Három szín: Piros / Trois couleurs: Rouge (1994)
2016. november 23. írta: danialves

Három szín: Piros / Trois couleurs: Rouge (1994)

Bár nem feltétlenül szükséges kronológiai sorrendben nézni a Három szín-trilógia darabjait, aki a Kék és a Fehér megtekintése után veselkedik neki a Pirosnak, az már sejtheti, hogy a látszólagos hasonlóságok ellenére is egy jórészt különböző élményre számíthat. Záródarabjával Kieslowski nemcsak a témát, de ismét az elbeszélésmódot is megváltoztatta, aminek köszönhetően a Piros legalább annyira tekinthető a filmsorozat legjobb, mint a leggyengébb darabjának.rouge.jpg

Valentine (Irene Jacob) egy sikeres karrier kapujában álló modell, aki azonban magánéletében már kevésbé céltudatos: nemcsak egy féltékeny, de örökké távol lévő baráttal, illetve öccse drogfüggőségével kell megküzdenie, de saját elvei, elképzelései kiforratlanságával is. Egy véletlen folytán azonban összeakad egy nyugdíjas bíróval (Jean-Louis Trintignant), aki a szomszédjai után kémkedéssel tölti mindennapjait. A gyermeki idealizmus és a kiábrándult cinizmus összecsapása pedig nemcsak kettejük életét változtatja meg, de ezzel párhuzamosan "megfigyeltjeik" is sorsfordító események részesei lesznek.

Kieslowski előző két történetét egyszerű (vagy az értelmezéshez nem feltétlenül szükséges) szimbolikával valósította meg, a Piros azonban ebben nagy váltást jelent: képtelenség egyértelműen meghatározni, a többszörösen összefonódó narratívában melyik szereplő és történés a jelkép, illetve szerepük pontosan mit is jelent az összkép szempontjából. Ennek megfelelően a forgatókönyv is sokkal inkább gondolatok, világnézetek és a sorsokból levont tanulságok ütköztetéséről szól, mint valódi emberekről, és a film elméletiségében nehéz megtalálni az előző két rész életszerűségét.red-missed-connections.png

Szárazabb és elvontabb hangulatú ez a történet, ugyanakkor a rendező ezúttal is jól találja meg a mondanivaló sajátosságához párosuló eszközöket. A karakterek párhuzamba állítása, a látszólag üresen csengő dialógusok és kontextus nélkül hagyott jelenet mögött meghúzódó tartalom dekódolása jelenti a Piros elsődleges élményét, és ha egyszer ez tudatosul bennünk, máris más szemmel figyelhetjük a látszólag lapos és érdektelen jelenetek váltakozását. Ez természetesen korántsem egyértelmű (és az előző két film után valószínűleg eleve nem is ilyen elvárásokkal fogunk közelíteni ehhez a darabhoz), ami alaposan megnehezíti a befogadást, és a mű elsősorban nem a megtekintés folyamán, hanem csak utólag átértékelve fog igazán tetszeni.

A Pirost is nehéz tehát a trilógia egészéhez mérve értékelni: bár ugyanaz az alkotó, hasonló eszközökkel valósította meg, teljesen eltérő élményt nyújt. Ami egyrészről örvendetes változatosságot, másrészről viszont az etalonként számon tartott Kék magasságaihoz képest enyhe hiányérzetet jelent. Abban azonban ez a zárófilm is megerősít, hogy Kieslowskitól a filmtörténelem egyik legkülönlegesebb filmtrilógiáját láthattuk a Három szín képében.

8/10

A Három szín: Piros teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8711990026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.11.23. 22:13:26

Miért Három Szín a magyar cÍme a trilónak? Trikolornak kellene lennie. Úgy egyből tudnánk, hogy a franciskákró lessz szó. Amúgy Genf nem is Francba van.
Érdekes, most nem tetszettek annyira, mint régen.
Az orvosos, amit a Fehérnek véltem, valójában a Tízparancsolatban van. Az is egy nagyon jó sorozat.

exterminador 2016.11.24. 11:58:46

Valaki magyarázza már egyszer el nekem, hogy tulajdonképpen Kieslowskiban mi a jó? Mit látnak benne, amit én képtelen vagyok? A filmtörténet egyik legtúlértékeltebb rendezője, minden, amit láttam tőle, merő erőltetett szenvelgés, mesterkéltség, hamisság és bárgyú moralizálgatás.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.24. 12:34:45

@exterminador: Esetleg mondjuk olvasd el a kritikámat az előző kettővel egyetemben? :)

exterminador 2016.11.24. 15:20:39

@danialves: megtörtént. A Pirost akárhogy értékelgeti utólag az ember, akkor is egy nagy bombasztikus semmi. Nem 8/10, hanem 1/10.

David Bowman 2016.11.24. 16:07:42

@exterminador:
Nem lehet egy, mert nagyon szép benne a lány.

exterminador 2016.11.24. 17:37:13

@David Bowman: viszont ha jól emlékszem, meztelen jelenete nem volt. (Pedig Kieslowski korábban a szétesztétizált szexjelenetek terén is kétes dicsőséget szerzett a Veronikában!) Úgyhogy marad az egy.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.24. 21:30:21

@exterminador: Ja akkor te is csak az a típus vagy, aki véletlenül "valaki magyarázza el nekem"-nek írja a "nem értem" vagy "nem értek egyet" kifejezéseket. ;)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.25. 10:50:21

Én a Három szín-trilógia esetén nem osztom a nagyon savazó véleményeket, szerintem nem okoz gondot ezeknek a filmeknek a befogadása. A Veronika kettős élete viszont más tészta; az tényleg egy vékony kötélen egyensúlyoz a giccsesség és a nézhetetlenség között. Nem is tartom jó filmnek.Viszont van ezeknek az európai posztmodern filmeknek egy sajátos hangulata, legalábbis engem mindig behúznak a világukba.

David Bowman 2016.11.25. 12:15:15

@Bruse: Na, ez a lényeg. A hangulat. Amikor kijöttem a moziból, úgy éreztem, ez jó film volt.

David Bowman 2016.11.25. 12:17:24

Akit a lehalgatás szál kibontása érdekel, nézze meg a Slivert. Annak a filmnek is jó a hangulata, a végén mégis azon agyal az ember, hogy mi miért. a Pirosban meg csak úgy történnek a dolgok.

ronaldinhogaucho 2017.03.07. 22:40:43

Esetleg a tízparancsolatról nem tervezel kritikát írni? Én éppen most darálom...

Szívesen venném a meglátásaidat erről a méltatlanul elhanyagolt sorozatról.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.03.07. 23:08:08

@ronaldinhogaucho: Nem ígérem, hogy a közeljövőben, de tervezem, hogy sort kerítek rá.

ronaldinhogaucho 2017.03.08. 09:26:01

@danialves: Köszönöm, várom! Hiánypótló írás lesz magyar viszonylatban.
süti beállítások módosítása