Villámkritikák: German Angst (2015), Sensoria (2016)
2016. április 07. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: German Angst (2015), Sensoria (2016)

Két friss horrorfilm, egy Németországból, egy pedig Svédországból

poster-1.jpgGerman Angst (2015)

Egy három kisfilmből álló horrorantológia érkezett Németországból, amely elméletileg mindent tartalmaz, ami egy horrorrajongó szemének-szájának ingere lehet: vért, brutalitást, ciciket és jó adag társadalomkritikát. Rögtön az első kisfilmet Jörg Buttgereit, a Nekromantik első és második részével elhíresült tabudöntögető fenegyerek jegyzi. A Final Girl című szegmenssel emberünk nem hazudtolja meg magát, a kegyetlen filmecskében ugyanis egy fiatal lány apjához fűződő ambivalens viszonya nyilvánul meg igencsak véres formában  - míg a leányzó a tengerimalacához különös érzékenységgel viszonyul, az apjával való kapcsolata minden téren kimeríti a "családon belüli erőszak" fogalmát.

A második felvonás (Make a Wish) egy süketnéma párról szól, akik lengyel származásuk miatt nagy bajba kerülnek, mivel egy elhagyatott gyárépületben megkínozza őket néhány fiatal német neonáci (meg egy angol). Ez a történet némileg meglepő módon kacérkodik egy kicsit a természetfelettivel, és talán a három közül ebben jelenik meg legdirektebben a társadalomkritikai  /politikai él. A konkrét világháborús német-lengyel nemzedéki ellentét felemlegetésén túl persze kapunk egy nagy adag kínzáspornót is a képünkbe, ami a történet végére egy egészen érdekes szerzői filmes megoldásban oldódik fel. Nekem az a szegmens lett a kedvencem, bár még ennek ellenére sem nevezném igazi remekműnek, ahhoz bizony nem elég egyenletes a színvonala.

A harmadik, Alraune című történet a farkuk által vezért férfiakról szedi le a keresztvizet: a sztori fotográfus főhőse egy kis alkalmi együttlétet keresve belehabarodik egy éjszakai pillangóba, majd egy titkos társaság révén olyan élvezetekre és borzalmakra bukkan a diszkófényes berlini éjszakában, amelyek ép ésszel szinte felfoghatatlanok és persze felettébb veszélyesek. Ez a sztori abban a komoly hibában szenved, hogy a földöntúli élvezeteket - legalábbis számomra - nem tudta hitelesen és megfelelő súllyal érzékeltetni, annak ellenére, hogy ez a leghosszabb ívű, legszebben kivitelezett, és erotikával leginkább átitatott szegmens a három közül.

Papírforma szerint nagyszerűen kellene működniük ezeknek a brutális, de mondanivalóval is rendelkező rövidfilmeknek, azonban "mozgásban" mégsem tökéletes az összkép, bár tagadhatatlanul erős a mozi hatása. Sajnos a történetek a végükre rendre elbizonytalanodnak, kemény odacsapás helyett mindhárom esetben bizonytalankodó, az eseményeket megkérdőjelező, vagy zárójelbe helyező lezárást kapunk.  Mindezzel együtt én még mindig egy igen jó horrorantológiának értékelem a filmet, ami kb. Southbound minőségi szintjét idézte fel bennem - bár a két mozi erősségei és gyengeségei egészen mások voltak, az értékük számomra nagyon hasonló volt.

 7,5/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

 

sensoria-1.jpg

Sensoria (2016)

Ennek a svéd horrordrámának a minőségét nem egyszerű megítélni. Erénye, hogy a csontig lerágott szellemházas témát - valamelyest a szintén svéd Engedj be! hangulatát idéző módon - egy északi panelrengeteg belsejébe helyezi, és hétköznapi, életszerű, hús-vér kisembereket helyez a története központjába, valamint viszonylag erős drámai töltettel is rendelkezik. Hátránya viszont, hogy még mindig ugyanazt a csontig lerágott szellemházas témát boncolgatja, amit X+1 másik horrorfilm, és forradalmi újdonságokkal bizony nem fogunk szembesülni a megtekintése során. Ügyesnek tekinthető vonulata a magányon, a kisiklott életen való lamentálás, valamint a szellemvilág és az élők világa közötti határ démonizáltságának visszanyesése, ezek a kisléptékű újítások azonban nem kárpótolják a nézőt az unalmas pillanatokért és a más filmekből már látott, klisés megoldásokért. A harmincas évei végén járó, egy új lakásba költöző, új életet kezdeni vágyó Caroline története nem elég félelmetes, nem elég ijesztő, nem elég újító és úgy általánosságban kevés ahhoz, hogy tiszta szívvel ajánlható legyen bármilyen horrorrajongónak.  Aki egy visszafogottabb eszközökkel dolgozó, apróbb ijesztgetésekkel, és leginkább az atmoszférájával hatni akaró szellemdrámára vevő, az tehet egy próbát a filmmel, alapvetően nem rossz darab.

6/10

A film teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr118553646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása