Dead Man's Shoes (2004)
2013. március 06. írta: lui1698

Dead Man's Shoes (2004)

Üdvözlöm a blog olvasóit, mielőtt belefognék első írásomba, néhány szóban "megemlékeznék" magamról, ahogy az illő ilyenkor.
23 éves vagyok végzettségemet tekintve kereskedelmet és marketinget tanultam, jelenleg természetesen nem ebben a szakmában dolgozom.
Filmek terén abszolút mindenevő vagyok, lehet bármilyen nemzet, bármilyen stílusú alkotása, én hajlandó vagyok megnézni. Abszolút kedvencem nincs, de nagyon szeretem Lars von Trier, Kubrick vagy éppen Tarantino munkáit.
Remélem, hogy az írásaimmal majd sikerült néhány olyan filmmel megismertetnem a kedves olvasókat, amik egyébként nem biztos, hogy túlságosan elterjedtek.

A brit filmipar időről időre megmutatja, hogy ha igazán egyedi hangulatú és jó filmeket szeretne látni a néző, akkor érdemes a szigetország alkotásai között keresgélni. Az utóbbi években olyan remekművek fűződnek hozzájuk, mint a Tirannoszaurusz, a Szégyentelen vagy az általam eddig látott egyik legjobb bosszú film, a Dead Man’s Shoes.

A film rendezője, és egyben forgatókönyvírója Shane Meadows, akit az angol filmkészítés egyik legnagyobb tehetségének kiáltottak ki. Egyedi stílust képes megteremteni filmjeiben, amit egyrészt a rendkívül realisztikus ábrázolásnak, másrészt a kézi kamerás technikának, harmadrészt pedig a helyszíneknek – amik jórészt Anglia középső részén fekvő kisvárosokban játszódnak - köszönhet.

A történet középpontjában a hadsereget megjárt Richard karaktere áll, aki azért tér vissza a városba, hogy az öccsét, Anthony-t megalázó és bántalmazó kisstílű bűnbandán bosszút álljon. Eleinte nem teljesen világos, hogy mi mért is történik, hogy a főszereplő miért teszi azt, amit tesz, de bevillanó emlékképek segítségével választ kapunk a kérdésekre.

A film egyik legnagyobb erőssége, a történet felépítésében van. Fokozatosan bontakoznak ki a főhős tetteinek okai, és ezzel együtt apránként egyre több derült ki róla – illetve testvéréről – indítékairól valamint jelleméről. A történet végig egyenletes tempóban halad előre, és egy pillanatra sem hagy ki. Könyörtelen, nem ismer irgalmat, ahogyan a főszereplő sem, sok helyen brutális, de amikor kell akkor kőkeményen drámai és életszerű alkotás.

Paddy Considine – aki egyébként a forgatókönyv társírójaként is segédkezett a filmnél - az egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtja, az első pillanattól megragadja a nézőt a karaktere, akiről lesüt, hogy valóban képes rendet tenni bárhol és bármikor, és bizony az eszközökben sem válogat, ha arról van szó. És eközben ott van az öccse, Anthony, aki szinte az ellentéte, egy értelmileg sérül, gyenge karakter. Védelemre szorul, amit látszólag meg is kap bátyjától. Az ő szerepében Toby Kebell remekel, nagyon hitelesen és profin játszva szerepét.

A filmzenék összeválogatásakor is igen jó munkát végzett a készítők csapata, hiszen remekül segítenek az összeválogatott, főként folk, country illetve indie rock stílusú számok megteremteni a remek atmoszférát. Meadows nem nyújtotta túl hosszúra a filmet – ennek fő oka az alacsony költségvetés lehetett – és ennek köszönhetően sajnos, a testvérpár karakterein kívül nem tudunk meg túl sokat a többi szereplőről. Holott akad néhány, aki első ránézésre, talán megérdemelte volna, hogy több információ derüljön ki róla. Meg kell még említeni, hogy bár a kamerakezelés sokszor jól működött és segített a realisztikusság kiteljesedésében, ugyan akkor több esetben volt zavaró, már-már egy vizsgafilmre emlékeztetően ügyetlen.

A Dead Man’ Shoes tehát, egy nagyon jól összerakott bosszúfilm, kiváló alakításokkal, aminek ugyan meg vannak a maga hibái, de ha valaki szeret ezt a stílust, annak bátran merem ajánlani.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr715113549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2013.03.06. 13:11:46

A legnagyobb érdeme, hogy még a humor is felbukkan, nem is egyszer.
Csodálkozom is, hogy ennek még miért nincs amerikai újrázása.

lui1698 2013.03.06. 13:27:01

Szerintem előbb-utóbb megkapjuk majd azt is. :)
süti beállítások módosítása