Poltergeist - Kopogó szellem / Poltergeist (2015)
2015. május 28. írta: !Márk!

Poltergeist - Kopogó szellem / Poltergeist (2015)

poltergeist.jpgAz 1982-es Poltergeist a '80-as évek egyik legnépszerűbb kísértethorrorja volt. Mai szemmel talán már úgy tűnhet, hogy kicsit eljárt felette az idő, de még így is azt lehet mondani, hogy helytálló darabról van szó. Bár a remake gondolata több ízben felmerült, a nemes feladatot 2015-ben Gil Kenan kapta meg, aki érzésem szerint az eredeti klasszikust ugyan nem gyalázta meg, de nem is szárnyalta túl.

A sztorit szerintem mindenki ismeri, de a rend kedvéért pár mondatban átrágom: az egyszerű, anyagi gondokkal küszködő család új lakásba költözik. A gond csak az, hogy a ház egy régi temetőre épült, így az idillinek tűnő családi otthon hamarosan a szellemek szállásává változik sőt, elragadják a család legkisebb tagját. Így főhőseinknek nem csak a félelmüket kell leküzdeniük, de meg is kell találniuk a módját annak, hogyan hozzák vissza a kislányt a való életbe.

Ha nem is a Poltergeist-ból, de más hasonszőrű horrorokból biztos ismerős a történet. Tucatszám készülnek az ilyen alkotások, és sajnos az újdonság varázsa nem érhető tetten Kenan projektjén sem. A film eleje kifejezetten unalmasan és klisésen indul: beköltözik a család, először nem hiszik el a szülők a gyerekek által összehordott dolgokat, majd ők is szembesülnek a borzalmakkal, és így tovább. Igazából azt várja ilyenkor az ember, hogy az alkotók lefussák az ilyenkor kötelező köröket. A mű későbbi jelenetei sem az eredetiségről árulkodnak, ha pedig az elődhöz hasonlítjuk, akkor még kevésbé érezhetjük a rendező saját keze munkáját.


poltergeist2.jpgBár hozzá kell tenni, hogy a megvalósítást helyenként nagyon kreatívnak és látványosnak tartom. Technikai szempontból kifejezetten jót tett a Poltergeist-nak az újrázás. A jelenetek inkább a kellemesen borzongató kategóriába tartoznak, de azért akadtak így is paráztatósabb percek. Ami kicsit számomra zavaró volt, az a film hangvétele: sokszor átesnek az alkotók a ló túloldalára, az indokoltnál több poénkodást éreztem másfél óra alatt, ráadásul néha olyan érzésem volt, mintha a film önmagát parodizálná ki. Az viszont dicséretes, hogy a kínos bevezetőn túlesve elég nagy fordulatszámon pörög a Poltergeist. Nincsenek cicomázások, manírozások, mellébeszélések, meglehetősen lecsupaszított és lényegre törő alkotásról van szó.

Sam Rockwell-t nagyon kedvelem, remek karakterszínész, de úgy gondolom, hogy az ilyen szerepek remekül reprezentálják az ő alulértékeltségét és nívóját Hollywood-ban. A felnőtt színészek korrektül helytállnak, viszont a gyerekek borzalmasak mind karakter, mind alakítás szempontjából. Sokkal többet sajnos nem tudok elmondani a Poltergeist-ról. Tucathorror, de abszolút nézhető kategória, aminek kifejezetten színvonalas jelenetei is akadnak. Ám összességében úgy gondolom, hogy feleslegesen készült el.

6/10

A Poltergeist - Kopogó szellem teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr167480916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fellegjáró Marci 2015.05.28. 09:37:47

Ez a film és az It miatt utáltam meg a bohócokat :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.05.28. 09:44:02

Az eredeti felett nemhogy nem járt el az idő, de még jobb is lett a korral.

shred 2015.05.28. 21:22:19

Az eredetiben nekem pont a finom humor jött be a növekvő feszültség mellett, az apa állandó csipkelődése, a jelenet, amikor egy nehéz nap végén a szülők spanglival lazítanak az ágyban. Ez a remake már az előzetes alapján is nagyon halvány újragondolásnak tűnik.

borosnyuszi 2015.09.12. 13:16:12

Egy mondatban összefoglaltad a lényeget: Feleslegesen készült el! Az eredeti változatról legendák keringtek pl. minden szereplő meghalt aki a filmben játszott stb. Nekem nagyon megmaradt az eredeti változatban az ijesztő bohóc baba, a felázott földből előtörő hullák és a hatalmas pont a film végén mikor beköltöznek a motelbe majd nyílik az ajtó és apu kib...a a tévét a folyosóra
süti beállítások módosítása