Vendégkritika : Remy - A rakparton / On the Waterfront (1954)
2012. szeptember 06. írta: FroG

Vendégkritika : Remy - A rakparton / On the Waterfront (1954)

A következő rövid, de annál velősebb kritikát Remy, a Supernatural movies blog főszerkesztője küldte nekünk. Köszi!

http://www.filmtett.ro/uploads/Filmkepek2/elia-kazan-on-the-waterfron-a-rakparton-1.jpgEli Kazan számora a régi idők egyik legnagyobb rendezője. Több munkáját is volt már szerencsém látni, többek között: A vágy villamosa, Édentől keletre és a Rakparton.
Nagyon megfogott mind 3 filmnek a hangulat illetve képi világa. Nagyon realisztikusan alkotta meg a filmjeit.

Sokan Marlon Brandotól csak a Keresztapát ismerik, melyben tényleg epic alakítást nyújt. De fiatalon is rendkívül jó filmjei voltak és hatalmasakat alakított. Ebben a filmben számomra olyan hatásos alakítást nyújtott amely mély nyomot hagyott bennem.(100%-ig tudott azonosulni Terry Malloyal). Mostanában James Dean volt aki elérte ezt a szintet. Brando ezért a filmjéért bezsebelt többekközött egy Golden Globe és egy Oscar díjat is.

Brando mellett aki nagy hatással volt rám az Lee J. Cobb volt. Aki a egy korrupt vezetőt alakított. Őt ismerhetjük a 12 dühös emberből és az Ördögűzőből is.

A filmről pedig. 1954-es tehát fekete-fehér. Amúgy szerintem a film hangulatához nagyon illett ez a szín kombináció. Szerintem színesen gyengébb hatást keltett volna.
A filmet nevezhetjük gengszter filmnek. Bár a drámaiasság sem marad el. Egy igazi realista alkotás.
A cím sokat elmond, hogy hol játszódik a film nagyrésze. New York dokkjaiban. Elia Kazan VALÓDI dokkmunkásokat alkalmazott filmhez, ezáltal még hitelesebb lett az egész képi világ. Nagyon jól bemutatta az akkor körülményeket, munkalehetőségeket.

Összességében számomra egy rendkívül kiemelkedő alkotás volt a régi időkből. A mai napig bennem van az egész film. Ez tényleg az amit nem tudok elfelejteni.Egy kis érdekesség, hogy a film 4 Golden Globe és 8 Oscar díjat zsebelt be. Emelett volt még +2 Oscar jelölése is.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr514759706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása