Boy A (2007)
2013. február 09. írta: danialves

Boy A (2007)

Biztos sokan tapasztaltátok már, hogy mennyire érdekes egy-egy nagyobb világsztár színész kapcsán visszanézni az illető első szerepeit. Ugyanis ilyenkor még többnyire ismeretlenként, kis költségvetésű és kevésbé kommersz alkotásokban tették a dolgukat, a fentieknek köszönhetően pedig sokkal inkább ki tudtak bontakozni, mint évekkel később egy-egy blockbusterben. Nos, nincs ez másként Andrew Garfield esetében sem, aki első filmszerepében egyből élete talán egyik legjobb alakítását nyújtotta.

Jack Burridge (Garfield) 23 évesen szabadul a börtönből, ahová egy gyerekkori rémtette miatt került. A srác megbánta tettét és szeretne új életet kezdeni, és ehhez minden segítséget megkap a szociális munkás Terrytől (Peter Mullan), azonban mindketten tisztában vannak, hogy a börtönbüntetés valódi oka nem derülhet ki a nyilvánosság számára. A film párhuzamosan mutatja be, ahogyan Jack megpróbálja felépíteni az életét, illetve azokat a múltbeli eseményeket, amelyeknek köszönhetően börtönben kötött ki.

A mű a hasonló jellegű drámák sötét tónusával és visszafogottságával dolgozik a rendezéstől a zenéig minden szempontból, és még a pozitív események sorának hangulatát is belengi az elkerülhetetlen tragikus végkifejlet. Ennek köszönhetően pedig a viszonylag egyszerűen felépített történet és dialógusok maximálisan lekötik az embert, szintén nem keveset táplálkozva a remek karakterábrázolásokból és a remekül kibontott tematikából. A kellékek tehát adottak az igazán jó drámához, de alapvetően hiányzik az atmoszférából az a katartikus hatás, ami igazán tökéletessé tenné ezt a művet.

Viszont ami miatt mégis kiemelkedő lesz, az a bevezetőben említett úriember játéka. Garfield tökéletesen idéz meg egy olyan karaktert, aki egész fiatalságát a világtól elzárva töltötte, és egy tinédzser határozatlanságával és zavartságával alakítja kapcsolatait. És itt még nyoma sincs Pókember furcsa módon Shia LaBeouf-ot idéző dadogásának és izgulásának, hanem a szemkontaktus kerülésével, a kamaszosan bizonytalan gesztusokkal egy elképesztően hiteles alakításnak lehetünk tanúi.

Alapvetően tehát egy talán nem túl érdekes, de minden szempontból profi és hangulatos drámát kapunk, amely engem maximálisan lekötött és elgondolkoztatott, a főszereplő kiváló játékáról nem is beszélve. Ez valószínűleg abból is következik, hogy nagy kedvelője vagyok a műfajnak, úgyhogy elsősorban a hasonló ízlésvilággal rendelkezőknek ajánlanám, de azt hiszem mindenki egy tartalmas és jó alkotásra találhat ebben a filmben.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr195071262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.02.17. 10:31:34

Érdekesnek tűnik, szeretem az ilyen filmeket.

K.Leslee 2013.02.23. 15:42:08

Jo film, ahogy a Red Riding elso resze is, amiben szinten Andrew Garfield remekel.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.23. 16:39:00

@K.Leslee: Azt a filmet már fényévek óta keresem, de sehol nem találom..

K.Leslee 2013.02.23. 18:17:19

@FroG: az egyik illegalis(!) oldalon talaltam

K.Leslee 2013.02.23. 18:17:52

Ezeket az angol filmeket tenyleg nehez beszerezni.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.02.23. 21:35:31

@K.Leslee: Kutakodtam én is, de feliratot nem találtam sehol, az idegen nyelvvel pedig még nem vagyunk ilyen jó pajtások.

K.Leslee 2013.02.24. 19:05:04

@FroG: sajnos magyar feliratot nem tuddok hozza. Probald meg az opensubtitlest.
süti beállítások módosítása