Sorozat: South Park - 19x01
2015. szeptember 19. írta: FroG

Sorozat: South Park - 19x01

sp2.pngA South Park évek óta olyan „rajzfilmsorozat” tud lenni, amely mindenki számára jelent valamit: egyesek imádják, mások utálják, azonban letagadhatatlan az a tény, hogy gyakran volt párbeszédindító szerepe a történelemben, és annak ellenére, hogy rengeteg botrány és polgárpukkasztás lengte körül az évadokat, többnyire mindegyik szórakoztató volt a célközönsége számára. Aztán valami megváltozott, és az utóbbi évadokban már csak megfáradt, ötlettelen oldalát mutatja Trey Parker és Matt Stone sorozata, és ezen a 18. évad egymásra épülő részei sem sokat segítettek, bár egy-két elem valóban ötletes- , az évad 7. része pedig zseniális volt . Röviden tehát: a rajngók kissé mostohahelyzetben várhatták a 19. évadot, amelynek nyitórésze szeptember 16-án landolt a tévéképernyőkön.

Hiba lenne egy rész után komoly következtetéseket levonni az előttünk álló évadból, azonban az jól látszik, hogy a korábban megkezdett utat járva a készítők most is inkább a valódi karakterépítésekre helyezik a hangsúlyt, és próbálnak a sorozat szintjén földhözragadt témákkal operálni, hogy kicsit maguk mögött hagyják a sikeres évadok jó értelemben vett őrültségét. Őszintén szólva ez az arculatváltás már korábban is görcsösnek hatott, és a frissítő szándék ellenére sokkal inkább izzadtságszagúnak érződtek a poénok, amelyek a 19. felvonás nyitórészére is abszolút megmaradtak.

Persze a rész most is aktuális problémákkal foglalkozik (pl. Caitlyn Jenner személye, a Tom Brady-botrány vagy a bevándorlás) azonban ezek beleerőltetett, muszájból feldolgozott témáknak tűnnek, és Parkerék láthatóan nem igazán tudták ebbe a közegbe beleintegrálni főhőseinket. Ebből adódóan az epizód sokkal inkább okításnak, mint sp1.pngszórakoztató tartalomnak hat, és egy-két valamelyest jól működő poénra jut temérdek olyan probléma, amelyet csak nagyon éles arculatváltással tudnának kiküszöbölni a készítők.

Amit így South Park címszó alatt kapunk, az a korábban megszokott minőség ellenére jelenleg csupán egy 20 perces turkálás a bulvártémák tengerében, és hiába papolnak szereplőink a toleranciáról meg hasonló komoly témákról, ha közben pont azt felejtik el, amiért a sorozat anno megszületett: vicces karakterekkel úgy szórakoztatni, hogy közben az aktuális problémák feldolgozása sem kerül margóra a történetben. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogyan tudna ebből a nagyon mély problémafolyamból kievickélni a sorozat, de remélem a Parker – Stone duó a jövő hétre kitalált valami érdekesebbet. Mert ez így üres, gyenge és egyáltalán nem szórakoztató.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr737799588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2015.09.20. 09:57:42

Nem kell kievickélnie. Ennyi idő után lehet, hogy inkább érdemesebb lenne már abbahagyni.

lajcsi1975 2015.09.20. 10:25:43

Ennyi idő alatt minden sorozat kiég(ne). Bár nem tudom van-e másik olyan sorozat ami megélt ennyi évadot, ilyen legújjabbkori sorozatra gondolok.

humorpalanta 2015.09.20. 10:54:57

Azt szokták mondani, hogy valaki érti a South Parkot, valaki meg utálja. Ha ezen gondolatmenet szintjén gondolkodunk, nem igazán látom, hogy beleillenél az első csoportba.
Volt hullámvölgy a sorozatban, nem is kicsi, de az utóbbi 2 évad hihetetlenül jó volt. A tavalyiak meg egyenesen kitűnőek, talán-talán az egyik legjobb évadja volt a sorozatnak. Ehhez képest azt írod, hogy borzalmas.
Az új rész pedig szerintem teljes telitalálat. Egyszerre kapja meg a magáét a politikai korrektségért küzdő idióták, a kollégiumok, az amcsifoci és vezetősége (ráadásul ez tökéletesen ráhúzható bármilyen politikára, csak tudni kell értelmezni). Most biztos van, ami nem jut eszembe, de még csak egyszer láttam.

CSL 2015.09.20. 10:59:23

Pedig zseniális az új rész!

Mercel 2015.09.20. 11:05:39

Valami változott valóban, de nem egyszerűen rossz.
A világunk is sokkal szarabb hely lett, a South Park pedig az első évadoktól kezdve aktívan foglalkozott a valódi világ valódi problémáival.
Részemről kivárok.:)

Mercel 2015.09.20. 11:06:54

Egyértelműen, nem egyszerűen
Kcsg Prediktiv bevitel..:)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.09.20. 12:30:18

@humorpalanta: Azt hiszem úgysem hiszed el, ha azt mondom, hogy imádom, pedig így van. Ha belegondolsz, korábban mindig az volt, hogy egy központi témára fűzték fel az epizódokat, és a többi tartalom csak mellékszereplő volt és szerintem teljesen jól működött így. A 18 évad valóban nem volt rossz, de szerintem nagyon távol áll a 6-7-8, vagy 13. évadtól, amelyek a valódi csúcsot jelentették. Viszont ettől függetlenül köszi az értelmes hangvételű negatív véleményt, manapság ritkán találkozik ilyennel az ember. :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.09.20. 12:32:46

@Mercel: Én sem mondanám rá, hogy egyértelműen rossz, viszont ha a korábbi South Park minőséget nézzük, akkor kilóg a lóláb. Ettől függetlenül ugyanúgy meg fogom nézni a következő részt, mint ha az első felvonás jó lett volna, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.

humorpalanta 2015.09.20. 21:32:29

@FroG: Féltem, hogy rosszul veszed majd. De akkor szupi. :)
Az ízlés úgy látszik ilyen, különbözünk. Pedig szerintem most nagyon jók. Csúcstámadásra készülnek. Nagyon kíváncsi vagyok a következő részekre, s kíváncsi vagyok, hogy mi lesz Trump-pal :D
süti beállítások módosítása