Éjszakai élet / Nocno zivljenje (2016)
2016. szeptember 12. írta: FroG

Éjszakai élet / Nocno zivljenje (2016)

nightlife.jpgA filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni

Az egyszeri filmkedvelő szinte mindig félve ül be egy tipikus európai fesztiválfilmre, mivel ezek az alkotások gyakran magukon hordoznak olyan tulajdonságokat, amelyek finoman szólva sem a film élvezhetőségét mozdítják előre. Magyarán mondva: a forma és a mondanivaló oltárán gyakran felőrlődik a történet. Az Éjszakai élet, mely Damjan Kozole személyében Karlovy Vary rendezői díjat ünnepelhetett, minden olyan negatív dolgot magáénak tudhat, ami miatt nem feltétlen szívesen ülünk be hasonló fesztiválsikerekre.

A cselekmény alapját egy igaz történet szolgáltatja: Ljubjanában egy félholt, kutyák által összeharapott embert találtak fiatalok. Mint később kiderült, a férfi egy fontos ügyvéd (a valóságban orvos), akinek próbálják a hírnevét bemocskolni. Felesége mindent megtesz, hogy férje nevét tisztára mossa.

nightlife-film-h_2016.jpgAz Éjszakai életet elég nehéz megemészteni. Nem azért, mert olyan bonyolult volna, hanem mert olyan sok mindenről próbál szólni, hogy elfelejt lefektetni magának egy útvonalat, ebből adódóan a sztori kapkodó és felületes, nem kapunk egy egyenes mondanivalót vagy csapásirányt a karaktereinkkel kapcsolatban. Az Éjszakai élet látszólag mindent megtesz, hogy ne kelljen semmiről szólnia: a mindössze bő 80 perces játékidő hosszan kitartott, sokkal se füle se farka jelenetekkel operál, melyek sokkal inkább időhúzásnak, mintsem valódi művészi ambíciónak tűnnek.

A filmnek nem tesz jót a tipikus közép-kelet-európai miliő sem, a hangulat ugyanis végig a megszokott nagyvárosi képekkel, a kisrealista képsorokkal és kézikamerás rángatózásokkal operál, ebből adódóan a film gyakorlatilag saját hangulatának kardjába dől, és már az első fél óra alatt unalomba fullad. Ezen az sem segít, hogy a történetnek sincs túl sok rétege, és igazából a fenti 3 sort is nehéz megfogalmazni, hiszen a Éjszakai élet gyakorlatilag semmiről sem szól igazán, egy gondolatát sem viszi végig, fontoskodónak hat, amely a nagy nagyotmondásban végül egy igazán fontos aspektust sem tud megragadni. Ez különösen azért fájó, mert a Damjan Kozole a vetítés utáni mini kérdezz-felelekben a média szerepét, a politikai csatározásokat, és az ügy emberi oldalát hangoztatta, ennek ellenére ezeknek a gondolatoknak nem sok foganatja van a vásznon.

A Éjszakai élet tehát az egészen jó színészi játékai, és a ljubljanai éjszaka kifejezetten jó hangulata ellenére gyakorlatilag belefullad a középszerűségbe, és semmit sem tud úgy megragadni, hogy az a történet szerves részét alkossa. A film ezért sokkal inkább egy kiragadott életképnek, vagy egy sorozat pilotjának, mint egy olyan alkotásnak, amely A-kategóriás fesztiválokon hoz el nagy díjakat.

5/10

Az Éjszakai élet teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9611693807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.12. 19:24:58

És az a baj, hogy ez még csak nem is a klasszikus "nemértettedmenjTransformerstnézni" művészfilm, hanem az a fajta darab, ami csak azért ad gondolkodni valót, mert szándékosan homályban tart motivációkat, kapcsolatokat, a karakterek hátterét (és persze pont ettől lesz baromi kevés még 85 percre is). Borzasztó felütése volt a fesztiválnak. 4/10
süti beállítások módosítása