Szalmakutyák / Straw Dogs (2011)
2012. október 23. írta: FroG

Szalmakutyák / Straw Dogs (2011)

http://www.frontroomcinema.com/wp-content/uploads/2012/03/straw-dogs-2011_remake.jpgEgy régebbi produkció újrázása mára már bevett szokásnak számít Hollywoodban, hiszen az álomgyár az utóbbi időben a legtöbb régi és sokak által megkopottnak tartott "klasszikust" próbálta újjáéleszteni , több (de inkább)-kevesebb sikerrel. A Szalmakutyák tavalyi "újragondolása" inkább utóbbi színvonalat képviseli, mert bár nem láttam Sam Peckinpah '71-es eredetijét, a film még így is sántikál.

Amy (Kate Bosworth) egy vidéki poros kisvárosból származik, ahonnan első adandó alkalommal el is költözött a New York-i forgatagba. Később feleségül ment Davidhez ( James Mardsen), az ambiciózus és sikeres forgatókönyvíróhoz, aki végül ráveszi Amy-t, hogy apja halála után ihletszerzés céljából költözzenek vissza a vidéki "idillbe". Azonban semmi sem úgy alakul, ahogy főhőseink gondolnák; a vidéki tetőfedők zrikálásai folyamatosan súlyosbodnak, aztán Amy megerőszakolásához vezetnek.

http://moviesmedia.ign.com/movies/image/article/119/1195077/straw-dogs-2011-20110916051758412-000.jpgAz eredeti Szalmakutyák '71-ben hatalmas port kavart naturalizmusával és előrelátásával, így tehát Rob Lurie nagy fába vágta a fejszéjét. Így utólag visszagondolva talán túl nagyba, hiszen a rendező korábban csak romantikus tv-filmeket varázsolt a képernyőkre. A ráeső választás volt a film egyik koporsószöge; a rutintalan direktor ugyanis nem tudta melyik oldalról közelítse meg a produkciót, így a végeredmény csak csapzott hadonászás lett különböző stílusjegyek között.

A másik óriási nagy hiba a forgatókönyvben rejlik, hiszen a kezdeti nagyfokú feszültség a film végére óriási mértékben apad, ami a rossz párbeszédeknek és a karakterek burkoltságának köszönhető. A házaspár ugyanis talán kevésbé szimpatikus mint kellene, főleg Amy volt az, aki irritált, bár ez Kate Bosworth kelléktelen színjátszói tárának köszönhető. Daviddel szerencsére nincsenek túlzott gondok, azonban a film végére Ő is túl hirtelen változik át gyilkológéppé, nincsen meg az a fokozatosság, amely egy ilyen "csavart" drámaivá vagy meghökkentővé tenne.

A brutalitással is érdekesen bánik a film, hiszen explicit módon nincs ábrázolva szinte semmi, a megerőszakolási jelenet meg olyan súlytalan, mintha Amy önmagától ajánlotta volna fel "szolgálatait". A film végi nagy leszámolás meg túl gyorsan lezajlik, és az sem volt világos, hogy David mi a fenétől lett látszólag visszahúzódó íróból gyilkológép, mert az ugrókötelezésen kívül nincsen erre megalapozott indok.

http://moviesmedia.ign.com/movies/image/article/119/1195077/straw-dogs-2011-20110916051805003-000.jpgA színészek is csak egy-két szót érdemelnek. Mardsen igazán nagyot alakít, Bosworth játéka baromira sántít, a mellettük mellékszereplőként feltűnő James Woods nagymértékű erőlködése irritáló, a felbujtók "vezérét" alakító Alexander Skarsgard pedig apjától örökölt hidegvérű pillantásait itt sem tudja kamatoztatni.

A Szalmakutyák egy sajnos nagyon elbaltázott produkció, amely bár a film közepéig fent tudja tartani a feszültséget, a szkriptje az utolsó 25-30 percre teljesen kifullad, és erőtlenné válik.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr154864342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2012.10.23. 14:30:41

A kis Skarsgard-ra azért nem lehet rásütni a tehetségtelen vagy rossz jelzőt, ügyes színész; becsúszhatnak kellemetlenebb közegek vagy szerepek.

Én csak az originális verziót láttam s az nem nyerte el különösebben a tetszésem; abban a lokális suttyók ábrázolása sikeredett bénára, nem érződött át, hogy ők a "gonosz-erős-tudatlan erőszak hordozói", amikként be akarhatták állítani őket. A feleség szerepére igen dekoratív színésznőt választottak, öröm volt figyelni, bár művészileg nem nyújt értékelhetőt. D. Hoffman meg ugye fiatal korában is talpraesett emberként rázta a kisujjából a karaktereket. :)
Ami igazán melengető, az a poros kisvárosi ábrázolás s ezért is kapott tőlem hetest. Nem tudom hogy az újrázásba, a 2000-es években ez mennyire sikerült...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.23. 14:53:03

@Death/Mortis: A "suttyók" itt sem tűnnek annyira "fú de gonosznak", de ez elsődlegesen a megerőszakolási jelenetből adódik, ahol semmit nem látunk, és egy perc alatt lemegy az egész.. de hogy hogyan, azt szerintem egyik férfitársunk sem tudná megmagyarázni. A hab a tortán pedig, hogy a bagázs fele volt ott csak a nagy "akciónál". A városka ábrázolása igazából semmilyen sajnos.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.10.27. 13:55:42

"A Szalmakutyák egy sajnos nagyon elbaltázott produkció, amely bár a film közepéig fent tudja tartani a feszültséget, a szkriptje az utolsó 25-30 percre teljesen kifullad, és erőtlenné válik."

Érdekes, nekem az egész filmből a végkifejlet (kb. utolsó 25-30 perc)tetszett. A főparaszt kinyírása a medvecsapdával meg külön jó pont.

Én a közepéig sem éreztem semmi feszültséget, iszonyatosan unalmas és kiszámítható (pl. a feleség megerőszakolása) volt.

Ráadásul azt sem értettem, minek jópofizni egy adott közegben (úgy általában az életben is) tök idegen emberekkel: OK, ott dolgoznak körülöttem a helyi suttyók, de minek akarnék beszélgetni, barátkozni velük és legfőképpen miért okozna leki traumát kitenni a szűrüket, ha szarul dolgoznak (amire ugye nem kevés jelent épült) vagy kizavarni a picsába, ha a hűtőmben matatnak? Szóval legközelebb, ha jön a gázszerelő / hidegburkoló, majd szorongok egy kicsit, mert kötelezőnek érzem, hogy cimboráljak vele, ha pedig még parasztul is dolgozik és esetleg leül a nappalimba TV-zni, direkt sokáig tipródom majd, hogy ehajtsam a faszba :)

Szóval még maga a sztori is olyan "életellenes".

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.10.27. 15:35:12

@FroG: Bocsánat, hogy ide írok, de napok óta nem voltál msn-en, és szükségem lenne lassan a képekre.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.03. 10:21:16

Nekem az eredeti nagyon tetszett, talán a legjobban az összes Peckinpah film közül, de ezt az újat már egy éve nem merem megnézni, hiába van meg. Még soha sehol egyetlen jó szót sem hallottam rá, de egyszer biztos leszek olyan mazochista, hogy megkínzom magam vele.
süti beállítások módosítása