Writers' Block: Villains by Dan Berk & Robert Olsen
2017. április 25. írta: danialves

Writers' Block: Villains by Dan Berk & Robert Olsen

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Egy jó ötlet sok mindenért tud kárpótolni egy filmben - hasonló megállapításokat tehetünk a Villains kapcsán is, amely egy jórészt a 4 fal között játszódó horror-thriller, azonban ebben a minőségében semmivel sem kevesebb egy átlagos alkotásnál. Jelen esetben ugyanakkor az a probléma, hogy az igazán eredeti elképzelések soha nem tudnak kiteljesedni és összességében egy olyan vázra áll rá a történet, amely kiöli valódi erejét.villains.png

A Villans alapötletéről nehéz lenne bármit is mondani anélkül, hogy lelőném fő fordulatait, a legnagyobb meglepetések ugyanis az első 30-40 oldal során várnak ránk. (Ami elég nagy öngól azt nézve, hogy ha megvalósul a film, valószínűleg az első előzetes sem fogja már titkolni ezeket.) A szkript kiválóan vezeti többször is tévútra nézőjét azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen jellegű filmre is számíthat, egyszerre játszva a műfajokkal és használva ki a figurákban rejlő lehetőségeket. Azt ugyanis meg kell hagyni, hogy a Berk-Olsen páros igyekezett mind karaktereiben, mind környezetük, konfliktusaik kialakításában egyedi megoldásokhoz nyúlni: főszereplőink egyáltalán nem klasszikus hősök, ellenlábasaik pedig egyszerre félelmetesen racionális és lehengerlően őrült alakok. És ahogy ezek az adalékok elkezdik árnyalni az alaphelyzetet, újra és újra felrázzák a történet folyását.

Ugyanakkor ez a folyam egyre inkább a bejáratott zsánermintáknak megfelelő formát kezd ölteni, és a Villains amint megtalálja végleges medrét, a kiszámíthatatlanság előnye hamar kámforrá válik. Az addigi bizonytalanság és az ebből származó feszültség egy rövidke és sekélyes túsz-thrillernek adja át a helyét, amelyben csak sokkolóan bizarr vonásai tartják a lelket. A szkriptnek végeredményben adós marad a kiforrott karakterívekkel, az egyszerű stílusgyakorlaton túlmutató tartalommal, és alapelvükre lebontva a szereplők játszmázásai is begyakorolt mintákat követnek - a rövidke 90 oldal második felében nem fogunk már formabontó megoldásokkal találkozni.

A Villains tehát jelen állás szerint számomra egy B-film jegyeit mutatja, mindazonáltal egy kellemes sodrású, kellő mennyiségű jellegzetes vonással bíró B-filmét. Pedig ebben a koncepcióban akár több is lehetett volna, ha alkotói nem akarják a műfaji kivánalmaknak megfeleltetni és hagyják kicsit szabadon lélegezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8712447157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása