Villámkritikák - Cut Bank (2015); The Retrieval (2014)
2015. május 11. írta: danialves

Villámkritikák - Cut Bank (2015); The Retrieval (2014)

cut_bank.jpgCut Bank

Az amerikai határvidéken haldokló kisvárosból nincs kitörési lehetőség - kivéve, ha valaki bizonyítékot ad egy postai dolgozó haláláról, ami még ezen a helyen is 100 ezer dollárt ér. A látszólag tökéletes bűnténybe azonban az egyik kézbesítetlen csomag elégedetlen címzettje alaposan belepiszkít. Igen, elkerülhetetlen, hogy ez az összehasonlítás felmerüljön, de a Cut Bank bizarr neo-noir stílusa és vidéki kisszerűsége tényleg a Fargo-t idézi, még ha ezúttal nem is télen, hanem nyáron járunk. És valóban szórakoztató, ahogy a látszólag kedves, begyepesedett kisváros álcája mögött sorra fedezzük fel az egyre furcsább jellemeket, és az ő egyre szlórakoztatóbb interakcióikat. Pontosabb valahogy így kéne kinéznie a filmnek, de hiába a szatirikus jellegű fordulatok, a jelegzetes karakterek, valamint az ügyesen kibontott bűnügyi szál, a produkció olyan lapos, mintha éppen csak háttérzajként menne. A belassult, beletörődő szereplőknek, a körülményes és sehova sem tartó interakcióiknak, valamint a minden jelenet esetében ugyanolyan ütemtelenül vánszorgó vágásnak és kameramozgásoknak hála a mű pontosan olyan álmos lesz, mint egy montanai kisváros. Jelenthetne valamit a sok színészlegenda (Bruce Dern, Malkovich, Thornton), de ők is csak alvajárnak a vásznon, a középpontba állított Liam Hemsworth pedig mintha még mindig azon gondolkodna, hogyan fog kitörni Katnissnél a friendzone-ból. Nem lenne nehéz megszeretni ezt a filmet, viszont sajnos sokkal nagyobb kihívás nem belealudni.

A Cut Bank teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

theretrieval.jpgThe Retrieval

A kimért tempójú, polgárháborús környezetbe helyezett western (vagyis inkább southern) nem a műfaj bevett elemeit használja fel, sőt, azokkal sok szempontból szembe is fordul: a körözött ex-rabszolgát becserkésző nagybácsi-unokaöccs páros nem fekete-fehér morális ítéletek, hanem egyszerre kényszer és nyereségvágy mentén mozog, mint ahogy a mű egész világa sokkal emberközelibb és mentes a nagy ideáktól. Atmoszféráját pedig sokkal inkább a remény, mint a pesszimizmus hatja át, még annak ellenére is, hogy ez nem következne feltétlenül a bemutatott környezetből. A klasszikusok bátor meghaladása azonban nem eredményez automatikusan eredetiséget, a szereplők dinamikájának végkimenetele és a történet csattanója is jócskán sejthető, a film pedig a részletekre fordított energia és a korrekt dialógusok ellenére is meglehetősen lapos. A legkevésbé sem rossz film a The Retrieval, de amivel szolgálni tud, az maximum egy fél óráig nyűgöz le.

A The Retrieval teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr747449534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása