Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes... / Maria Full of Grace (2004)
2013. április 11. írta: lui1698

Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes... / Maria Full of Grace (2004)

Egy olyan film elé, ami mind a rendező, mind pedig a főszereplő számára első, az ember kissé kétkedve ül le, hiszen nagyon könnyen előfordulhat, hogy a tapasztalatlanságból adódó hiányosságok elrontják a produkciót. Nos, az HBO égisze alatt készült Üdvöz légy Mária, kegyelemmel teljes… című film nem ilyen, egy precízen kivitelezett, nagyon korrekt alkotás.

A történet főszereplője a 17 éves María, aki miután otthagyja munkahelyét kénytelen új pénzkereseti lehetőség után nézni. Ekkor tűnik fel a színen a magát baráti szándékúnak mutató Franklin, aki egy olyan lehetőséget ajánl a lánynak, amely kiszakítaná őt és családját Kolumbia nyomornegyedéből.  Ez a lehetőség, a drogfutárkodás.

Joshua Marston debütáns filmkészítőként nem siette el a dolgokat, közel 5 évig dolgozott a filmjén, melynek forgatókönyvét is ő írta. Kutatásokat végzett, korábbi futárokkal készített interjúkat, hogy filmje igazán hiteles legyen. Ez a precíz munka meg is látszik a filmen, mely kissé dokumentarista jelleggel vezet be minket a kolumbiai kartellek által beszervezett fiatal nők munkájába.

Kiszolgáltatott helyzetében, ilyen munkát vállal el María is, aki részben a családja felől érkező nyomás, részben a saját fiatalságából adódó meggondolatlanság eredményeként az alvilági hálózatban találja magát. Az ő fiatal, szinte ártatlan karaktere és a bűnözők világa közötti kontraszt nagyon jól működik a filmben végig, különleges hangulatot kölcsönözve annak. Ahhoz azonban, hogy ez a jelenség meglegyen, elengedhetetlen volt a főszereplőt megformáló Catalina Sandino Moreno nagyon hiteles alakítása, akit 800 lány közül választottak ki. Az általa megformált lánnyal együtt tud úgymond élni a néző, és képes izgulni érte. (Teljesítményéért, mellesleg 2004-ben amellett, hogy Oscar-ra jelölték, megkapta az Ezüst Medve díjat a Berlini Filmfesztiválon.)

A mellékszereplőkről is csak pozitív jelzőkkel lehet illetni, mindenki kiválóan teljesített, ráadásul  Orlando Tobon saját magát formálta meg a filmben. A történet jól felépített, nem igazán találni közben üresjáratot, talán egyedül a film utolsó negyed órája előtt érezni kissé, hogy üresben lebeg a sztori, de utána ismét folyik tovább, egészen a remek befejezésig.

Remek alkotás, amely könnyen nézhető, mentes a hatásvadász elemektől. Mind rendező, mind színészei jól kitettek magukért, hiteles filmet tettek le az asztalra, ami egy olyan témával foglalkozik, amivel nem sok film előtte.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr875174761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2013.04.11. 15:15:35

Nahát! Nem sok helyen olvastam erről a filmről. Nekem is nagyon tetszett. Rohadt izgalmas. :)

messideco 2013.04.14. 10:58:50

láttam már kb. egy éve, nem igazán terjedt el széles körben, nem rossz film csak na...
süti beállítások módosítása