgozni, hanem az eddig megalapozott történésekkel gyakorlatilag mini-finálékat kreálnak egyes karaktereknek és történeti elemeknek. Hogy ezzel behatóbban is foglalkozzak, nyilván nem tudom elkerülni a spoilereket, szóval csak azok olvassanak tovább, akik látták az évad első három részét, azonban, mivel próbálok spekulációkat is felállítani a sorozat hátralévő részeivel kapcsolatban, így lehet, hogy akaratlanul is spoilerezni fogok a későbbiekből úgy, hogy magam sem tudok erről.

Adná magát az, hogy az első három rész főszereplőjének Cerseit gondoljuk, aki minden eddiginél véresebb és gonoszabb bosszúhadjáratot folytat, most épp Ellaria Sand ellen, és lassacskán úgy tűnik, teljesen elveszti a lába alól a talajt. Ez annak fényében nem meglepő, hogy Cersei sosem volt egy kedves karakter, azonban az előző évadokban gyakorlatilag elvesztette mind azt, amiért bármit feláldozva harcolt, azaz a gyerekeit. Tehát nem meglepő, hogy a – most már – királynő apránként felépített, traumáktól és elnyomástól hemzsegő belső énje egyre inkább a felszínre tör, ennek gyönyörű megágyazása volt az előző évad vége, ahol a futótűz segítségével teljesen lefejezte nem csak az ellenségeinek egy népes táborát, de a westerosi vezetés színe-javát is. 

Ebből adódóan kézenfekvőnek tűnik, hogy az Éjkirály elleni háború mellett Cersei legyen a sorozat „főgonosza”, azonban ismerve a Trónok harca narratíváját, ez túl egyszerű megoldás volna, azaz vélhetően tovább próbálják árnyalni a Királynő karakterét,akáregy esetleges egyezség felé. Ebben a fejlődésben Jaime lehet a kulcs, Cersei utolsó mentsvára, testvére, szeretője és gyakorlatilag másik „fele”. A harmadik rész legfontosabb momentuma pedig pont Jaime vele szembeni szembefordulásának kezdett megágyazni, hisz azzal, hogy Olenna elárulta, hogy Joffrey halála neki és nem Tyrionnak köthető, Jaime-nek állást kell foglalnia majd a Danny vs. Cersei, azaz a Tyrion vs. Cersei háborúban, ami számára vélhetően elképesztően nagy falat lesz és elképzelhető, hogy inkább köztes megoldást választ és mondjuk Jon Snow segítségére siet. Ez a "cserbenhagyás" szerintem az utolsó tény, ami felnyithatja Cersei szemét azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben sokkal inkább hasonlított egy pszichopatára, mint valódi "házastársra" (Jaime és Cersei esetében nem tudom pontosan minek hívjam a kapcsolatukat.)

got2_1.pngSzóval, bár tekinthető Cersei az évad eddigi főszereplőjének, de sokkal inkább tűnik továbbra is Jon Snow a középpontnak, aki tulajdonképpen sziszifuszi munkát végez az Éjkirály ellen. A fő akadályozó tényező leginkább az, hogy Daenerys sem igazán hiszi el a „meséjét”, az utolsó(nak hitt) Targaryen azonban vélhetően később támogatni fogja, legalábbis errefelé tendál a cselekmény. A készítők ugyanis elkezdték a két karaktert közös nevezőre hozni, Davos és Tyrion segítségével gyakorlatilag felvázolták azokat a tényezőket, amik összekötik a két hőst, persze meglepne (és kiábrándítana) ha a kettejük végső kapcsolata ilyen egyszerű alapokra épülne.

