Little Favour (2013)
2013. december 06. írta: FilmBaráth

Little Favour (2013)

little favour.jpg2013 minden kétséget kizáróan Benedict Cumberbatch éve volt. A Golden Globe-on és az Oscaron kívül minden rendű és rangú díjat begyűjtött, egyik tévéshow-ból a másikba jár, nincs filmfesztivál  és nap a facebookon nélküle. És az őrület fokozódik, mert január 1-jén startol a Sherlock (ma erre ébredtünk). Pedig igazából a Star Trek-en kívül idén nem volt nagy filmje (a The Fifth Estate körül nagy a csend, A hobbit csak most jön, akárcsak a 12 év rabszolgaság és egyikben sem ő a főszereplő), és az már tavasszal volt, tehát nagyon jó a menedzsmentje, szépen lassan, de biztosan A listás sztárt csináltak Benből. És ha ez nem lenne elég, még a producerséget is kipróbálta. Mert nem hülye ez a fiú, tudja, hogy addig kell kihasználni a népszerűséget, amíg lehet, hiszen hiába kiváló színész, a közönségnek mindig új kedvenc kell, a sztárság igen kérészéletű dolog, célszerű több lábon állni. Na, és az sem hátrány ha saját maga dönti el, hogy mit játsszon, nem másoktól függ hosszú távon a karrierje. Okosan egy rövidfilmmel kezdett (gyakorlatot szerezni jó, ha esetleg nem sikerül, nem annyira látványos a bukta), amit nemrégen mutattak be, kíváncsian néztem végig a mindössze 22 perces alkotást.

Sötét éjszaka, még sötétebb autó a legsötétebb sikátorban. Lassan tisztul a kép, meglátjuk Wallace-t (Benedict Cumberbatch), aki mély sóhaj kíséretében indul el egy találkozóra, amelyben egy régi katonatársa, James (Colin Salmon) kér tőle egy kis szívességet: vigyázzon a lányára néhány napig, mert bajban van, és nincs kire bíznia. Wallace nem túl szívesen, de beleegyezik, hazaviszi a kislányt. Nem sok idejük van összebarátkozni, mert igen gyorsan megjelennek a gengszterek, akikkel Wallace bátran szembeszáll, azonban a kislányt elviszik, azonnal utánaered, de az autóban leütik. Véresre verve ébred egy szobában, és a gengszterek főnöke azzal akarja rábírni, hogy mondja meg neki, hol találja James-t, hogy a kislányt fenyegeti. Azonban az események meglepő fordulatot vesznek...

 

Nem túl bonyolult a történet (egy rövidfilmnél ez nem is lehet másként), azonban mégsem unalmas, sőt meglepően izgalmas és fordulatos. A forgatókönyv jól sikerült, habár gátlástalanul kihasználták Cumberbatch népszerűségét (természetesen premier plánban láthatjuk, ahogy irtó dögösen szétveri a rosszfiúkat), de miután a rajongók megkapták, ami nekik jár, Cumberbatch végre játszhat is, brilliánsan, ahogy szokott. Ezúttal nagyon jó partnereket kapott, minden szereplő kiválóan teljesít (az angol színészképzés, ugye..), néhány perc alatt tökéletes jellemábrázolást mutatnak be.

little favour2.jpgA szöveg nem túl lényeges, azonban az atmoszférát nagyon jól sikerült megteremteni: fullasztó, drámai közegben találjuk magunkat, a karakterek nagyon jól ki lettek dolgozva. Nincsenek hatalmas újítások a filmben, ugyanakkor klisék sem, sikerült eltalálni az arany középutat. A beállítások és a megvilágítás kiválóak, azonban a vágás hagy némi kívánnivalót maga után, és a történet íve sem mondható egyenesnek.

A rendezés jó, de nem kiváló. A színészvezetés nem az igazi, de a szereplők tapasztalatának köszönhetően ez nem annyira feltűnő, mivel az összhatás nagyon pozitív. A kezdés kicsit vontatott (nem kellett volna teljesen céltalanul a kamera előtt sétáltatni Cumberbatch-t, csak, hogy a rajongó kislányok örüljenek..), azonban szerencsére gyorsan magával ragad a történet, a jelenetek nagyon intenzívek, a drámai hatás meglepően erős.

Összességében egy jó filmhez van szerencsénk, elsőre szép volt Ben!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr835675927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sil 2013.12.07. 22:20:16

Ez a film szó szerint "kis szívesség", több szinten is. Egyrészt Benedict segített a tehetségével és a népszerűségével, hogy Patrick Viktor Monroe álma megvalósulhasson. Neki ugyanis ez még csak a második rövidfilmje, és bár ő írta a forgatókönyvet és ő is rendezte (egyébként a filmbeli kislány is az ő kislánya), jobban ismert személyi edzőként: ő volt Ben edzője a Star Trekhez, és Tom Hardy-é pl a Warriorhoz. Másrészt közösségi finanszírozásban készült, nagyrészt a rajongók dobták rá össze a pénzt - az eredetileg tervezett összeg kb fél nap alatt összejött, végül kb háromszorosából gazdálkodhattak az eredeti büdzsének, így tudtak pl jobb kamerával dolgozni és jutott plusz forgatási napra is. Harmadrészt meg ez Bennek is segítség, nemcsak hogy kipróbálhassa magát producerként (bár nem rossz kezdés ez az Adam Acklanddel közös cégének), de ebben azt is megmutathatta, hogy tudna ő akciószerepeket is.

A Fifth Estate körül meg nem nagy a csend, gyakorlatilag jó nagyot bukott. De az nem Benedicten múlt, az ő alakítását minden kritika dicsérte, a rendezéssel és a forgatókönyvvel ellentétben.

obscuriloquium 2013.12.11. 20:44:36

Nem rossz, nem rossz... csak hát "style over substance". Talán a rajongói siker hatására megcsinálják egész estés filmnek, egy erősebb forgatókönyvvel. És talán, remélhetőleg nem vágják szanaszéjjel a küzdőjeleneteket, ha már Cumberbatchnek megtetszett az akcióhősség (mert hát cseppet hiteltelenek voltak ezek a rommávágott jelenetek).
A Fifth Estate-tel kapcsolatban azt nem értem, hogy lehet, hogy egyetlen magyar forgalmazó sem vállalta, pedig nem lehetett előre látni, hogy ekkora bukta lesz (bár az is igaz, hogy nem túl jó ötlet olyan emberről életrajzi filmet csinálni, akinek az élettörténete még nem fejeződött be).
süti beállítások módosítása