Péntek 13. / Friday the 13th (1980)
2012. október 06. írta: bbbarniii

Péntek 13. / Friday the 13th (1980)

KövetkezőA horrorfilmek műfaján belül is található számos alműfaj. Vannak az Alfred Hitchcock által prezentált pszichológiai vérfürdők, a George A. Romero véres kezei közt kovácsolódott, élőholtakat szerepeltető, brutális horror-csemegék, valamint a mai napon nagyító alá kerülő Péntek 13.-fajta slasherek, melyeknek eme film szolgált lavina-indítóul. A nézőközönség oda volt érte, a kritikusok Istenkáromlásnak titulálták - alább elolvashatjátok, mit gondolok az első fejezetről.

1980-ban, két esztendővel a Halloween után, a Paramount Pictures elhatározta, hogy saját horrorfilm-szériát készít, ugyanazzal az alapkoncepcióval, azonban más megközelítéssel. A Halloween az október 31-i, amerikai ünnepnapot szándékozta sötét fátyolba öltöztetni, a Paramount viszont zsinórból kihajította az amerikai ünnepek horrorisztikus megközelítésével kapcsolatos ötleteit, és egy világszerte ismert babonát próbált vércseppekben gazdag rémálommá transzformálni. A film a jól csengő Péntek 13. címet kapta, a filmelőzetesekben és televíziós reklámokban szereplő szlogen szövege pedig így hangzott: "Egy huszonnégy óráig tartó rémálom a terrorról." A költségvetés a marketinggel együtt is mindössze 550.000 dollár volt, így nagyképűen azt is mondhatnánk, hogy a siker a Paramount számára garantált volt - ilyen főcímmel és szlogennel még a hülye is jegyet vált a filmre, arról nem is beszélve, hogy már mozivásznakra kerülése előtt négy nemzetközi díjra is jelölték az alkotást. A rendezői székben Sean S. Cunningham ült, aki a Péntek 13. előtt sokkal inkább producerként tevékenykedett az álomgyár szerencse-csillagain járva. Ez a darab sem befolyásolta karrierjének további szakaszait, bár sziklaszilárd szakmai tény, hogy a film-fanatikusok csak emiatt ismerik őt.

Péntek 13.1958 nyarán elképzelhetetlen brutalitású gyilkosságsorozat történt a Crystal Lake táborban, amit már több, mint húsz éve nem használ senki. Egy vállalkozó kedvű házaspár azonban újra meg szeretné nyitni a Crystal Lake tábor kapuit, s eme cél beteljesítése érdekében leszerződtet egy kollégista fiatalokból álló csapatot. A héberek és némberek nem is sejtik, hogy utoljára töltötték együtt a nyarat, mert egy rejtélyes gyilkos mindegyiküket levadássza...

A hoki maszkot viselő gyilkosról, Jasonről elhíresült filmsorozat első felvonásában a halálhozó még korántsem az emblematikussá vált machete-forgató, hanem annak édesanyja, Mrs. Voorhees, ennek ellenére több, mint nyilvánvaló, hogy Jason figurájának tagadhatatlan előfutára: fiához hasonlóan csupán akkor gyilkol, ha zaklatják lakhelyét és közösülnek is ott (akármennyire ostobán is hangzik, ez száz százalékig igaz), illetve a slasher filmek kötelező kliséjét is gyakran alkalmazza: mikor azt hinnéd, hogy egy jobb agyféltekére irányított határozott döféssel végleg a pokolra küldted, kiderül, hogy számára ez csupán egy szúnyogcsípés volt: a halál neki csak egy percekig tartó szundi. A sorozat későbbi filmjeihez hasonlóan a film csordultig van sztereotipikus karakterekkel, hátborzongató háttérzenékkel, nevetségesen vágott szexjelenetekkel és nagyszerűen kivitelezett haláltusákkal - külön megemlíteném Kevin Conroy mára már kultikussá vált haláljelenetét, ami mai napig leteteti velem a mustárral megkent kenőmájas kenyeret. A sokkolóan agresszív befejezés is mindenképpen elismerendő - bizton állíthatom, hogy ilyen mesterien 1980-ig még nem szarathattak be senkit, elég ha csak annyit mondok, hogy zombi, csónak, horrorzene, és bumm, az alsógatyák már landolnak is a szennyes kosár tetején.

A Péntek 13. korának egyik legszínvonalasabb horrorfilmje, amit bátran ajánlhatok minden vér látványától felpezsgő olvasónknak, meg persze kedves kollégáimnak is, feltéve, ha szeretnének átvirrasztani egy éjszakát a kertjükben tornyosuló fenyőfákat nézve, és dédelgetett háziállatukat fogva gondolni a legjobbakra - legalábbis én ezt tettem.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr224809512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.10.06. 22:03:07

remek írás. Imádom a Péntek 13. szériát. Freddy mellett Jason a valaha volt legjobb horror karakter szerintem.

De azzal nem értek egyet, hogy ez indította el a Slasher horror filmeket. Szerintem az egész a Texasi Láncfűrészessel kezdődött (1974)
Nem tudom, hogy láttad-e, de ha nem akkor mindenképp érdemes meglesned ;)

bbbarniii 2012.10.07. 08:46:32

@REMY: Köszönöm. :)

A Texasi láncsfűrészest természetesen láttam (alapmű, és valószínűleg lesz is egy maratonom azzal a sorozattal kapcsolatban), de nem nevezném a slasherek elindítójának, mert pszichothriller elemeket is tartalmaz. (Elég, ha csak a film elején látható perspektivikus szöveget olvasva rádöbbenünk, hogy mindez valóban megtörtént.)

bbbarniii 2012.10.07. 08:48:50

@REMY: De ez persze csak az én szubjektív látásmódom. :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.10.07. 10:34:03

Bár sokan a Kameralest tartják a zsáner elindítójának, az első igazi slasher a Fekete karácsony volt 1974-ben, az egyik legjobb horrorfilm szerintem. De a Péntek 13. is a kedvenceim között szerepel. A legjobb slasher meg persze a Halloween, ez vitán felül áll, persze csak akkor, ha a Fűrészt nem soroljuk ebbe a kategóriába.

Syracuse 2018.10.28. 10:16:57

"Péntek 13.-fajta slasherek, melyeknek eme film szolgált lavina-indítóul"
Az első slasher valóban az 1974-es Black Christmas volt ahogy a korábbi hozzászólók is említették, viszont az első olyan slasher, ami kultuszt teremtett a főgonosznak és ezáltal elindította útjára a slasher-hullámot, az a Halloween volt 1978-ban. Carpenter karaktere, Michael Myers nélkül nem létezne se Jason Voorhees, se Freddy Krueger.
süti beállítások módosítása