42-es / 42 (2013)
2013. augusztus 29. írta: FroG

42-es / 42 (2013)

421.pngA sportfilmek nálam mindig is érzékeny pontnak számítottak, hisz egy-két üdítő kivételen kívűl ezek nagy hányada csupán a szó szoros értelemben a sportról szól, és nem építi magába azt az érzelmi hányadost, amely az igazi sportolókat hajtja. Mai alanyom szerencsére azon filmek közé tartozik, ami nem csak mesél a baseballról, de akarva-akaratlanul is berántja a nézőt a játéktérre.

A film igaz történeten alapszik. A baseball-legenda, Jackie Robinson történetét meséli el, aki első színesbőrűként szerepelt az amerikai "fehér" ligában. Természetesen Jackie útja a sikerig rasszizmuson és gyűlölködésen keresztül vezetett, ugyanakkor legnagyobb barátait is megtalálta csapat berkein belül, aztán pedig a rasszizmus elleni harc szimbólumává vált.

A 42-es alapjában véve egy egyszerű alkotás, Brian Helgand rendező nem csűri-csavarja a történetet, nem rágja a szánkba a mondanivalót és nem kezeli hülyén a nézőt. Ugyanakkor pont ettől hatásos az alkotás, hisz a pátoszt és a túlheroizálást elkerülő forgatókönyv az egyszerűségéből adódóan kerül közel az emberek szívéhez, hogy ott egy nagyon emberi és kedves történetet meséljen el.

422.png

Ez nem menne a karakterek kidolgozottsága, vagy a színészek jó játéka nélkül. Tetszett a filmben az, hogy Jackie-t nem tökéletes embernek ábrázolja; Helgand rendező a színesbőrű játékos "bűneit" ugyanúgy vizsgálja mint a többiekét, ergo elkerüli a hasonló filmekben gyakran felszínre kerülő részlehajlást. A film technikailag is rendben van: a kissé narancssárgás színvilág jól visszaadja a háború utáni éveket, a meccsek letisztultak és szórakoztatóak, és szerencsére a film nagyrészében elkerülték az idegesítő és sokszor túlalkalmazott lassítást, ami a hasonló alkotások sokszori velejárója.

Kedves darab a 42-es, amely nagyszerű színészi játékaival (az első igazán komoly szerepében brillírozik Chadwick Boseman, Harrison Ford pedig a szokásos rutinjával alakít), szívmelengető történetével , nagyszerűen megszerkesztett meccseivel és -ha baseball ismereteim helyesek- történelem hűségével az utóbbi évek egyik legjobb sportdrámájává válik, felsorakozva ezzel a Warrior mögé.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr945481744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása