Underdog (2014)
2015. április 17. írta: Gaben No.1

Underdog (2014)

undrdog1.jpgA filmet a  Titanic Filmfesztivál  keretében volt lehetőségem megtekinteni.

Imádom a skandináv filmeket. Profizmusuk és hangulatuk mindig minőséget garantál. Nem véletlenül felkapottak az utóbbi időkben. Az Underdog is teljesen beleillik ebbe a sémába.

Dino (Bianca Kronlöf) egy svéd bevándorló Norvégiában. Sikerül is munkát találnia egy exteniszező, étteremtulajdonos, Steffen (Henrik Rafaelsen) családjánál, mint gyerekfelvigyázó. A gyógyult alkoholista lány és a család között jó kapcsolat jön létre, de később megbonyolítja a dolgokat, hogy Dino és Steffen elkezdenek egymás iránt többet érezni, mint munkaadó és alkalmazott, ami különféle bonyodalmakat szül.

Tisztán látható, hogy nem ez a sztori fogja megváltani a világot. Igen, ezt már pontosan ezerszer láttuk, és aki arra számít, hogy itt majd bármi másképp lesz, azt ki kell ábrándítsam. De a mű ezzel teljesen tisztában is van, és nem akar nagy dolgokat, csak korrektül lehozni, amit vállalt, és ez maradéktalanul sikerül is neki. A film minden részéből sugárzik, hogy ez rendesen át volt gondolva és nem csak úgy összehányták.

underdog.jpgMaguk a karakterek teljesen rendben vannak. Jól megírtak, szerethetőek, azonosulhatóak és természetüknek megfelelően cselekednek (ez utóbbit azért kell kiemelnem, mert mostanság már ez is pozitívumnak számít). Kivéve talán a duci lányt. Ő a film nagy részében elég irritáló és csak hátráltatja a cselekményt, de legalább kezdtek az ő karakterével is valamit, és a végén nem éreztem úgy, hogy felesleges lett volna. A színészek is korrektek, élükön Bianca Kronlöffel, akinek mellesleg megjegyzem ezerszer jobban áll, ha kontyba fogja a haját, mintha kiengedi. Ezt csak azért tettem hozzá, mert láthatóan a film forgatása alatt ilyen dilemmában lehetett a jelenetről-jelenetre változó hajviselete alapján.

Ami viszont kétségtelenül a legnagyobbat dobta a mozin az az, hogy belevittek egy svéd-norvég ellentét szálat, ami nem billen ki egyik oldalra sem (ergo nem akarja a rendező nézeteit ráerőszakolni a nézőre), hanem képeket és valós történelmi hátterű megjegyzéseket vonultat fel pro és contra. Ezáltal adva az amúgy olyan nagyon nem túl érdekes sztorinak egy értelmes mellékízt. Továbbá a biztoskezű rendezésnek köszönhetően nincs igazán üresjárat a filmben, így egyáltalán nem lesz se unalmas, se vontatott. Meg mielőtt még elfelejteném, a zenéje baromi jó.

Aki megnézi annak valószínűleg kellemes élmény lesz, de azért egyáltalán nem kihagyhatatlan.

7/10

Az Underdog teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr17371320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása