Eden (2014)
2015. május 17. írta: !Márk!

Eden (2014)

letoltes.jpgNem most ismerkedtem meg a filmek világával, de az Eden megnézése után egyértelműen rájöttem arra az elszomorító tényre, hogy ma már BÁRKI készíthet filmet különösebb szakértelem nélkül. Történet, forgatókönyv, épkézláb karakterek már nem is szükségesek, elég ha az ember bekapcsolva hagyja a kamerát. Olyanok úgyis lesznek, akik még a legnagyobb ócskaságokba is belemagyaráznak különböző művészeti értékeket. Na ez az, amit az Eden esetében képtelen vagyok megtenni.

A "film" történetszerűsége egy fiatal srácról (Felix de Givry) szól, akinek nagy álma, hogy egyszer menő DJ lehessen. Eleinte a házi keverésekből nyer némi tapasztalatot, de természetesen hősünk egyre feljebb és feljebb akar kerülni. Kérdés, hogy az emberi kapcsolatok alakulása ezt mennyire teszik lehetővé?

eden-review.jpegEnnyire nem foglalkozik rétegesen a témával a film, csak kiegészítettem azt az egy mondatos történetleírást, amit eredetileg írtam. Kizártnak tartom, hogy írtak forgatókönyvet az Eden-hez. Annyira szürreálisan véletlenszerű jelenetek és párbeszédek követik egymást, mintha az ember egyesével váltogatná a tévécsatornákat, és mindenhonnan elkapna egy-egy mondatot. Egész egyszerűen semminek sincs vonzata. Történik a vásznon valami, az ember azt gondolná, hogy annak az eseménynek később komoly következményei lesznek, de az égvilágon semmi kapcsolódási pont nincsen a szcénák között. Leginkább azt láthatjuk pocsék operatőri munka mellett, hogy bedrogozott hülyegyerekek szlengeket használva beszélnek VALAMIRŐL, de leginkább a lemezlovas karrier kapcsán felmerülő "szakmai" kérdésekről. Van olyan, akit ez laikusként érdekel?

Ebből adódóan azonosulható karakterek sincsenek igazán. Sőt, a történetnek sincs semmilyen íve. A főhős egy kokós wannabe DJ-ként kezdi, és ugyanilyen stádiumban marad a film végéig, mindössze az évek múlása jelez némi változást. A színészek játéka is nagyon egysíkú, a többség meg sem próbálja eljátszani a ráírt figurát. Internetes segítség nélkül a karakterek neveit sem tudnám visszaidézni. De legalább az egysíkú és tök ugyanolyan figurákat egybemosó olvasztótégely jól funkcionál. Meg kell azért hagyni, hogy a zeneválasztás nem rossz, és néha sikerült összehozniuk az alkotóknak egész korrekt bulijeleneteket. Más kérdés, hogy erre már egy közepesen tehetséges kliprendező is képes.

Az Eden című filmet legszívesebben betiltanám. Az indokoltnál sokkal hosszabb, ezáltal abszolút nézhetetlen kategória. Elképzelésem sincs, hogy az alkotók milyen okból kifolyólag gondolták azt, hogy ez egy kész produkció.

2/10

Az Eden teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr497465658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2015.05.19. 09:00:53

Filmkritikát is bárki készíthet, mindenemű szakértelem nélkül. BÁRKI. Érted, ugye...

para_noir 2015.05.19. 09:01:31

Mindennemű, bassza meg.
süti beállítások módosítása