A hátralévő részek nagy kérdései egyébként is Jon köré kulminálódnak. Ilyen például a Sansával való viszonya, amit a történet mindig elővesz egy kis bizonytalanság-keltés érdekében, azonban Bran hazatérésével gyakorlatilag felborulhat Winterfell politikai helyzete, bár ez nem tűnik túl valószínűnek, elvégre ilyesféle „kavarásra” már nem igazán van ideje az íróknak, ráadásul Bran is leszögezte, hogy nincsenek politikai ambíciói. A Sansa - Jon konfliktusnak ugyanakkor nem lesz ilyen egyszerű a feloldása, a képet az árnyalja leginkább, hogy nem igazán vagyunk tisztába Sansa szándékaival. A legidősebb Stark lány ugyanis képes eléggé ambivalens módon viselkedni, ráadásul mint mondta is, Cerseitől tanulta a "mesterséget" (többek között). Ugyanakkor nehezen tudnék elképzelni közöttük egy igazán komoly konfliktust, egyrészt, mert az eddigi összezördüléseik is többnyire semleges megoldással záródtak, másrészt pedig, mert kizártnak tartom, hogy Jon belemenjen egy ilyen sakkjátékba akkor, amikor finoman szólva is szorul a hurok a nyakuk körül.

A képbe persze bezavarhat Kisujj is, aki azonban egyre kevésbé tűnik tényezőnek. A korábbi megmondóember, aki a királyok fülébe suttogott, most nem tűnik többnek egy élvhajhász öregembernél, aki láthatóan nem tud olyan behatással lenni a dolgokra, ahogyan korábban képes volt, vagy ahogyan szeretné. Ez az amortizáció a részéről azért igazán érdekes, mert évadokon keresztül volt a legmagabiztosabb szereplő, aki bármilyen szituációban képes volt előhúzni valami furfangosat a farzsebéből. Az évad eddigi részéből okulva azonban ez a hatalom elmúlni látszik, ez pedig leginkább abból adódhat, hogy elkezdték az érzelmei befolyásolni. Elvégre meg is osztotta Sansával, hogy legszívesebben őt látná maga mellett, amikor majd a Vastrónra ül. Ez pedig valahogy nem látszik közeledni.

Ugyanakkor attól nem kell tartanunk, hogy az öreg sakkjátékosnak nincs valami kézzel fogható információja, amivel boríthatja a játékteret. Ha tippelnem kellene, ez az aduász akár lehet Jon származása is, amit a korábbi kincstárnok valamilyen úton-módon megtudott. Jon Targaryen mivolta egyébként is kifejezetten érdekes csavart jelenthet a történetben, egyelőre nem világos, hogy hogyan reagál majd rá Sansa, az északi urak és Daenerys. Utóbbi e nélkül egyre inkább labilis karakterpályára áll.

got_1.jpgDaenerys pontos szerepe egyébként is egyre nagyobb talánnyá kezd válni, ahogy közeledik Westeros meghódítása felé. Az első évadokban még higgadt, hideg fejű és racionális Khaleesi a trónhoz közeledve egyre inkább kezd tekintélyelvű és arrogáns lenni, persze próbálják mérsékelni a karaktere élét a segítői hangsúlyozásával, azonban például Varysszal láthatóan kezd megromlani a viszonya, ami eléggé nagy befolyásvesztéssel járhat a későbbiekre. Ez a radikalizálódás pedig teljesen kiszámíthatatlanná teszi a karaktert, ami egyrészt kifejezetten jó, mert a Trónok harca sosem fekete és fehér hősökre épített, másfelől viszont kiábrándító, mert Daenerys-t az elharapózó indulatai és az önmagából kifordulások ellenére még mindig megmentőként próbálják aposztrofálni az alkotók, ami előbb-utóbb a visszájára sülhet el, ezzel kicsinálva az eddigi karakterívet.

Az évad eddigi érdekessége (vagy hibája?) a karakterekkel kapcsolatban, hogy a történet szinte nyílegyenesen halad előre, a legfontosabb főszereplők pedig érinthetetlennek tűnnek. Ennek legfőbb oka leginkább az lehet, hogy az előző évadok során gyakorlatilag kinyírtak minden olyan mellékszereplőt, akinek a halálára, vagy pálfordulására komolyan építeni lehetett volna. Persze az első 3 rész egészen mozgalmasnak tűnik, azonban ezek a kisebb-nagyonbb fordulatok is inkább tisztogatásnak hatnak, mint komoly csavaroknak. Elvégre például sem Olennának, sem a Homokkígyóknak nem tudtam volna elképzelni összetettebb sorsot, előbbi kora-, utóbbiak kidolgozatlansága miatt.

