Neon démon / The Neon Demon (2016)
2016. július 15. írta: !Márk!

Neon démon / The Neon Demon (2016)

1-jundetevi8l-iwhg0nnpra.jpgAz álmaink kínkeserves hajkurászásáról szóló témák jó táptalajt nyújthatnak egy filmrendezőnek. Elég látványosan és tragikusan lehet ábrázolni egy-egy megnyomorodott emberi sorsot, amelyek a feltörekvés árnyékában hunytak ki. Jó példa erre a Rekviem egy álomért vagy a Fekete hattyú (mindkettő Aronofsky), a Neon Démon azonban eltörpül ezen produkciók mellett. Pedig a potenciál megvolt benne.

A Drive rendezője, Nicolas Winding Refn ezúttal a divatvilágot helyezte górcső alá. A történet főszereplője, Jesse (Elle Fanning) élete nagy lehetősége előtt áll. Elköltözik Los Angelesbe, hogy belekóstoljon a divat és a modellkedés világába, ám az álmai felé korántsem olyan ütemben halad, ahogyan ő azt gondolta...

nicolas-winding-refn-neon-demon-5.jpgRefn célja egyértelműen egy manipulatív, hazug divatvilág bemutatása volt, ám ezt csak több-kevesebb sikerrel tudta megtenni. A Drive-on kívül a dán rendezőnek csak fellángolásai, jól elkapott pillanatai vannak, de egy egységes, kompakt történet megalkotása látszólagos nehézségeket okoz neki. A film témája alapból figyelemfelkeltő, izgalmas dolgokkal kecsegtethetne, de Refn mélyen lappangó zsenije csak momentumokra képes felvillanni.

A színészvezetéssel és a vizualitással (különösen az utóbbival) semmi gond nem volt. Sőt, kicsit már az volt az érzésem, mintha az alkotók túlságosan is erre a két vonalra álltak volna rá, semmibe véve minden mást. Gyönyörű képi megoldásokat, szimbólumokkal tarkított beállításokat láthatunk, ami miatt még a mozijegyet is érdemes lenne kiváltani. Emellett a színészgárda is megbízható, profi munkát végzett. Elle Fanning ha így folytatja, a legnépszerűbb fiatal színésznők között lesz számon tartva, ugyanis szenzációs, amit itt művel. A többiek is csont nélkül hozzák a kötelezőt, de Fanning nagy pillanata ez a film inkább. Viszont hiába a nagyszerű színészkedés, az általuk megformált karakterek sem lettek túl kidolgozottak. Kicsit az az ember érzése, hogy Refn és csapata túl nagy fába vágták a fejszéjüket, két óra alatt akartak minél több mindent megmutatni. Noha a végeredmény így sem lett rossz, de a továbbiakban célszerű lenne egy-két apróságtól megválni. Az összkép lehet ezáltal jobban le lesz csupaszítva, de legalább autentikusabb, relevánsabb, egészebb alkotást kapnánk egy szerteágazó katyvasz helyett.

Összességében azért mégsem mondanám rossznak a Neon démont, inkább csak félresikerültnek. Videoklipnek speciel nem lenne utolsó, de az ember nem feltétlenül egy ilyen élmény reményében váltja ki a mozijegyet.

6/10

A Neon démon teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr578874948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naivugyfel 2016.07.16. 17:30:59

Borzadályos művészfilm

dreamhotep 2016.07.17. 17:20:36

refn: pusher I-II és vége. drive erős közepes. zöld hentesek szörnyű

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.07.17. 19:37:58

@dreamhotep: Gondolom a zöld hentesek helyett only god forgives-t akartál írni ;)

dreamhotep 2016.07.18. 02:46:50

@Werewolfrulez: jogos ott mikkelsen a közös halmaz. bronson (is) szörnyű. only god forgives detto. viszont pusher, főleg az I, 10/10
süti beállítások módosítása