Looper - A jövő gyilkosa (2012)
2012. november 03. írta: danialves

Looper - A jövő gyilkosa (2012)

A sci-fi műfaja évek óta haldoklik, és gyakorlatilag elvesztette azt a státuszát, amely a Terminátor, az Alien vagy a Star Wars idejében övezte. Az elmúlt időben nagyrészt csak a független filmesektől várhattunk ebben a műfajban alkotásokat (hozzáteszem, nem is akármilyeneket), azonban már régen elmúlt az az idő, amikor időutazással vagy űrhajókkal a moziba lehet csábítani az embereket. Rian Johnson ezt szerette volna megváltoztatni legfrissebb filmjével.

2074-re kifejlesztik az időgépet, azonban egyből illegálissá is teszik. A bűnüldözés hatékonysága miatt a maffia kezdi el felhasználni abból a célból, hogy áldozataikat eltüntessék, mindezt pedig úgy teszik, hogy 30 évvel visszaküldik őket az időben. Itt pedig már várják őket a looper-nek nevezett bérgyilkosok, akik elvégzik a piszkos munkát. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is egy közülük. Azonban társaival ellentétben ő nem dolgozza fel olyan könnyen a jövedelmező szerződés egyik záradékát, miszerint a nyomok eltüntetésének részeként idővel saját, jövőbeli énjét (Bruce Willis) is meg kell ölnie. Ráadásul utóbbinak is megvan a saját terve, hogy hogyan kerülje el ezt a helyzetet.

A rendező-forgatókönyvíró már első filmjével, a Brick-kel is megmutatta, hogy van érzéke a komplex történetekhez. Ezúttal is egy fordulatos, sokszor talán nehezen is kibogozható sztorit épített fel, amely az időutazást Terminátor-módra inkább plot device-ként használja, mintsem fő témaként. Maga világ talán kicsit röviden, de annál velősebben van bemutatva, ugyanakkor látszik, hogy idő (és legfőképp pénz) hiányában túl sok kreativitást nem fektettek bele. Amit viszont kapunk belőle, az viszonylag részletes, gondolva itt arra, hogy igyekeztek a legapróbb dolgokkal is a jövőbe mutatni. Hatalmas pozitív csalódás számomra Gordon-Levitt, akit talán első alkalommal láttam igazán kemény karakter bőrében, de le sem tagadhatná, mennyire jól állt neki ez a szerep (és ebben nagy segítségére volt, hogy sikerült igazán "brucewillis-esre" maszkírozni). Ugyan a többi főszereplő is hozza a tőle elvárhatót, de még így is őt kell kiemelnem közülük.

A forgatókönyv jól van szerkesztve, és a zúzda helyett inkább a karakterfejlődésre helyezi a hangsúlyt. Azonban ami itt negatívumként felmerülhet, hogy az akciójelenetek tulajdonképpen egyáltalán nem használják ki a műfaj adta lehetőségeket, és (talán itt is pénzügyi okokból kifolyólag) kevéssé ambiciózus megoldások születtek. Ezek viszont a rendezőnek köszönhetően mégis emlékezetesek maradnak, jó pár zseniálisan megszerkesztett és fényképezett képsort kapunk. A film vége pedig egyértelműen a legnagyobbak munkáit idézi.

Egy szóval végül is ez az alkotás egy minden tekintetben kiváló film alapból (és mint ilyen, ritkaságszámba megy), azonban nekem pont az a minimális kockázatvállalás hiányzik, amellyel könnyedén korszakalkotóvá válhatott volna. Jóval több, mint korrekt, de könnyen el tudom képzelni, hogy néhány év múlva már alig fogunk emlékezni rá.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr604887809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.11.04. 00:48:09

remekül látod és egyetértek. Nagyon jó film.
Üde színfolt volt a kategóriájában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.04. 08:23:16

nagyon jó film volt, ennél csak akkor lett volna jobb, ha SPOILER!!!!

a végén kiderül, hogy ő a kisfiú.

Egyébként, hogy szegény willis mindig rosszul jár ha az időben utazik. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.04. 12:32:49

@doggfather: (SPOILER) sztem így jobb volt, hogy nem ez lett a vége, mert pont így tudta Joe belátni általános igazságként azt, hogy mivé válnak az így felnövő gyerekek. Csavarnak valószínűleg jó lett volna, de a történet sztem nem ezt követelte meg.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.04. 20:42:42

@danialves: nem is azért, mert megkövetelte volna, csak még durvább lett volna, és úgy jobban érvényesül a körforgás.

de így is jó volt.
süti beállítások módosítása