Lovelace (2013)
2013. november 19. írta: FilmBaráth

Lovelace (2013)

lovelace.jpgLinda Lovelace az első igazi pornósztárként írta be a nevét a "történelembe". Ettől még nem lettem volna kíváncsi az életéről szóló filmre, viszont olvastam arról, hogy elég csúnyán kihasználták, a férje verte, prostitúcióra kényszerítette, megrendítő sors az övé. Persze, nem volt angyal, de közel sem volt olyan bestia, mint amilyennek a média lefestette. Még Amanda Seyfried személye sem tántorított el attól, hogy megnézzem a filmet, amelytől egy jó drámát vártam, de sajnos súlyosan csalódtam, ez bizony még tévéfilmnek is kevés volt.

Linda  (Amanda Seyfried) egy szigorú erkölcsű családban él, anyja (csak a film végén ismertem fel Sharon Stone-t..) arra tanította, hogy "ha Isten adott neked egy férjet, engedelmeskedj neki". Ennek szellemében cselekszik, amikor férjéről, Chuckról (Peter Saarsgard) kiderül, hogy a pornóiparban tevékenykedik, és egy tartozás miatt prostituálja a saját feleségét. Ennek eredményeként születik meg a legendás pornófilm, ami sztárrá teszi Lindát, de ez nem változtat azon, hogy a férje folyamatosan üti, veri, terrorizálja. Vajon lesz elegendő ereje a fiatal lánynak ahhoz, hogy szakítson a felnőtt mozival és a brutális Chuck-kal?

Ne számítson senki igazán szaftos jelentekre, meglepően visszafogottak a képsorok ahhoz képest, hogy végül is egy pornósztárról van szó. Ami nagy piros pont, mert nem a könnyű sikert hajszolták az alkotók, de a nagy baj az, hogy igazi drámát sem kapunk. Az első egy óra tömény unalom: fiatal lány fellázad szülei szigorú erkölcsei ellen, beleszeret egy züllött alakba, és beleveti magát a bulis életbe. Aztán a film közepénél az idősíkok változtatása miatt hirtelen beindul a történet, de sajnos nem sokáig, mert a vége ismét giccses unalomba fullad.

Nagyon hiányzott egy jó forgatókönyv, nem is értem, hogyan sikerült egy olyan érdekes karaktert, mint Lovelace, ennyire közepesre megírni. Így viszont nem igazán érdekel minket a története, persze nagyon sajnáljuk szegényt, hogy a férje üti-veri, de annyira súlytalanok a jelenetek, hogy a családon belüli erőszak nagyon is komoly problémájára nem sikerült igazán ráirányítani a figyelmet. A párbeszédek sekélyesek, unalmasak, a történet érdektelen, a film egyetlen képkockája sem megrázó, ami azért egy drámánál elég nagy probléma. A motivációkat és a jellemfejlődést hagyjuk (miért is egyezik bele első szóra egy igazi jó kislány egy pornófilm forgatásába? honnan is veszi az erőt, hogy kilépjen a rémes élethelyzetből? stb.).

amanda-seyfried-james-franco-lovelace-600.jpgRáadásul erősen idealizálták Lovelace alakját, egyáltalán nem igaz, hogy csak 17 napot töltött a pornóiparban, több filmet is forgatott a leghíresebb "szerepe" előtt és után is, és idősebb korában sem élt éppen szűzies életet, stb. Igazából egy tévéfilmet forgattak az alkotók egy naiv kislányról, aki tudtán és akaratán kívül belekerül a csúnya pornóiparba, rettenetes fájdalmakat okoz neki a férje, de ő igenis erős, új és tiszta életet kezd. Ebben a filmben a pornófilm producere is egy gentleman, aki jól elveri a férjet azért, mert olyan csúnyán bánt azzal a szerencsétlen kislánnyal. És mivel erre a történetre senki nem lett volna kíváncsi, elnevezték a főhőst Linda Lovelace-nek, hátha így bejön a film forgatásának költsége.

Egy jó színésznő talán még megmenthette volna a filmet, azonban nekünk csak Amanda Seyfried jutott ebben az alkotásban, aki rettenetesen középszerűen alakítja Linda Lovelace-t. Elveszetten teng-leng a filmben, kísérletet sem tesz arra, hogy komolyabb karakterábrázolásba kezdjen. Aki miatt mégis érdemes megnézni a filmet az Peter Saarsgard. Lenyűgözően jól alakítja a brutális férjet, közel sem egysíkú az alakítása, a karakter rengeteg színét mutatja meg. Sharon Stone jó, de nem kiemelkedő a bigott anya szerepében. James Franco  lehengerlően alakítja Hugh Hefnert, Chris Noth is nagyon jól játssza a producer figuráját. Fogalmam sincs, hogy ilyen jó színészek mit kerestek ebben a filmben (a pénzen kívül természetesen..), de legalább volt valami értelme végigülni ezt a másfél órát.

Rémesen pocsék, unalmas, klisés alkotás, felejtsük el gyorsan.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985642902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.12.04. 09:02:20

Mélytorok, ez az amiatt igazán ő híres lett. Mai napig fogalom már a kifejezés is. Az Elnök embereiben az informátornak is ez volt titkos neve.
süti beállítások módosítása