Katyn (2007)
2014. június 19. írta: FilmBaráth

Katyn (2007)

katyn_1.jpgKatyn. Történelemrajongó lévén ismertem a történetet - 1940-ben a katyni erdőben szinte a teljes lengyel tisztikart lemészárolták -, azonban egészen addig nem voltam igazán kíváncsi a Wajda filmjére, amíg nem jártam a krakkói várban, ahol szembesültem vele, hogy milyen fontos ez az esemény a lengyeleknek. A kazamatában ugyanis, ahol a lengyel történelem nagy alakjainak emlékműve található, az idegenvezető elmesélte, hogy mennyire mélyen érintette a nemzetet a tragédia, ráadásul Lech Kacznyski  lengyel elnök is akkor szenvedett halálos repülőbalesetet, amikor a katyni mészárlás 70. évfordulójának ünnepségére sietett. Wajda édesapja katonatiszt volt, és őt is megölték Katyn-ban, ettől sajnos nem tudott elvonatkoztatni, ezért nem lett igazi mestermű a film, de tökéletesen átélhető a segítségével, hogyan élték meg a lengyelek ezt a borzalmas tragédiát (ami hideg fejjel nézve egy katonai stratégiai döntés volt: a tiszitkar lefejezésével elejét vették annak, hogy a lengyelek komolyabb ellenállást tudjanak szervezni ellenük).

Egy hídon összetalálkoznak a németek és az oroszok elől menekülő lengyel családok. A nagy kavarodásban Anna (Maja Ostaszewska) majdnem elveszíti kislányát, azonban szerencsére megtalálja, és együtt próbálják rávenni férjét, a katonatiszt Andrzej-t (Artur Zmijewski), hogy meneküljön el velük, de ő a társaival tart a hadifogságba. Anna nagy nehézségek árán eljut férje édesanyjához - akinek egyetemi professzor férje egy munkatáborban hal meg -, együtt vészelik át a háborút, és csak a remény tartja őket életben, hogy Andrzej él. Azonban a katyni mészárlást senki sem élte túl, és Anna végül megtudja, hogy mi is történt azon a borzalmas napon az erdőben...

Túl sokat akart mondani a film, ezért sajnos széttöredezett a történet, de az utolsó rész, amelyben bemutatják a katyni mészárlást, katartikus erejű. Sokkolóak az élethű jelenetek, a tökéletesen megszervezett tömeggyilkosság, az embertelenség, és a katonák utolsó pillanatai. Percekig nem tudtam megszólalni a film után, annyira letaglózóak az utolsó képsorok. Azonban előtte nem igazán ragad magával a film, ennek legfőbb oka a forgatókönyv. Jó ötlet volt, hogy nem a katonák szempontjából mutatja meg elsősorban a történetet, hanem arra helyezi a hangsúlyt, hogy a családtagok hogyan élték meg a tragédiát, sok erős jeleneten keresztül követhetjük figyelemmel, hogyan várják vissza a férjeket/fiúkat a hozzátartozók. Azonban túl sok a szereplő, kevesebb karakterrel valószínűleg hatásosabban lehetett volna megmutatni az átélt szenvedéseket, így azonban elaprózódik a történet, igazán egyetlen karaktert sem ismerünk meg, nem tudunk azonosulni velük, így sokszor elkalandozik a figyelem.

Wajda kiváló rendező, az, hogy ilyen dramaturgiai hibát követ el, valószínűleg a személyességnek tudható be, hiszen ő is elvesztette az édesapját Katyn-ban, ő is harcolt a háborúban, ezért nem tudott eléggé eltávolodni a történettől ahhoz, hogy igazi drámai erővel át tudja adni az átélt borzalmakat. A jelenetek önmagukban erősek, azonban nem állnak össze egységes egésszé, így egy szép, de sajnos kissé üres történelmi tabló lesz a filmből. Az operatőri munka kiváló, a vágások azonban nem tökéletesek, a zene nagyon jól aláfesti a történtet.

Nemzeti tragédiáról nem könnyű filmet készíteni, hiszen nagyon magas az elvárás a rendezővel szemben, hogy méltó emléket állítson a hősöknek, illetve hűen mutassa meg, hogyan élte át a lengyel nép a történteket. Ritkán szokott sikerülni a bravúr, hogy igazán jó film szülessen erről, Wajdának sem sikerült teljes mértékben eleget tenni a kívánalmaknak. A legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölték a filmet, tehát szó sincs arról, hogy félresikerült volna az alkotás, azonban a hiányérzet megmarad a nézőben. Egy jobb forgatókönyvvel alapmű születhetett volna, ez sajnos elmaradt, de attól még egy szép film készült a lengyel történelem egy szomorú fejezetéből. De Wajdában ennél sok több volt.

A színészek mindannyian jól, de nem kiválóan játszanak, csak két szereplő játékát emelném ki: a tábornokot játszó Jan Englert-et és az Agnieszkát alakító Magdalena Cielecka-t, mindketten teljes emberábrázolásra képesek rövid mellékszerepükben. A film nagy erénye, hogy széles teret hagy a színészi játék kibontakozására (fantasztikusan erősek a plánok), azonban nem minden szereplő tud élni a lehetőséggel.


katyn2_1.jpgAndrzej Wajda a lengyel film korszakos nagy alakja (a krakkói királyi várban, a Wawel-ben található Hírességek sétányán az ő neve van a legjobban kiemelve, méltán), de nem ez a legjobb filmje. Szép emléket állított édesapjának, széles körben ismertté tette a Katyn-ban történteket, de az alkotás nem lett igazán maradandó. A színészvezetés közepes, a párbeszédek hullámzóak, a film vége zseniális, de a történet íve nem kerek, így nem nyűgözi le igazán a nézőt.

Szép, de sajnos kissé üres film a katyni mészárlásról, amelyet elsősorban az utolsó képsorok miatt érdemes megnézni egyszer.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr326117520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.20. 08:59:23

@FilmBaráth:

Nem szeretnélek elszomorítani, de te ezt a filmet nem érted. Talán nézd meg még néhányszor, hátha "átjön" neked is.

Ennek a filmnek a dramaturgiája zseniális: zenei szerkesztési módot alkalmaz, motívumokat léptet be, tér vissza hozzájuk, kapcsol össze, a film szerkesztési elve nem az időrend, hanem a valós események, a szereplők és nézők tudatában való kibomlása, a tragédia megértése.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.20. 09:14:55

nekem "tetszett" a film, már amennyire lehet használni ezt a kifejezést egy ilyen filmnél.

Simán vetíteném iskolákban töriórán.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.08.20. 14:33:59

engem két lepett meg ebben a kritikában,
1. hogy szerinte a film tette volna széles körbe ismertté katynban történteket, ami szerintem egyszerűen nem igaz. talán elég széles körnek számít, ha abból indulunk ki, hogy középiskolai tananyag.
2. továbbá, hogy szerinte "katonai stratégiai döntés" volt a mészárlás. hát, ehhez szerintem igen-igen "hideg fejjel" kell gondolkodni, hogy valaki így gondolja. amennyiben az ellenség teljes fizikai megsemmisítésének minden formáját "katonai stratégiainak" nevezünk, akkor persze igen, akkor az volt, de ez egy meglehetősen tág és félrevezető meghatározása a kifejezésnek. mert akkor abba auschwitz is beleértendő, meg minden népirtás is. ezzel szemben a hadifoglyokkal való emberséges bánásmódot évszázados szokásjog szabályozza és azzal ez tökéletesen ellentétes volt, még ha a genfi konvenciókat moszkva nem is ismerte el érvényesnek. szerencsésebb talán ezért, ha az ilyen cselekményeket hideg fejjel sem nevezzük másnak, mint ami: tömeggyilkosságnak.
süti beállítások módosítása