Take Shelter (2011)
2014. június 19. írta: FilmBaráth

Take Shelter (2011)

take shelter.jpgCumberbatch nélkül valószínűleg ez a film kimaradt volna az életemből, pedig nem is játszik a filmben. Michael Shannon nem tett rám letaglózó hatást a tökéletesen középszerű Superman moziban, ahogyan a korábban általam eddig látott filmjeiben sem, ezért nem kicsit lepődtem meg, amikor Frog kijelentette, hogy márpedig szerinte jobb színész Bennél. Ha esetleg valakinek nem tűnt volna fel. ő a kedvenc színészem, mely tényre a kollégák általában tekintettel szoktak lenni, ezért nagyon kíváncsi lettem erre a filmre, amely szerinte meg fog győzni engem Shannon tehetségéről. Így is történt, valóban feltűnt végre, hogy mennyire jó színészről van szó, a filmet pedig mindenki sürgősen nézze meg, mert kiváló alkotás!

Curtis (Michael Shannon) teljesen átlagos, boldog életet él feleségével, Samantha-val (Jessica Chastain) és süketnéma kislányával. Azonban egyre furcsább dolgokat lát, borzalmas rémálmai lesznek, egyre inkább elkezd aggódni a családja biztonságáért. Mivel édesanyja skizofréniában szenved, ezért retteg, hogy őt is kezdi hatalmába keríteni az elmebaj, azonban nem tud ellenállni annak a belső késztetésnek, hogy a családja védelme érdekében bármi áron meg kell építenie a vihartól óvó kamrát a ház mellé. Mindenki bolondnak nézi, kirúgják a munkahelyéről, a felesége is kételkedni kezd benne, azonban a Curtis által megjósolt vihar végül kitör...

Nem könnyen emészthető a film, eltart egy darabig, amíg ráhangolódik a néző, de aztán egyre inkább rabul ejti a történet, amelynek a vége simán zseniális. Ebben a mostanság burjánzó CGI dzsungelben üdítő élmény egy olyan film, amely elsősorban a színészi játékra, a karakterekre koncentrál, minimális látvánnyal - azért akad egy-két szép számítógépes trükk a filmben, de tényleg nem ez a lényeg - , maximális érzelmi hatást ér el. Egy teljesen átlagos ember harca saját magával, küzdelme a családjáért és a józan eszéért. Próféta vagy őrült? Tényleg többet lát, mint a többiek, egy másik dimenzió kapuját lépte át az elméje, vagy egy családi betegség okozza a változást? Izgalmas kérdéseket vet fel a film, és a kiváló történetszövés miatt folyamatosan kétségek között hányódik a néző.

Megható, milyen szimbiózisban él a kis család, Curtis odaadó apa és gyengéd férj, aki először mereven elzárkózik attól, hogy a feleségével megossza a problémáit, fáj látni, ahogyan a harmónia lassan felbomlik, nagyon szurkolunk Curtis-nek, hogy újra megtalálja a közös hangot a feleségével, miközben saját magával is nagyon komoly belső harcot vív. Samantha nincs könnyű helyzetben, nagyon haragszik a férjére, aki egy látszólag értelmetlen dolog miatt veszélybe sodorta a család jövőjét, azonban az iránta érzett szeretet mindennél erősebb, nagy álmáról, a tengerparti nyaralásról is lemond, és amikor a férjének igazán szüksége van rá, ott áll mellette. Mindez teljesen szirupmentesen, egy zsigerig hatoló dráma keretei között ábrázolva. Zseniális!

A forgatókönyv jól sikerült, bár kicsit lassan indul be a történet, és időnként túl lassan folydogál, de összességében egy nagyszerűen felépített thrillerhez van szerencsénk, amelyben nem kevés a misztikum, mégis a legnagyobb ereje a jól megírt karakterekben rejtezik. Curtis egy egyszerű ember, akinek saját magával kell megküzdenie, szembe kell néznie az elmebajjal, meg kell óvnia a családját, és a józan eszét. Lassan, de biztosan veszíti el a kontrollt, felesége segítsége nélkül képtelen lenne felülemelkedni a kényszerképzetein. Brutál erős jelenetek sorakoznak a filmben (abszolút kedvenc, amikor férj és feleség kibékül, amikor Curtis bizonygatja az embereknek, hogy ő nem őrült, illetve a zárókép), tele van szimbólumokkal, többrétegű mondanivalóval. 

take shelter2.jpegMichael Shannon lenyűgöző alakítást nyújt a főszerepben, teljesen belakta a karaktert, Jessica Chastain vele egyenértékű színészi játékot mutat be, ketten együtt elviszik a hátukon a filmet. Shea Whigham kitűnik a többiek közül, akik mindannyian jól alakítják a szerepüket.

Jeff Nichols nagyon jó filmet rendezett, a színészvezetés kiváló, sok emlékezetes jelenettel ajándékozza meg a nézőt, a forgatókönyvet is ő írta, okosan szerkesztett, egyáltalán nem klisés szöveggel ajándékozva meg a nézőt.

Brutál erős dráma, amelyet elsősorban a színészi alakítások miatt érdemes megnézni, kár lenne kihagyni az életünkből!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr36300315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 09:41:43

Michael Shannon-t én a gengszterkorzóból ismertem meg először, de azóta keresem a filmjeit.
Ha valaki ő nagyon megérdemelné az A listát.
süti beállítások módosítása