Az Europa-rejtély / Europa Report (2013)
2013. július 06. írta: danialves

Az Europa-rejtély / Europa Report (2013)

europa-report-trailer1.jpgIdén szinte ömlesztve kapjuk a sci-fiket, ami az elmúlt évek meglehetősen szerény termése után valamennyire elégtételként fogható fel. Azonban nem számítottam arra, hogy a nagy dömping közepette pont egy szinte a semmiből érkező, független alkotás lesz az egyik legjobb. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy a Hold óta nem láttam ilyen jó science-fictiont.

6 asztronauta egy küldetésre indul, amelynek célja, hogy a Jupiter holdján, az Európán keressen életet. Ez az első alkalom 1972 óta, hogy az ember elhagyja a Föld közvetlen környezetét egy misszió keretében. Ennek megfelelően aztán semmi sem alakul a tervek szerint, félúton megszakad a kommunikáció az űrhajó legénységével, innentől kezdve pedig csak a kamerák felvételeire hagyatkozhatunk az események összerakásánál.

Nem nehéz kitalálni tehát, hogy tulajdonképpen egy found footage filmről van szó. Ugyanakkor a klasszikus értelemben vett kamerarángatózás ezúttal elmarad, az űrhajó kamerái stabilan és tűéles képet adva állnak, de természetesen a klasszikus fényképezés elveit itt is következetesen megszegik (mégis rengeteg gyönyörű beállítást kapunk így is). Viszont itt azon kevés produkciók egyikéről van szó, ahol ez történetesen működik is (talán Az utolsó műszak ilyen még), és nem csak a feszültségkeltésben. Ettől függetlenül maga a sztori és az alapötlet sem hoz sok újdonságot, ezt már a küldetés kitervelője is tudtunkra adja az első percekben, amikor könnyeivel küszködve azt sejteti, hogy ne számítsunk sok túlélőre. Ennek megfelelően jellegében a történet valahol az Apollo 18 és a Napfény között helyezkedik el, és ugyanúgy megvannak benne a tudományos felfedezés izgalmai, a világűr csodái, és egyben a magány és félelem érzése.

europa-report.jpgEzt pedig az ál-amatőr fényképezés és a rendezés kiválóan hívja elő és adja át, illetve az események kronologikus sorrendjének figyelmen kívül hagyása is segíti a dolgot. Sőt, így még azt is sikerül pótolni, hogy viszonylag kevés adrenalinnal töltött jelenet, fordulat vár minket, és sokkal inkább a felfedezésre helyeződik a hangsúly. Ugyanis a legegyszerűbb javítások elvégzését vagy a baktériumminták elemzését én is pont olyan pattanásig feszült idegekkel figyeltem, mint maguk a szereplők. Úgy érzem, a színészek is kellően átélték ezeket a helyzeteket, elsősorban Sharlto Copley alakítását tudom kiemelni a viszonylag ismeretlen nevekből álló színészgárdából, de alapvetően senkinek nem kellett megerőltetnie magát, tekintve, hogy visszafogott és egyszerű karaktereket kellett eljátszaniuk. További pozitívum még, hogy nem áldozták be a tudományt a fantasztikum oltárán, és tulajdonképpen egy teljes mértékben realisztikus küldetés nézhetünk végig, amelyet viszont sikerült kellő tartalommal megtölteni. 

Ilyen szempontból talán sokkal "sci-fibb", mint sok más alkotás a műfajban: nemcsak egy kiragadott "mi lenne, ha" ötlet köré épített történet, hanem valódi tudományról szól, amely valós lehetőségeket vizsgál. És ez még akkor is sokat számít, ha filmes szempontból éppenséggel nem a legeredetibb koncepcióból indul ki.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr515392521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.06. 19:44:49

Ennek örülök! Nagy reményekkel ülök az idei sci-fik elé.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.06. 22:53:55

@Mészáros Laci: Egyelőre még az USA-ban sem mutatták be, és ahhoz sem fűznék nagy reményeket, hogy Magyarországra egyáltalán be fogják hozni.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 06:41:15

hát én nem szartam össze magam rajta. a Moon-hoz hasonlítani pedig istenkáromlás.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 06:41:54

csak annyit, hogy itunes-en már játszható. persze mocsárpusztán lehet hogy ez sci-fi.

K.Leslee 2013.07.07. 11:56:02

A Moon az egyik kedvenc filmem. Nagyszeru a sztori, jok a trukkok, a zene es Sam Rockwell zsenialis es ami a legfontosabb; fontos uzenete van.
Viszont mult heten volt szerencsem az Europa Reporthoz. Azt kell mondjam, hogy a Moon ellentetje. Ebben a filmben meg az a ket jo(bb) szinesz is elveszik. Rosszak a trukkok, sztori nem nagyon van es rendkivul unalmas. Szamomra a rogzitett belso kamerak hasznalata egyszeruen lustasag es nem pedig ereny. Igy nincs is szukseg operatorre! Hiszen meg a vilagitas is rossz. Ha az urben lebegsz, akkor a fenyviszonyok valtoznak az arcodon. Itt nem.
Erre senki nem gondolt, mikor felvettek a studioba? Meg en is lattam, pedig nem vagyok filmszakember.

