Sorozat: A sebész / The Knick (2014-)
2016. augusztus 24. írta: tonks

Sorozat: A sebész / The Knick (2014-)

vlcsnap-8322-07-24-01h53m50s431.png

A Steven Soderbergh fémjelezte The Knick a címéhez híven egy kórházról, azon belül is elsősorban az ott dolgozó sebészekről szól, a csavar pedig maga a helyszín: a 20. század eleji gyorsan fejlődő, nyüzsgő New York, ahol még nem volt TB, sem ezerféle gyógyszer a sarki patikában, sem megfelelő higiénia. A ma ismert orvostudomány még ekkor próbálgatta az első lépéseit, igyekeztek rájönni, mi hogyan működik az emberi testben és hogyan lehet gyógyítani a különböző betegségeket. Na, ezeket a lépéseket kívánta a sorozat megmutatni, körítve a kötelező magánéleti bonyodalmakkal és egy érdekesen megközelített hangulattal.

Még 2014-ben, mikor a pilot kijött, hatalmas várakozásokkal ültem le elé, és egy órával később fintorogva és azon nyomban elkaszálva álltam fel onnan és nem értettem, mi ez a szar. Egy nagy kliséhalmaznak tűnt az egész, a Clive Owen játszotta sebész zseni a maga drogfüggőségével, arroganciájával egy bénább bajuszos Doktor House-t vetített elém és már Hugh Laurie-t se szerettem ebben a szerepben. Aztán majd' 2 év után a minap újra kapott a sorozat egy esélyt, mert épp volt rá időm és az 1x02 mintha egy másik sorozat lett volna. Vagy én változtam volna ennyit? Ki tudja, de alig 1 hét alatt lenyomtam a további 19 epizódot és szívesen nézném is tovább.
vlcsnap-9477-12-10-06h25m29s063.png

A történelmi háttér a sorozat egyik legerősebb része: a nyomornegyedek kilátástalansága, az Ígéret Földjére bevándorlók tömege okozta bizalmatlanság és problémák, a technikai fejlődések, az újabb és újabb orvostudományi felfedezések sora. A sorozat néha ki is kacsint a nézőre olyan beszólásokkal, minthogy ugyan hogy lenne sikeres a metró (ami a föld alatt megy, és ugyan ki a fene akarna lemenni oda), vagy a röntgengép, amiben sokan elsőre csak a bazári mutatványt látták, mint a hasznos eszközt. Elég hiteles korrajzot sikerült tehát megalkotni, és pár dolog még most is aktuális és elgondolkodásra ad okot. Az elvégzett műtétek pedig egész művészi módon gyomorforgatók lettek, nem ajánlom kifejezetten vacsora mellé.

vlcsnap-3070-04-06-02h28m14s413.png

A hangulat a fentiekhez igazodva végig borús és baljós, kicsit olyan volt néhány szereplő sorsát nézni, mintha lassított katasztrófát nézne az ember. A korábban említett Dr. John Thackery kétségtelenül hatalmas elme, csak sajnos a mentorával a nagy műtétek, kutatások előtt kokainnal turbózták fel magukat. Akkoriban nem sokat tudtak a függőségekről sem, a drogfüggőséget konkrétan a szegényebb réteg gyengeségében látták, hiszen csak döntés kérdése az egész. A mellette dolgozó Dr. Everett Gallingernek látszólag mindene meg van, aztán lassan mindent elveszít, kivéve a nézeteit arról, hogy ő tökéletes és hogy vannak olyan emberi fajok, akiknek nem szabadna szaporodni. Ellenpólusaként Dr. Bertie Chickering fiatal és tapasztalatlan ugyan, de nyitottan áll a világ felé és nem csak az esze van a helyén, hanem a szíve is. A sebészek közül ő az egyedüli, aki emberszámba veszi Dr. Algernon Edwardsot, a Franciaországban tanult és frissen hazatért néger orvost. A rasszizmus ebben az időben még a hétköznapi élet normális része volt.

vlcsnap-2260-02-19-13h57m49s122.png

A sebészeken kívül megismerhetünk még egy rakás szereplőt: a Knickerbocker kórház legnagyobb támogatóját, a Robertson családot, akik a hajótársaságukkal szereztek annyi pénzt, hogy látszólag nem tudják elég gyorsan költeni. Cornelia Robertson látszólag több hatalmat kap az apjától, mint ahogy a korabeli normák engednék, de rá kell jönnie, hogy őt is megkötik a társadalmi elvárások és igazságérzete többször bajba sodorja. Apja és bátyja között pedig a fejlődés kérdése szüli a legnagyobb konfliktust. A kórházbeli dolgozók közül Lucy nővért kell megemlíteni, aki Corneliához hasonlóan egy erős női karakter. A vidéki ártatlan lány lassan rájön, hogy a szép érzelmekkel feltörölheti a padlót és kemény játékosként búcsúzik el a 2. évad végén. Szintén a kórházban találkozhatunk Herman Barrow-val, az igazgatóval, aki hiába egy kis patkány a sok oroszlán között, szeretne oroszlán lenni és mindent meg is tesz ezért, elsősorban anyagi helyzetének javításával, jobbára illegális eszközökkel. Míg az 1. évadot Dr. Thackery, a 2. évadot kétségtelenül ő vitte el a hátán és egész érdekes, átgondolt sztori lett az övé. És rajtuk kívül még jó páran, akik fel-felbukkannak a Knickerbocker környékén.

eve-hewson-the-knuck.png

Az emberek sorsa mellett mi más lenne még kulcsfontosságú, mint a pénz. Az ilyen magas presztízsű kórházak sok pénzbe kerültek a támogatóiknak, viszont jórészt csak a gazdagokat gyógyítottak, szegényt alig, feketét pedig egyáltalán nem. A műtétek nagy szenzációknak számítottak, maga a műtő is egy előadóteremként funkcionált. New York már akkor hatalmas város volt, de a lefölözhető gazdag réteg véges, a Knickerbocker pedig a többi kórháztól eltérően szegényebb környéken épült és nem mindenki vallotta náluk azt a nézetet, hogy a szegényeket nem kell ellátni, sőt, Cornelia Robertson az szegénynegyedek, bevándorlók egészségügyi helyzetéért küzd vállvetve, ami azért a fenntarthatóságukra is hatással van.

vlcsnap-8119-10-16-09h08m53s610.png

A hibát a klisésebb megoldásokban és néha furcsa karaktermozgatásokban kell keresni. Az 1. évad legtöbb szála nem okozott számomra olyan hatalmas meglepetést (például a lenézett néger sebész éles eszével bebizonyítja rátermettségét, a drogfüggő sebész lecsúszik, romantikus bonyodalmak, stb.), a 2. évad azonban már levetkőzte ezeket a betegségeket, vagy inkább a karakterek fejlődtek addigra annyit, hogy hiteltelen lett volna, ha ezen a szinten mozognak tovább. Nem mondom, hogy zseniális sorozat lett, de a hibáit könnyű elnézni.

A hangulatot a képi világ is alátámasztja: sok a sötétebb tér, egyedül a műtőben van vakító, tiszta fehérség. A zene pedig a történelmi háttértől nem is lehetne különbözőbb, néha kissé egysíkú gépzene, mégis azon kaptam magam, hogy tetszik a jelenetek alatt, remek ötletnek bizonyult.

Folytatásról egyenlőre nincs hír, a Cinemax sorozata elvileg két évadra lett tervezve, de a kasza sem lett kimondva. A történet sok helyen le lett zárva, de bőven volna mit folytatni, a 2. évados finálé konkrétan kapkodósnak tűnt nekem, pedig a lassú történetvezetés volt korábban az epizódokra jellemző. Majd meglátjuk.

A The Knick adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3410410160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.08.25. 15:00:29

Engem magával ragadott aznnal, de a hangulata, mint a sztori. A kezdőtene már nagyon jó. A korhű háttér, az eddig usemretlen világ. Mert érdekes volt így látni az egészségügyet.
A karakterek jók, és ami engem még telejsen magával ragadott, azok a ruhák. Az az elegancia, azok az ingek...

Na mi újság, Wagner úr? 2016.08.26. 13:23:39

Most kezdtünk bele a második évadba, de nem jutottunk túl az első részén, annyira nem tetszett a folytatás. Mintha elfelejtették volna, hogy milyen volt az első évad... Sebaj, majd ha végeztünk az American Crime Story-val, adunk neki még egy esélyt :)
süti beállítások módosítása