Akváriumban élni / Vonarstræti (2014)
2016. május 25. írta: danialves

Akváriumban élni / Vonarstræti (2014)

A magyar mozikban nem élt meg túl hosszú futást ez az alkotás, hazájában azonban akkora siker lett, hogy 2015-ben ez volt Izland hivatalos Oscar-nevezettje is - erre pedig talán már többen felkapják a fejüket. Azonban hiába ígér sokat egy ilyen felvezetés, ez a mű is azoknak az alkotásoknak a sorát gyarapítja, amelyek néhány fájdalmas emberi tragédián kívül nem képesek semmit felmutatni.life_in_a_fishbowl.jpg

Az Akváriumban élni a tipikus párhuzamos szerkesztésű történetek egyike, amelyben ezúttal 3 szereplő küzdelmei kavarodnak egybe, azonban különösebb vezérlő elv híján. Nem állítom, hogy már elveszett az ilyen sztorik varázsa, és már csak halovány Magnolia- és Crash-utánzatok születhetnek (ld. 360 és a Third Person), de napjainkban már határozottan többet kell nyújtani annál, hogy van 3 sztorink egy-egy drámai fordulóponttal, és ezeket valahogy összefűzzük. Az Akváriumban élnivel sem lenne alapvetően semmi baj, de 3 hősének sorsa és esetleges múltbeli tragédiái annyira egyértelműen vannak felrajzolva, hogy már messziről sejthetjük, hova tartanak, erejük pedig nem többszöröződik meg azáltal, hogy az egyes szereplők interakcióba lépnek egymással. Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy egy-két mozzanatot rendkívül sietősen és hanyagul vezetnek fel, felfedve a történetmesélést inkább az írói elképzelés, mintsem a karakterek irányítják.

Ezen kívül viszont sok rossz szavam nem lehet a műre: a skandináv alkotók hagyományos visszafogottságával elmesélt, emberközeli történetek összessége, amelyeket minden szempontból profin varázsoltak a vászonra. A film ritmusa, szerkesztése, alakításai semmilyen szempontból nem maradnak el a fentebb említett műfaji előképektől, csak éppen az a tartalom hiányzik, amely méltó kiegészítése lehetne ennek a külsőnek. Persze ilyen szempontból sem vall teljesen szégyent az Akváriumban élni, de tele van a padlás olyan művekkel, amelyek régi sebekkel küszködő vagy éppen különböző erkölcsi dilemmákkal szembesülő karakterek sorsait követik.life_in_a_fishbowl1.jpg

Azaz ismét egy olyan produkcióról kell beszámolnom, amely abszolút tisztességes és értékes munka, szeretni is lehet, de jelentéktelensége miatt sem bennünk, sem a filmvilágban nem fog mélyebb nyomot hagyni. Aki szereti a skandináv filmeket vagy a hasonló szerkesztésű drámákat, az az Akváriumban élnivel is tehet egy próbát, de maradandó élményt senki ne várjon tőle.

7/10

Az Akváriumban élni teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr208745364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.05.25. 17:16:45

Nekem tetszett. Külön jópont, hogy nem amerikai. Élvezet belesni más országokba, más lakásokba.
süti beállítások módosítása