A múlt / Le Passé (2013)
2013. szeptember 14. írta: FroG

A múlt / Le Passé (2013)

lepassé.pngA film megtekintésére a Jameson Cinefesten volt lehetőségünk.

A múlt a CineFest kínálatának egyik olyan filmje volt, amelyet mindenképp látni akartam. Ennek legfőbb oka Farhadi előző rendezésének, a Nader és Simin sikerének volt köszönhető. Másrészt viszont, a film alaptémáját szolgáltató válás és annak következményei ígéretes alkotással kecsegtettek.

Marie (Berenice Bejo) és Ahmad (Ali Mossafa) elválni készülnek. Mindketten már külön utakon járnak: a nő új szerelmet talált a tragikus sorsú Samir (Tahar Ramin) személyében, a férfi pedig bánatában külföldre menekült. Azonban sok év után a válás apropóján újra összefutnak, és ez a találkozó nem csak mindkét fél életét változtatja meg, de felforgatja a köröttük élő emberek életét is.

Asghar Farhadi mesterművet alkotott, ehhez azt hiszem kétség sem férhet. A film problémafelvetése az alapvető emberi moralitásokon túl a családi viszonyokat is boncolgatja, valamint kellően biztos kézzel mesél a múlt tragédiáiról, és annak élettani hatásairól. A mű tökéletesen felépített: a történet íve bár kicsit lassú, de szépen megmunkált, az atmoszféra végig drámai, és a tragikus csúcspontokat nem hatásvadász képekkel, vagy egy-egy megható zenékkel éri el, hanem csak és kizárólag a dialógusokra támaszkodnak. Ezen hatáshoz persze az is kellett, hogy a színészi stáb olyan mesterien alakítson, mint esetünkben. A jól megformált és elképesztően komplikált múltú és jelenű karakterekben a színészek brillíroznak, rég láthattunk a vásznon ilyen kimért és egyenletes profizmust.

A múlttal klasszikus született. Farhadi újra megmutatta, hogy csupán párbeszédekkel, karakterkidolgozottsággal és minimalista látványvilággal is mesterien tud mesélni az élet legmélyebb tartalmairól; családról, szerelemről, tragédiáról és reményről. Tökéletes!

10/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr825513054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.29. 13:36:18

Nekem kicsit (nagyon) hiányzott az atmoszféra, egy percre nem tudott berántani a film. Pedig remek történet, remekül elmesélve, csak éppen annyira nincs benne hatásvadászat, hogy számomra végül hatás sem volt. De tényleg nem tudom azt mondani, hogy ne lenne egy remekmű, csak nekem már túlságosan is visszafogott volt.

syfyboy 2014.01.06. 10:34:42

Egy ismerősöm ajánlotta, nemrég láttam. A rendező korábbi filmje , A Separation nem annyira jött be, mint ez. Minden perce lekötött, kiváló dialógusok, remek szinészi játék. Kár hogy lemaradt az idei Oscarról.
süti beállítások módosítása