Börtönvonat Yumába / 3:10 to Yuma (2007)
2014. február 15. írta: FilmBaráth

Börtönvonat Yumába / 3:10 to Yuma (2007)

börtönvonat yumába.jpgKevés a jó westernfilm, pláne a jó remake. Ez az. Szeretem a műfajt, néha jó igazi macsókat látni a filmvásznon, akik nem beszélnek túl sokat, ámde látványos körülmények között (pisztolypárbaj, leszámolás, mikor mi) rendezik egymás közötti nézeteltéréseiket. Akkor jó a western, ha van két közel hasonló formátumú főszereplő, és jól dramatizálva jutunk el a végső összecsapásig. Ebben a filmben mindkettő összejött.

Dan Evans (Christian Bale) egy éjszaka arra ébred, hogy felgyújtják a csűrjét, némi tartozás miatt. Ha ez nem lenne elég, másnap fiaival együtt sikeresen belekeveredik egy postakocsi rablásba, amelyet a híres bandita, Ben Wade (Russell Crowe) és bandája hajt végre. Szerencséje van, elengedik, de természetesen ezzel korántsem válnak el végleg útjaik. Egy szalonban ünneplik éppen a banditák a rajtaütés sikerét, amikor Evans is pont oda tér be, hogy rendezze nézeteltéréseit az adósság miatt. Ennek eredményeként Wade-et elkapják, Dan pedig jó pénzért vállalja, hogy elkíséri a börtönvonathoz. Nem biztos, hogy jó ötlet volt...

Egyetlen probléma van ezzel a filmmel: láttam az eredetit, és imádtam. A bemutatásakor természetesen megnéztem a remake-et, és nem igazán voltam elájulva tőle. Azonban most az Amerikai botrány hatására kitört rajtam a Christian Bale mánia, na és persze Russell Crowe is nagy kedvenc, ezért rászántam magam az újrázásra. A véleményem ugyanaz maradt: nem éri el az eredeti film színvonalát, de attól még egy  jó western, és nagyon is érdemes megnézni, elsősorban a főszereplők játéka miatt.

A történet a műfaj sajátosságai miatt eléggé szimpla, de szerencsére sikerült megtölteni tartalommal, jó volt a forgatókönyv, a két fő karakter jól meg lett írva, a jellemfejlődés jól nyomon követhető. Dramaturgiailag jól fel lett építve a történet, a vágások és a zene sokat segítettek a megfelelő drámai hatás elérésében. A párbeszédek már nem sikerültek ennyire fényesen, Crowe sokkal jobb szöveget kapott, mint Bale, és a közös jeleneteik is elsősorban a színészi játéknak köszönhetőek lettek erősek, nem az íróké az érdem. Westernfilmhez képest meglepően kevés a látványos akció (azért a véres finálé természetesen nem maradt el), inkább a drámán, a két főszereplő karakterén van a hangsúly, ami nagyon jót tett a filmnek. Nem egysíkúak a figurák, Wade igazi rosszfiú, de azért van neki is szíve, csak jól titkolja, Evans sem igazán boldog farmerként, annak ellenére, hogy szép családja van, fokozatosan a mesterlövész énje kerül előtérbe, míg Wade-nél az emberibb vonások. A film végére kiegyenlítődik a helyzet, nem egy jó és egy rossz karakter áll egymással szemben, hanem két ember, akik megvívták a saját csatáikat, és egy másik korban, egy másik időben nagyon jó barátok lehettek volna. De nem itt és nem most, amint az a jól koreografált fináléban kiderült. Katarzis nincs, de westernfilmhez képest erős dráma van, és persze nem utolsósorban kedvünkre nézhetjük premier plánban kedvenceinket, ahogy látványosan lovagolnak, lövöldöznek, akcióznak. Jó kis film lett belőle, látványos, izgalmas, mi kell még?

börtönvonat yumába2.jpgChristian Bale-t nehéz lejátszani a vászonról. Russel Crowe-nak azért időnként sikerült, nem annyira, hogy zavaró lenne, de azért ő volt a jobb. Mindkét színész kiváló alakítást nyújtott, a karakterük minden színét és fonákját megmutatták nekünk. Ez a film róluk szólt, de azért Peter Fonda nyúlfarknyi szerepében is tökéletes emberábrázolást mutatott be, és Ben Fosternek is voltak szép pillanatai.

James Mangold méltó módon készítette el a remake-t, a színészvezetés tökéletes (azért nem volt nehéz dolga két ilyen kiváló színésszel, lássuk be...), megfelelően lett adagolva az akció és az érzelem, az érdeklődés a film nagy részében sikerült fenntartani, nem mestermű, de tisztességesen össze lett rakva a film..

Korrekt western a jobbik fajtából, Russell Crowe és Christian Bale kiváló játékával, érdemes megnézni!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr825793827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.15. 23:56:04

Ben Fosternek "voltak szép pillanatai"???
Ha jól emlékszem ebben a filmben jegyeztem meg magamnak, hogy milyen zseniális ez az ember.
(Más hozzáfűznivalóm nincs, a többit szóról-szóra adom.)
És bizony sajnálatos módon ez volt Mangold utolsó jó filmje...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.16. 00:03:07

@danialves: "Ha jól emlékszem ebben a filmben jegyeztem meg magamnak, hogy milyen zseniális ez az ember."

+1 :)
süti beállítások módosítása