James White (2015)
2015. szeptember 15. írta: FroG

James White (2015)

A filmet a CineFesten volt lehetőségünk megtekinteni.

jameswhite2.pngA James White volt az idei CineFest rám eső programrészéből az, amelytől az előzetes visszhangok hiányának ellenére egy olyan alkotást vártam, ami csontig hatoló képeivel és valódi drámájával maradandó élményt tud formálni. Igazából ezzel kapcsolatban igazam is lett, meg nem is, hisz Josh Mond rendezése valóban egy rendkívül kemény dráma, azonban rengeteg olyan hibával rendelkezik, ami miatt nem lehet igazán szeretni.

James White (Christopher Abbott) hedonista életmódot élő fiatal, aki ahelyett, hogy beteg anyját gondozná, valamint ráncba szedné életét, leginkább csak a bulikkal, az alkohollal és a nőkkel képes foglalkozni. James lába alól visszafordíthatatlanul kezd kicsúszni a talaj és döntenie kell az édesanyja és önmaga vágyai között.

A James White egy jó film és igazából a komoly hibái csak akkor tűnnek fel, ha belegondolunk abba, hogy mekkora kiaknázatlan lehetőségek lakoztak a sztoriban. Mond rendezhetett volna egy olyan drámát, amely a 21. századi fiatalság abszolút kritikáját fogalmazza meg, vagy akár a rákos anyához viszonyuló fiú karakterére is jameswhite1.pngkoncentrálhatott volna, ehelyett ezt a két témát próbálta vegyíteni, hol több, hol kevesebb sikerrel.

A film legnagyobb hibája ez az identitásválság: James karakterét túl sok szituációban próbálják megvilágítani, és ennek, valamint a gyakori időugrásoknak köszönhetően gyakorlatilag nem tudunk egységes képet kialakítani a címszereplőről, még annak ellenére sem, hogy Christopher Abbot remek játékkal rukkol elő, és a színészek közül a hátára veszi a filmet és egészen a fináléig cipeli. A White minőségét igazából a hangulat menti meg: Erdély Mátyás kiváló képei olyan atmoszférát teremtenek, amelyet legutóbb talán csak a Shame esetében tapasztalhattunk.

Mint ahogyan azt már korábban is említettem, a James White egy rendkívül jó film, azonban ezzel is csak töredékét éri el annak a minőségnek, amekkora potenciál a történetben lapult. Mindenesetre a sztoriban szereplő dráma nagyon rendben van, sőt, igazán megrázó erővel sújthat le az erre fogékonyakra, azonban a rengeteg pozitívum ellenére is hiányérzet marad a stáblista lepörgése után. Ez pedig egy ilyen jól alapokkal rendelkező film esetében megbocsájthatatlan.

7/10

A James White teljes adatlapja a MAFAB oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr637787420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása