Don Jon (2013)
2013. szeptember 14. írta: FroG

Don Jon (2013)

donjon1.pngA film megtekintésére a Jameson Cinefesten volt lehetőségünk.

A szexfüggőség korunk egyik legelterjedtebb betegségének számít, nem csoda hát, hogy filmes berkekben is lecsaptak a témára. Ezt a betegséget dolgozza fel többek között a –szerintem- 2011-es év legjobb filmje , a Shame, valamint mai alanyom, a Don Jon.

Jon (J. Gordon-Levitt) tárgyilagosan szemléli az életét, melyben számára csak a pornó, a barátai és a lakása tisztántartása szenved igazi prioritást. Egy nap azonban összefut a szexi Barbarával (Scarlett Johansson), aki fenekestül felforgatja a fiú életét, és arra kéri, örökre mondjon le a pornófilmekről.

Mint ahogy a felvezetőben is írtam, a Don Jon a szexfüggőségről szól, azonban a Shame-hez viszonyítva ennek a filmnek van egy óriási előnye: a témát szórakoztatóan közelíti meg. Ebből adódóan a Don Jon a mélysége mellett felettébb szórakoztató darab is lett, ergo egy átlagnézőnek is igencsak jó filmélményt szolgáltat.

Ennek ellenére a már említett mélységből kellő mértéket kapunk, és a képernyőn szinte mindig jelen lévő humorforrások ellenére a könnyed élmény és a mondanivaló sem sorvad el a másik erényhez viszonyítva. Ez pedig kétségkívül Levitt érdeme, aki rendezőként, forgatókönyvíróként és főszereplőként is a maximumot hozza ki a produkcióból.

A Don Jon egy maradéktalanul kielégítő film volt, amely 90 percen át szórakoztat, megnevettet, és a hasonló produkciókkal ellentétben a legmélyebbre lenyúló pszichológiai tartalmakat sem mellőzi önmagából. Maradandó alkotás, amelyre garantáltan még évekig emlékezni fogunk.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr95512994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.23. 16:28:11

Nagyon tetszett nekem is, talán egy kicsit a rendezéssel volt a bajom, Gordon-Levitt még egy kis fiatalos hévvel rohan át kb. mindenen, nekem már túl gyors volt a tempó, főleg, ahogy a párbeszédeket pörgette. De egyébként tényleg minden könnyedsége ellenére egy tartalmas és maradandó alkotás.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.25. 12:07:26

Közben azt veszem észre magamon, hogy egyre többet gondolkozom ezen a filmen, szóval:
Először is, Channing Tatum hatalmas forma, hogy ennyi önkritikája van. :D
Másodszor, szerintem ez az év egyik legintelligensebb filmje, a forgatókönyv szinte minden mondata, karakterábrázolása telitalálat és remekül jellemzi a generációnkat. És hihetetlenül ötletesen van megvalósítva, pl. nekem nagyon tetszett, ahogy finoman, de konkrétan porig alázza az egyház alakoskodását.
Egyébként ilyenkor sajnálom egy kicsit, hogy mire elismert filmkészítő lesz az emberből, addigra már legalább 40 éves, és a fő életművét gyakorlatilag nyugdíjasként rakja össze. Nagyon kellenének az ilyen Gordon-Levitt-féle 30 éves tejfelesszájúak víziói, akik még tudnak aktuális témákkal szolgálni, szemben az öregekkel.
(Talán nem véletlen, hogy 1995 két legjobb filmjét a hollywoodi szemmel nézve még gyerek Bryan Singer és David Fincher rakta össze.)
süti beállítások módosítása