Másodvélemény: A visszatérő / The Revenant (2015)
2016. január 20. írta: danialves

Másodvélemény: A visszatérő / The Revenant (2015)

Power kritikáját itt olvashatjátok

Sokakat lenyűgözött, sokakat pedig taszított A visszatérő végső soron eszméletlenül sok Oscar-jelölést eredményező marketingje, amely úton-útfélen igyekezett kihangsúlyozni, milyen szenvedéseken ment az egész stáb keresztül a film hitelessége kedvéért. Viszont egy dolog nem vitatható el ettől a kampánytól: tökéletesen reprezentálta az alkotást. Inárritu legújabb művében ugyan minden mozzanat fájdalmasan valódinak érződik, csak hogy közben igazi filmként nem működik tökéletesen. Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy ettől még a legkevésbé sem lesz egy rossz darab.the-revenant-header.jpg

A Birdman szimbolikája, többszörösen is önreflexív szatírája után A visszatérő egy döbbenetesen letisztult mű: az indiánok által sarokba szorított Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) súlyosan megsérül egy medvetámadásban, a saját bőrét menteni kívánó John Fitzgerald (Tom Hardy) pedig saját bőrét mentve megöli Glass fiát, őt pedig otthagyja meghalni, főhősünk halálosnak tűnő sebeivel küzdve nekivág a fagyos és kietlen hegyvidéknek, hogy bosszút álljon. Vagyis elsődleges azért, hogy túléljen.

Alkalmazzon ugyanis a rendező akármilyen klasszikus bosszúfilmes paneleket, A visszatérő alapvetően egy túlélő-történet, amelynek főszereplője annyi viszontagságon megy át, hogy nagyjából 2 órányi játékidő elteltével jut eszébe egyáltalán bosszút állni. A történet fő antagonistája szinte nem is a zseniálisan alakító Tom Hardy, hanem a természet, illetve a minden fehér emberre lövő arikari indiánok, akik szintén beillenek egyfajta természeti erőnek. (Nem véletlenül aposztrofálja Glass őket egy ponton Isten ítéletének kiszolgáltatóiként.) És ennek megjelenítésében Inárritu hibátlan munkát végez: képsorai elképesztően naturalisztikusan mutatják meg főhőse küzdelmét, a vágatlan jelenetek során pedig minden egyes vércsepp és seb láttán felszisszenünk, éppen azért, mert nem vagyunk hozzászokva, hogy ezek ne szemérmes, vagy éppen teljesen hatásvadász módon tűnjenek fel a vásznon, hanem a maguk természetességével.

Lubezki lenyűgöző szépségű hosszú beállításainak kimért úszása pedig egyben azt is eredményezi, hogy a film egy hihetetlenül meditatív, de végig egyenletes tempót kap, amelyben nincsenek kitüntetett akciójelenetek, párbeszédek, lassabb szakaszok, hanem mindent ugyanúgy érzékelünk. Ez a kifejezésmód pedig kiválóan kompenzálja a történet egyszerűségét, 2 és fél órára elnyújtott hosszát, és azt, hogy tulajdonképpen semmi olyan nincs A visszatérő motívumaiban, amit ne láttunk volna már valahol.the-revenant-trailer-screencaps-dicaprio-hardy35.png

De hiába a szinte a színészek arcába mászó kamera elképesztő érzékletessége, egyáltalán nem kerülünk közel hozzájuk. A bőrünkön érezzük a fagyot, a sebeket, a medvekarmokat és a nyakunkba lihegő indiánokat, de nem éljük át a küzdelmet, a gyászt és az elégtételt. Tökéletesen megfigyelhetjük ugyan ugyan hőseink minden sebét, de mindössze néhány közhelyes panel áll csak segítségünkre ahhoz, hogy a lelki sebeiket is lássuk. Hiába adnak főhősünknek egy súlyos tragédiát, alig van olyan momentum a produkcióban, amikor együtt lehetne érezni vele, ahelyett, hogy csak szánakozóan nézzük külső és belső fájdalmait. A játékidő előrehaladtával egyszerűen megcsömörlöttem és immunis lettem Glass szenvedéseire, részben abból eredően, hogy egy ponton túl már nem volt hová fokozni őket, de főleg azért, mert ezek egyre inkább egy öncélú torture porn-ná kezdtek alakulni emberi dráma helyett.

A visszatérő amilyen gyönyörű film, olyan rideg is egyben, viszont kellően lenyűgöző még ahhoz, hogy főleg előbbire fókuszálhassunk. Ezt a bosszútörténetet százszor elmesélték már, de ilyen pontos és hatásos tálalásban még soha, túlélőfilmet is láttunk már jó néhányat, de ennyire érzékleteset még egyet sem. Ha viszont katarzist vagy érzelmeket keresünk, azt Inárritu művétől nem fogjuk megkapni, így legyen bármennyire is kiváló munka, számomra nem emelkedhet a legnagyobbak közé.

8,5/10

A visszatérő teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr68286588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.01.20. 12:48:03

Meg akartam nézni, de a felénél eluntam. 4/10

mdJanitor (törölt) 2016.01.20. 20:52:55

talan ha nem az a srac jatszotta volna glass fiat aki, vagy szimpatikusabb lett volna a karakter, talan jobban egyuttereztem volna fohosunkkel
egyszeruen nem fogtak meg vele, nem erdekelt es erintett meg a srac halala

borosnyuszi 2016.01.21. 15:45:46

Egyetértünk. Olyan furcsa lett a film. Minden megvan benne ami ahoz kell, hogy nagy alkotás legyen, aztán valamiért félresiklik az egész. Bitang erőssen kezd a film a színészek szinte hibátlanok (Tom Hardy zseniális) Di Caprio is okés, de túl sok belőle, egyszer bedobtam ha Jeff Bridges játszotta volna kevesebb hörgéssel és szenvedéssel talán hibátlan lett volna a mű. Valamiért azt érzem Di Caprio nem volt jó választás a főszerepre. Ettől Függetlenül szurkolok neki az Oscar díjért mert az elmúlt években kiemelkedően jó színész lett belőle.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.21. 17:29:20

@borosnyuszi: Bridges, hmmm... hát nekem pont az jött be DiCaprioban, hogy ott van a tekintetében az a megtörhetetlen akarat, míg Jeff Bridges-ről kb a The Dude jutna eszembe a Lebowskiból.

borosnyuszi 2016.01.21. 18:43:15

@danialves: Én inkább. A félszeműre gondoltam Töki helyett:) Bár kétségtelen Bridges játéka valamelyest tompította volna a főhős szenvedését mert van valami karkatúraszerű a paliban amitől nem lehet ,,véresen,, komolyan venni. Persze az egész eszmefutattásnak semmi értelme, sosem tudjuk meg jobb lett volna-e mint Caprio. Érdemes megnézni Bridges honlapját az egész annyira jellemző rá és a szerepeire, ugyanakor egyedi és művészi.
www.jeffbridges.com/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.21. 18:49:11

@borosnyuszi: Persze, inkább a True Grit rokonítható ezzel a filmmel, de nekem Bridges elsősorban a Lebowskival azonosul, és szerintem egyszerűen nem tudta volna azt az életerőt sugározni, mint DiCaprio. Lehet, hogy azért is, mert amúgy 25-tel idősebb is nála. :)

K.Leslee 2016.02.09. 21:07:55

A lezaras mesterkelt, mar mar szinpadias volt

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.09. 21:10:28

@K.Leslee: Ha az utolsó képkockára gondolsz, én azt pont bírtam. :D

K.Leslee 2016.02.09. 21:44:02

@danialves: nem az utolso kepkocka, hanem SPOILER mikor az indianok ott teremnek a semmibol a vegso leszamolasnal. Megis mekkora az esely arra hogy pont arra jarkaltak egy ilyen hatalmas teruleten mint British Columbia. Meg az indianoknak valo 'leusztatas'
egy rohej volt. Ugy altalaban, akkora plot device-ot mint az indianok felbukkamasa regen lattam.

K.Leslee 2016.02.09. 21:46:13

@K.Leslee: abba meg ne is menjunk bele hogy egy ilyen rohadt nagy teruleten mindenki megtalal mindenkit es ne gyere azzal hogy jo nyomolvasok, mikor megallas nelkul havazik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.02.09. 22:00:26

@K.Leslee: Hát azért az kiderült, hogy az indiánok elég alaposan ismerték azt a területet (ahogy azt a bárka kapcsán meg is jósolta Glass), feltételezem, ha valaki a főbb útvonalakat tudja, akkor igazából csak néhány pont van, amit ellenőriznie kell. A hó meg miért nehezítené a nyomolvasást? Hacsak nem esik le rövid időn belül 30 centi, éppen, hogy könnyebb kivenni benne bármilyen nyomot.

(Azt persze nem magyarázza meg, hogy még ha meg is hallották a lövéseket, miért voltak éppen ott, ahol ezek egymást gyilkolták)

Btw a sztorinak köze nem volt British Columbiához, Dél-Dakotában játszódik az egész. ;)

K.Leslee 2016.02.09. 22:11:38

@danialves: igazad van, Del-dakotaban jatszodott, de British Columbiaban filmeztek a javareszet.

A tobbivel nem ertek egyet :-).
süti beállítások módosítása