Mr. Holmes (2015)
2015. szeptember 20. írta: danialves

Mr. Holmes (2015)

holmes.jpgA filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni

"A film magyar forgalmazója úgy döntött, nem érdemes bemutatni moziban, de tévedni emberi dolog, ahogy a tömött sorokat nézem." - vezette be néhány mondatban a Mr. Holmes-t Csákvári Géza a vetítés előtt, ugyanakkor kivételesen igazat tudok adni annak is, aki egy-két teltházas vetítés ellenére sem látta meg a kasszasikert ebben a moziban. Az ugyanis kétségtelen, hogy a magyar közönség sokkal jobban fel van készülve a Guy Ritchie-féle szörnyűségekre, mint egy ilyen komoly, érett alkotásra. Még akkor is, ha a Mr. Holmes-ra ezen jelzők egyike sem igaz a legteljesebb mértékben.

Bill Condon egy Mitch Cullin regény adaptációjára vállalkozott, amelyet szerintem nyugodtan nevezhetek egy Sherlock-fanfictionnek, hiszen nemcsak idős korában mutatja meg a népszerű detektívet, de nagyon sok esetben realisztikus vonásokat próbál találni a közismert történetek mögött. Cullin megoldása erre egyszerű: ezek a könyveket Watson jegyezte, számos esetben (például a deerstalker kalap vagy pipázás) eltúlozva, megmásítva mind Sherlock karakterét, mind az eseményeket. Most viszont maga a nyomozó (Ian McKellen) áll neki 93 évesen megírni utolsó esetét, méghozzá azért, mert a szenilitás határán már maga is nehezen emlékszik vissza rá. De egy japánból hozott csodaszer és házvezetőnője (Laura Linney) fiának (Milo Parker) segítségével talán van remény arra, hogy Mr. Holmes le tudja tisztázni és rendben tudja tenni a múltját.

Amire egy effajta fanfic-től számítana az ember, hogy megpróbálja a klasszikus mesék minél több kliséjét kiforgatni, és szilárd, realisztikus alapokra helyezni, de szerencsére Cullin műve egyáltalán nem azzal foglalkozik, hogy demonstrálja jártasságát a detektív karakterében, és külön kihívásként értelmezze azt, hogy megpróbálja egy valós alakra visszavezetni. A Mr. Holmes történetében ezek az utalások inkább mellékzöngéi csak annak a vállalásnak, hogy egy nagyon emberi történetet meséljen el a figura szemén keresztül, amelyhez történetesen még csak nem is szükségszerű, hogy egy popkulturális ikon legyen az illető.

holmes2.jpgPersze ettől függetlenül a film stílusában igyekszik reflektálni a detektívtörténetekre, három, bizonyos szinten egy-egy nyomozásra épülő, novellaszerű szálból állítva össze forgatókönyvét, amelyek egytől-egyig egyszerű, frappáns mesék. (Bár azt hozzá kell tennem, a japán vonal eléggé kilóg a sorból, és igazán csak a végkifejlettel kap értelmet.) Mint ahogy belőlük felépülő mű is egy csendes, letisztult, sok esetben még azt is mondhatnám, egy ifjúsági regényekre jellemző együgyű megközelítéssel dolgozó alkotás, amelynek egyszerre ez a legnagyobb erőssége és gyengesége.

Gyengesége, mert az elmúlás határára érkező, régi rossz döntéseivel küzdő főhős témájából érzésem szerint egy sokkal erősebb darabot is ki lehetett volna hozni, így viszont könnyű egy kellemes, aranyos moziként elraktározni valahol agyunk hátsó felében. Ugyanakkor azt valószínűleg Condon is tudta, hogy veszélyes terep egy ilyen irányba elvinni a produkciót, és így nézve a Mr. Holmes-nak többnyire jót tesz, hogy nem veszi komolyan magát, és képes egy keserédesebb hangulat felé elmozdítani ezt az alapvetően önmarcangoló produkciót. McKellen pedig tökéletes pontossággal követi le minden rezdülésében az atmoszféra ezen kettősségét.

Ezzel pedig végső soron a film sikeresen teljesíti vállalásait és alkot egy koherens egészet, amelynek egyszerre vannak súlyos gondolatai, imádnivaló vonásai, és szerintem minden nézőjét egyaránt ki tudja elégíteni - legyen szó Holmes-rajongókról, vagy azokról, akik eddig még semmilyen formában nem találkoztak a vásznon a karakterrel. Nem gondolom ettől függetlenül, hogy bárkinél előkelő helyet foglal majd el a Mr. Holmes az év végi összegzéseknél, de annak ellenére is mindenképpen érdemes megnézni, hogy a szó szoros értelmében nem beszélhetünk remekműről.

8/10

A Mr. Holmes teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr67800890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása