No Good Deed (2014)
2015. január 16. írta: AldoWinnfield

No Good Deed (2014)

no-good-deed1.jpgÉn ezt a filmet nem értem. Miért készült el? Ki látott benne fantáziát? Mi volt vele a cél? Mit akart elmesélni ez a mozi a játékidő bő nyolcvan perce alatt? Miért szerepel benne Idris Elba? Egyáltalán miért létezik a No Good Deed? Sok kérdés és egyikre sem tudom a választ. Vagy én vagyok hülye, vagy ez a mozi 2014 egyik legfelszínesebb és legrosszabb darabja. S higgyétek el, ha azt mondom, hogy az utóbbi eset áll most fenn. (Bár sokak szerint az elsőbe is szorult némi igazság.)

A történet egyszerűbb már nem is lehetne: adva van egy gonosz bácsi, akit elítélnek a bűneiért. Ez a gonosz bácsi öt évvel később megszökik és elmegy (figyeljetek!) gonoszkodni. Itt egy hulla, ott egy hulla (többnyire off-screen) és az egésznek semmi értelme nincsen. Aztán ez a végletekig romlott bácsi 'betéved" egy kétgyermekes anyuka házába és (minő meglepetés!) megint rosszalkodni kezd. Terror, ennyi, kész, köszi! Ó, és van egy kis fordulat is a filmben, de aki kettőnél több mozgóképet látott már életében annak azért nem fog leesni sem az álla, sem egyéb más testrésze a meglepetéstől.

Alapvetően persze semmi baj nincs azzal, ha készül egy újabb "a pokol házhoz jön" darab. Készültek már kiemelkedő és rosszabb filmek is a témában. Az viszont szinte biztos, hogy egyik sem volt ennyire üres. Tehetséges rendezők évről - évre bizonyítják, hogy a legelvetemültebb témákból is lehet remekműveket alkotni, a kevésbé jók pedig még azokat az ötleteket is elrontják, amit előttük már többen is sikeresen vászonra festettek. Sam Miller direktor sorozatos fronton már bizonyított, (több egyéb más mellett) a Black Sails és a Luther epizódjai közül többet is ő rendezett. Említett kettő pedig minőségi széria, így elvárható lenne az, hogy némi súlyt csempésszen a No Good Deed-be is, de ebben csúfos kudarcot vall. Szólhatott volna a film az anya hősies küzdelméről a gyermekei életéért. Szólhatott volna az eredendő gonoszról. Szólhatott volna arról, hogy a világ őrülete elől senki nincs biztonságban még a saját gondosan berendezett házában sem. És mindezek helyett kapunk egy nagy semmit! A gonosz bácsi csak megy és öl. A film mögöttes tartalma nulla, pedig még a legócskább slasherből is ki lehet hámozni valami mondanivalót. ( Félreértés ne essék, én szeretem a vagdalózós horrorokat!)

no-good-deed-17-kate-del-castillo-and-idris-elba.jpgIgazság szerint még ezzel sem lenne baj, ha működne a feszültségteremtés vagy sikerült volna némi hangulatot csempészni a képkockákba. Elkönyveltem volna egy gyenge guilty pleasure-nek Sam Miller produkcióját, egy feledhető thrillernek. Egyik sem jött össze. Barátságosabb volnék a filmmel, ha nem erőltették volna rá a PG 13-as besorolást és ezzel nem tették volna végleg tönkre. Esküszöm, még jót is írtam volna erről a celluloidszemétről, ha Idris Elba (akit egyébként kifejezetten kedvelek) csak feleannyira jó benne, mint általában, de még ezt sem sikerült összehozni.

Ebben a filmben nincsen semmi, ami működik. A fényképezés talán átcsúszna egy éppen csak görbülő jeggyel az operatőri vizsgán, a többi viszont minden szinten borzalmas. Olyan az egész, mint a legolcsóbb mirelit étel, amit meg lehet enni, ha nagyon éhes az ember, de semmilyen más esetben nem ajánlott és nem érdemes fogyasztani. A No Good Deed-et meg lehet nézni, ha éppenséggel ez az egyetlen mozgókép az ember közelében, de örömet nem fog okozni. Beletörik a néző foga, mint egy fagyasztott állapotú pizzába.

1/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr387076751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása