Sorozat: The Jinx - The Life and Deaths of Robert Durst (2015)
2015. május 24. írta: !Márk!

Sorozat: The Jinx - The Life and Deaths of Robert Durst (2015)

jinx.pngAz HBO egyfajta zászlóshajónak számít a sorozatok tengerén, ám most nem a legnagyobb közönségsikerekről fogok értekezni, hanem egy kevésbé ismert, nemrégiben lezárult hatrészes mini-dokusorozatról. A történet magját valós események adják, de a Jinx nem csak emiatt vált a szememben megkerülhetetlen instant klasszikussá.

Robert Durst-ről itthon nem biztos, hogy sokan hallottak, Amerikában viszont egy igencsak hírhedt embernek számít. Az csak a dolog egyik vonzata, hogy ő a dúsgazdag ingatlanos Durst-klán egyik sarja, sokkal inkább a gyilkossággal kapcsolatos ügyeivel hívta fel magára a figyelmet. 2010-ben Andrew Jarecki leforgatta a Véres románc című filmet, ami Robert Durst-nek és az első feleségének a viszonyát mutatja be. A feleségnek 1982-ben nyoma veszett, és azóta senki sem látta. A film kapcsán Durst felvette a kapcsolatot Jarecki-vel. Elmondása alapján látta a filmet, de lenne egy-két dolog, amit egy interjú keretében szívesen kifejtene. A dolog pikantériája az, hogy ez volt Durst első nyilvános szereplése azóta, hogy a 2000-es évek elején két brutális gyilkossággal is megvádolták. Voltak ellene egyértelmű bizonyítékok, de a három ügy közül jogerősen egyikért sem ítélték el. Azonban egy minimális apró baki miatt menthetetlenül lebukott, és azóta is rács mögött tölti mindennapjait.

16durstweb3-articlelarge.jpgSokszor hallottuk már azt a közhelyet, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyvet, de ennél helytállóbb állítás nincs a Jinx kapcsán. Egy annyira szövevényes, fordulatos történettel állunk szemben, amilyet megírni sem lehetett volna precízebben. A "főszereplőn" is rengeteg múlott, de szerencsére Robert Durst kellően érdekes figura ahhoz, hogy kitartson a néző lelkesedése 6 epizódon keresztül. Egyszerűen nem tud az ember másfelé figyelni, ha ő tűnik fel. Már az arcberendezése is magáért beszél, és akkor a stílusáról még szót sem ejtettem. Rendkívül modoros, kimért ember, aki erős manipulációs készségekkel rendelkezik, nagyon dörzsölt és ravasz ember. Aki ilyen ügyek kereszttüzébe kerül, mint gyanúsított, az már eleve kivált az emberből egy magas fokú érdeklődést, de Durst még erre is rátesz egy lapáttal.

Azonban már láthattunk arra példát, hogy egy jó alapkoncepció zátonyra futott a megvalósítás miatt. Révén, hogy HBO-gyártmányról van szó, szerencsére ilyesmi fel sem merül. Elképesztő mennyiségű háttérmunka van a Jinx mögött. Legyen szó kutatómunkáról, rekonstruálásról, a szálak kibogozásáról vagy az információk adagolásáról. Igazi mestermű, amit alkotás szintjén le tudott ez a stáb rakni az asztalra. A vágás egyenesen csillagos ötös. Rengeteg interjút, rövid beszélgetést láthatunk az ügyekben nyomozó rendőröktől kezdve, családtagokon és barátokon át a védőügyvédekig. Sőt, a készítők még nem kevés archív felvétellel is elláttak minket, ami ugye azért kulcsfontosságú, mert az ember tényleg a valós embereket figyelve tudja bizonyos esetekben levonni a következtetéseket.

A három ügy már önmagában kitenne egy komplett sorozatot, itt viszont mindenből pont annyit kaptunk, amennyire szükség volt. Nem éreztem hiányt vagy többletet semmiből. Ami óriási pozitívum az az, hogy gyakorlatilag a nulláról van felépítve minden, így azok is teljes rálátást kapnak a történetekre, akik életükben nem hallottak még Robert Durst-ről. Egészen bravúros, hogy relatíve rövid időn belül (összesen kb. 4 órás a sorozat egész hossza) milyen alapossággal elénk tudtak tárni mindent a készítők. Ebből adódóan elég pörgős tempójú széria a Jinx, de nem veszti el az ember a fonalat így sem. Hozzáteszem, ez a sorozat sem azoknak lett kitalálva, akik a Project X-et tartják a valaha volt legfaszább filmnek. Mindenki másnak viszont erősen ajánlom a Jinx-et, mert ilyen őrült sztorit még biztosan nem láttál!

10/10

A The Jinx - The Life and Deaths of Robert Durst teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr27486426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerkha · https://koffeedayz.blogspot.com/ 2015.05.24. 16:06:57

Akkor most már tuti, hogy megnézem :)

exilis 2015.11.15. 19:14:55

Most néztem meg, szerencsére nulla háttérinfóval, így döbbenet volt. Nálam az év filmes élménye.
süti beállítások módosítása