Borgman (2013)
2014. április 24. írta: FilmBaráth

Borgman (2013)

borgman.jpgEgy kapcsolatban csak akkor van helye harmadiknak, ha az már végzetesen meggyengült. Persze ezt a hétköznapokban nem veszi észre a pár, csak az tűnik fel, hogy az egy életre tervezett véd és dacszövetség már csak kolonc. Lassan, de biztosan mennek egymás idegeire, a szeretet lassan gyűlöletté alakul. És ha az a bizonyos harmadik gonosz szándékkal közelít, akkor tragédia lesz a történet vége. Ezt a folyamatot mutatja be ez a több díjjal is kidekorált film, ami ígéretesen kezdődik, de összességében csak egy zavaros és felejthető thriller lesz belőle.

Egy erdőben kifüstölnek a búvóhelyéről egy csavargót. Megmenekül, és a közeli házakba próbál bekéredzkedni azzal, hogy engedjék meg, hogy megfürödjön. Természetesen nem engedik meg neki, és amikor az egyik esetben arra hivatkozik, hogy ismeri a tulajdonos feleségét, az dührohamot kap, és csúnyán elveri. A feleségnek bűntudata támad, és megengedi neki, hogy megfürödjön, enni ad neki és egy éjszakára szállást az udvaron egy kis házban. Azonban a csavargó másnap nem megy el, az asszony pedig egyre inkább elkezd vonzódni hozzá, miközben férjével való kapcsolata egyre inkább zátonyra fut...

Jól indul a film, felkelti a néző figyelmét. Látványos a kifüstölés, megdöbbentő, hogy a férj erőszakkal reagál arra a látszólag ártatlan megjegyzésre, hogy a csavargó ismeri a feleségét. Sajnáljuk szegényt, megértjük, hogy az asszony segíteni szeretne neki. Aztán egyre inkább csodálkozunk, hová fajulnak az események. Nagyon jó húzás, hogy nem is gyanakszunk arra, hogy a csavargónak bármilyen ártó szándéka lehet. Pedig valójában lassan, de biztosan éket vár a házaspár közé, magába bolondítja az asszonyt, megkedvelteti magát a gyerekkel. Egész bűnszövetkezet segíti abban, hogy megkaparintsa a hatalmat a ház felett, félelmetes, hogy mennyire profin teszik tönkre a család életét.

Nagyon jó thriller lehetett volna belőle, sok erős jelenet látható benne, azonban a forgatókönyv sajnos nem sikerült túl jól. Pontosabban addig a pontig, amíg kertészként felveszik a csavargót a házhoz,  zseniálisan jól meg lett írva, azonban utána rohamos minőségi romlás következik be, szétesnek a karakterek, értelmetlenek és követhetetlenek lesznek az események. A film legnagyobb erőssége, hogy nagyon jól bemutatja, hogyan esik szét egy kapcsolat, a  pár közötti fokozódó feszültség is nagyon jól érezhető, azonban a történet ereje a film közepe táján kifullad, egy érdektelen tévéfilm szintjére esik vissza.  Az operatőri munka jó, a vágás is, a zene azonban nem tölti be azt a funkciót, hogy a thriller hangulatát erősítse.

A férj és a feleség karaktere jól meg lett írva, Borgman izgalmasan titokzatosnak induló, de végül kiüresedő karaktere fokozatosan szürkül el. A mellékszereplők csak kóvályognak a történetben, nincs igazi drámai erejük. A képek nagyon hatásosak, de önmagában ez még kevés ahhoz, hogy végig fenntartsa az érdeklődést. Többször sikerül meglepni a nézőt, váratlanok a csavarok, de a kertészként történő felvétel után elfogyott a szufla a történetből. Kár, egy jobb forgatókönyvvel zseniális film lehetett volna!

borgman2.jpgJan Bijovet alakítása felemás: zseniálisan jó, amikor a bűnszövetkezet fejét alakítja, azonban nem sikerült hihetően eljátszania, hogy magába tudja bolondítani az asszonyt, a végzetes vonzerő, a karizma hiányzik belőle. A házaspárt alakító Jeroen Perceval és Hadewych Minis nagyon jól játsszák a szerepüket, a többiek azonban messze az ő szintjük alatt maradnak.

Alex van Warmerdan nem alkotott maradandót, a zseniálisan jó kezdés után egy végül teljesen összezavarodik a történet, a dramaturgia szétesik, zavarossá válik a film. A színészvezetés jó, a jelenetek között van néhány nagyon erős, a párbeszédek színvonala fokozatosan csökken.

Jól induló, de elszürkülő, közepes thriller, amit a házaspárt alakító színészek játéka miatt érdemes egyszer megnézni maximum.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr176065968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.09. 16:48:53

Szerintem pont ott vált érdekessé és izgalmassá a történet, ahol szerinted kifulladt. És azért annyira zavarosnak sem mondanám, inkább itt a te készülékedben volt a probléma. Szerintem minden húzás elég korrektül fel van építve, az tény, hogy nincs teljesen kifejtve, de egyébként nem sok minden marad megmagyarázatlanul.
Egyébként ez az egy bekezdés nagyjából rendbe is teszi az egészet:
"Camael (Latin Camael), Means one who sees God. (also known as Kamuel, Chamuel, Camiel, Camniel) is an angel in Christian mythology and angelology, and is often included in lists as being one of the seven archangels. He is claimed to be the leader of the forces that expelled Adam and Eve from the Garden of Eden holding a flaming sword. Camael is not recognised by the Catholic Church due to the Vatican's decision to ban the veneration of angels not mentioned in the Bible."

Ettől függetlenül hiányérzetem nekem is van, pont nem a forgatókönyvvel kapcsolatban, hanem inkább maga a rendezés és a hangulata nem tetszett, sőt, atmoszférája nem is igazán volt. Már említettem neked a Dans la maisont, az abszolút el tudott varázsolni, hiába volt bizarr, de ez meg eléggé hidegen hagyott.
Mondjuk lehet ez a karakterek hibája is, gyakorlatilag nekem egyik sem volt elég érdekes, inkább csak a történetnek alárendelt vázak voltak.
süti beállítások módosítása