En a fuggetlen filmeket reszesitem elonyben, de ez nem azt jelenti, hogy
bizalmat elolegezek nekik, mert nem minden fuggetlen film jo. Ez kifejezetten rossz volt.
Ha mar filleres sci-fi, akkor Cargo, abban legalabb volt valami fantazia.
Ezt viszont egy napon nem lehet emliteni a Moon-nal.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.07. 13:38:26

@K.Leslee: Azért remélem azt nem gondolod komolyan, hogy az operatőr (=director of photography) munkája csak annyi, hogy cipeli a kamerát, és ha azt nem kell, akkor már nincs is szükség rá. (Volt benne egyébként jó pár kézikamerás rész is, pl. amikor Copley körbejárja az űrhajót, az űrruhás jelenetek, szóval nem mondhatod, hogy a lustaság volt a fő motiváció)
Ezt az "űrben folyamatosan változnak a fényviszonyok" részt meg kifejtenéd bővebben? Mert számomra a Nap egy viszonylag stabil objektumnak tűnik, szóval ha nem takarja ki semmi, akkor eléggé egyenletesen világítja meg a dolgokat.

Mindenesetre nem úgy tűnik, hogy én álltam volna hozzá prekoncepciókkal (főleg mert én egy kifejezetten rossz filmre számítottam a trailer után)

toroloco 2013.07.07. 16:05:59

"a Hold óta nem láttam ilyen jó science-fictiont"
az elég szomorú.
furcsa (igazából nem), hogy egyre jobban elhatapódzik a "független szerü" attitüdjük okán kvázi hollywooddal szemben álló de jellemzően nagyon középszerü filmek piedesztára emelése.

K.Leslee 2013.07.07. 21:52:48

@danialves: nyilvan tuloztam, hogy nem kell operator.
Tudom, hogy nem ennyibol all a dolguk. Csupan unalmas a rogzitett kamerak hasznalata es raadasul sosem tortenik semmi. Az egyetlen hatasos jelenet az volt amikor elsodrodik az a bizonyos szemely az urhajotol(nem akarok spoilerezni). Viszont azt a jelenetet is totalisan lerombolta a szereplok reakcioja. Nem volt hiteles.

A vilagitas rossz. Laikuskent lattam, bar alapveto fenykepeszeti ismeretekkel rendelkezem. Mikor S.Copley lebeg az urben, latod, hogy a beeso napsugarakhoz kepest elfordul a teste, ide-oda lebeg, de a kozeliknel a mesterseges feny egyenletes, nem valtoznak az arcan az arnyekok, mert gondolom @toroloco: egy studioban az arcaba toltak egy lampat.

K.Leslee 2013.07.07. 21:53:20

@toroloco: pont erre celoztam En is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.07. 22:41:43

@K.Leslee: Abban egyetértek, hogy unalmas a rögzített kamerák használata (nálam jobban senki nem utálja a statikus fényképezést), de mint írtam, a found footage szerintem jó választás volt, innentől kezdve meg az kifejezetten tetszett, hogy nem az idióta kamerarángatás dominált.

Az meg szar ügy, hogy nem tudták az űrben leforgatni, úgyhogy kénytelen voltak egy stúdióban megtenni ugyanezt... Én meg laikusként azt szoktam látni, amikor egy éjszakai jelenetet bevilágítanak, de aztán rájövök, hogy még mindig jobb, mint a sötét képernyőt bámulni... Ez már tipikusan a nincs mibe belekötni esete, ilyenkor kerülnek elő az ilyen érvek, meg hogy merre kell futni a zuhanó űrhajó alatt...
Egyébként, csak hogy örülj, megnéztem újra azt a jelenetet, és a teste végig az űrhajó felé néz (magyarul a beeső fény végig ugyanonnan jön) és ott forog egy árnyék (feltételezem, az űrhajóé) az arca jobb felén folyamatosan. Szóval amellett, hogy teljesen felesleges kötözködés, még igazad sincs.

Viszont ha már szóba került a Cargo, most így gyorsan visszaolvastam, amit arról írtam, és pont azt kaptam meg ebben a filmben, amit abból hiányoltam. Nem mondom, hogy hihetetlenül komplex karaktereket írtak, de alapvetően nem egy túlélőfilmről van szó, a döntéseik nem voltak esetlegesek, lehetett izgulni értük.

K.Leslee 2013.07.08. 09:35:52

@danialves: En nem neztem ujra azt a jelenetet, szoval nem okoskodok, de a vilagitas nem csak annal az egy jelenetnel tunt fel nekem. Mikor a vegen a csaj setal az Europan, ott is valahogy minden olyan meseszeruen vilagos helyenkent. Nekem egyszeruen nem tetszett a kepi vilaga. En tenyleg nem belekotni akarok a filmbe, nagyon is akartam szeretni, azert is neztem meg, de egyszeruen nem megy.
A Cargo sem egy jo film, de a sztori - meg ha ismeros is- azert sokkal erosebb. Az a jelenet, mikor a csaj az urben rakapcsolodik a 'rakomanyra' szerintem nagyon erosre sikeredett. En nem izgultam senkiert az Europa Riportban, mindenki egyformanak tunt. A film meg a total uresjaratokat sem hasznalta ki, hogy tobbet megtudjunk a szereplokrol.
Total kozepes sablonfilm, ami nem is probal tobb lenni, de nekem ez igy sajnos egy 5/10.
Mindenesetre ezen nem fogunk osszeveszni :-)Orulok, ha neked tetszett.

jacques francois 2013.11.03. 12:58:24

most néztem meg, nekem sem tetszett. bár veletek ellentétben nekem eszembe nem jutna egy film nézése közben azon gondolkodni, hogy hu most a nap jó szögben süti meg a sisakot, meg az árnyék 3 centivel odébb van XD
ami miatt leginkább nem tetszett, az az, hogy egyszerűen semmi "space" feelinget nem adott, egy-két jelenetet leszámítva abszolút nem éreztem h az űrben játszódott volna. persze azt sem mondom h rossz film, de max 6-6.5 pont
süti beállítások módosítása