A karakterek között egyébként is van néhány olyan sötét folt, akikkel még robbantani lehet, ilyen például a Lobogó Nélküli Testvériség, köztük a Vérebbel, akinek egyes rajongói teóriák kifejezetten fontos szerepet szánnak majd a lezárásban. Én személyszerint benne a Tűz Istenének egyik fontos bábuját látom, elvégre nem lehet véletlen hogy gyermekkorában olyan közeli kapcsolatba került a tűzzel, majd annyi csúnya eseményt túlélve most nem csak közöttünk van, de ezen felül még látta a -vélhető- jövőt a tűzben.

got3.jpgVan azonban két szereplő, akikkel nem igazán tudok kibékülni. Az egyikük Euron, akit a sorozat eddigi irányelveivel szembemenve gyakorlatilag sebtében akarnak új Ramseyvé előléptetni, azonban hiába kifejezetten jó Pilou Asbaek a szerepben, a Greyjoy-kalóz nem tűnik többnek egy bohóckodó vérebnél, aki csak egy díszes kellék a készítők kezében, amivel balanszírozni próbálják a Targaryen sereg fölényét. A másik pedig Qyburn, akinek szintén erőltetett eszközökkel akarnak helyet találni a történetben, az előző évadban például kifejezetten csípte a szememet, hogy Varys tökéletesnek mondott kémhálózatát át tudta venni pár édességnek köszönhetően. Most pedig karikacsapás egyszerűséggel épített ellenszert a sárkányok elleni harchoz, ami inkább tűnik egy olcsó szemfényvesztésnek, mint valódi fegyvernek. Ennek ellenére annak a nyílvetőnek is fontos szerepe lehet, egyébként nem került volna bele a történetbe. Ha pedig így lesz, akkor folytatják a Qyburn-sorozatot, azaz, ha valamit nem lehet sztoriból megoldani, a kitagadott (majd most felemelt) mester összedobja fél rész alatt úgy, hogy abból ne lássunk semmit a képernyőn. Mindenképp ő a sztori egyik leggyengébb pontja.

Szóval, bár összességében tisztázódni látszik a kép, a szereplőkben azért sok kiaknázatlan csavar rejlik, ami még ennél is magasabb polcra helyezheti a sorozatot, már ha Benioff és Weiss nem akar mindenféle, a könyvből gyorsan átemelt, de itt megalapozatlan karaktert beleerőltetni a sztoriba. Reméljük, ez nem így lesz, illetve abban is reménykedhetünk, hogy a Trónok harca egy még ennél is erősebb tempóra kapcsol, ami az eddigi tendenciát látva nem tűnik elképzelhetetlennek.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4512704433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2017.08.04. 04:01:13

Az a bajom a Cersei szállal, hogy kicsit erőltetik vele az izgalmat. Cersei egy kicsinyes buta picsa volt mindig, aki okosnak hiszi magát, de valójában fogalma sincs a játékról, az intrikái pedig rendre visszafelé sülnek el. Értem én, hogy egy rész alatt kinyírni túl gyors lett volna, de az ő eszével és politikai képességeivel, ellenségekkel körül zárva igazán a kisujját se kéne Daenynek mozdítani a legyőzéséhez, most hirtelen mégis nagy politikus és kimagasló stratéga lett Cerseiből. Jó a sorozat, de őszintén szólva kicsit elvesztették a tempót és realitásokat a készítők.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.08.04. 12:32:01

@Giggsy: Nekem nem tűnik most sem valami rafináltnak, szerintem megy a feje után. Igazából olyan döntése sem volt, ami hatalmas stratégiai jelentőségű volna, a legutóbbi győzelmüket is vlsz. az öreg Tarly dolgozta ki, neki köze sem volt hozzá.
süti beállítások módosítása