Sorozat: House of Cards - 4. évad
2016. június 16. írta: danialves

Sorozat: House of Cards - 4. évad

hoc2.jpgA House of Cards harmadik évadja után voltak kétségeim afelől, hogy tud-e még bármiben újat mutatni a sorozat, ugyanis Frank elnöki tevékenysége sem a politikai machinációk ötletessége, sem a többi szereplő inputja szempontjából nem ütötte meg már azt a szintet sem, amely az első két évadot jellemezte. Azonban ez valószínűleg nem kerülte el Beau Willimon és az írógárda figyelmét sem, akik úgy voltak képesek továbbfejleszteni a sorozat koncepcióját, hogy közben újra a régi fényében tündököljön.

A leglátványosabb változás, hogy az elnökválasztás koncepciójára építve újra a hatalmi harcok kerültek a középpontba, ebben a közegben pedig sokkal természetesebben működik a House of Cards, mintha diplomáciai játszmákra kellene összpontosítania. A hátbatámadások, főszereplőink gátlástalan taposása a mű legszebb napjait idézte, ráadásul a harmadik szezonban hanyagolt ügyek elővételével megteremtődött egyfajta kontinuitás is ezzel a múlttal. Ebbe a koncepcióba pedig a mellékszereplők is sokkal organikusabban illeszkednek, például végre Dougot sem kell külön utakon működtetni, az új arcok pedig úgy hoztak változatosságot a hangulatba, hogy közben tökéletesen képviselik az alkotás sajátosságait. (William Conway kapcsán például bennem az is felvetődött, hogy nemcsak az elnöki székben, de a főszerepben is méltó utódja lehetne Franknek.) Ráadásul az írókban volt annyi belátás, hogy aki már érdemben alig tudott hozzátenni az összképhez (Remy, Jackie), azt inkább hanyagolták, mint hogy valamilyen ürüggyel a képernyőn tartsák.

hoc.jpgA House of Cards lényege azonban továbbra sem a hatalmi cicaharcok, és azok kidolgozottsága, hanem az, hogy ez hogyan képezi le a regnáló politikai rendszerek működését. Ebből a szempontból az egyik legszebb koncepcióval rendelkező évadot láthattuk, amely - bár Trump retorikájának abszurditását meg sem tudta közelíteni - nemcsak a választási kampányok illúzióját rombolta le, de az orlandoi mészárlást kísértetiesen megjövendölve az aktuális világpolitikai folyamatokra is képes volt reflektálni. Egyben pedig egy újabb hátborzongató leckét kaptunk a hatalom természetéről, amelynek csattanója a magyar nézőknek jelenleg talán még többet is mond, mint az amerikaiaknak.

Természetesen ezt a szokásos színvonalon, remek alakításokkal, a Fincher által teremtett atmoszférát még mindig őrző rendezéssel, és helyenként minden eddiginél jobban felépített dramaturgiával (ki gondolta volna, hogy a krimi-thrillerek műfaji elemeit is ilyen jól veszi át az utolsó két rész?) körítve - nem kell sokat magyarázni, hogy a sorozat ilyen szempontból sem adott lejjebb. Az azonban sokkal örvendetesebb, hogy véghezvitte azt, amire eddig igen kevés széria volt képes: egy hullámvölgy után teljesen megújult, és képes volt a kezdeti élményét egy friss köntösbe csomagolva, továbbfejlesztve visszaadni. Ha vannak is jelek, amelyek a House of Cards kifulladását vetítik elő (például a showrunner Beau Willimon távozása az 5. évad előtt, vagy akár a visszafordíthatatlan húzásokat meglépő évadzáró), a 4. évad színvonala alapján aggodalomra nincs semmi okunk.

A House of Cards teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr108813968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2016.06.19. 17:38:16

Kar volt Orlandot belekeverni, miert nem a San Bernardinó-i lovoldozest akkor mar

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.19. 18:32:20

@Jokerpofa: Mert az elkövető (a san bernardinoi lövöldözőkkel ellentétben) nem volt valódi iszlám radikális, és mert (szintén a san bernardinoi esettel ellentétben) ő is felesküdött egy terrorszervezetre, amellyel egyébként semmilyen kapcsolatban nem állt. De leginkább azért, hogy a nagyokos kommentelők kioszthassanak, hogy mit volt kár belekeverni...

Jokerpofa 2016.06.19. 18:34:58

@danialves: ok, akkor ennyit a fantasztikus blogodrol, anyamba is kuldj el

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.19. 18:47:07

@Jokerpofa: És igen, itt van a klasszikus "ha a nagyképű beböfögés nem jön be, akkor jön a sértődés", csak közben meglepő módon egy dolog nem derült ki egyáltalán: hogy miért volt kár Orlandot idekeverni, és miért kellett volna inkább San Bernardinot.
Nem hullajtanék könnyeket, ha tényleg megsértődnél, és nem tisztelnél meg a jövőben hasonló értékes hozzáfűznivalókkal. (Ha muszáj, akkor anyádba is elküldelek hozzá.)

Jokerpofa 2016.06.19. 19:55:58

@danialves: Ha en sertodos vagyok, te egy blogger, akinek az arca nem fer el a kepernyon.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.06.19. 20:40:39

@Jokerpofa: Akkor még milyen szerencse, hogy csak a kis ego-játszmád részeként képzelted bele a soraimba, hogy te sértődős lennél. ;)

Amúgy lassan illene már érzékelned, hogy amikor 3 kommentedből 3 a nekem való beszólogatásból áll, akkor kissé ellentmondásos játszani mellé az áldozati szerepet. Pl. akár le is írhatnád, hogy miért volt kár Orlandot idekeverni, csak hogy legalább a látszata meglegyen, hogy nem nagyképűsködésből, hanem valami valódi mondanivalóval kötöttél belém. Bízom benne, hogy van annyi eszed, hogy az utolsó kommentedet ennek a látszatnak a megteremtésére használod majd.
süti beállítások módosítása