Veszélyes vágy / A Dangerous Method (2011)
2012. augusztus 07. írta: Bruse

Veszélyes vágy / A Dangerous Method (2011)

http://1.bp.blogspot.com/-1DKDg1PNMZg/T3j-3Y6bfdI/AAAAAAAABK8/IU5z7NP7VDQ/s1600/a+dangerous+method.jpgDavid Cronenberg manapság a legmegmecsültebb filmrendezők egyike. Neve sokak számára garanciát jelent egy beteg alkotásra, azonban a kanadai direktor erre fittyet hányva (vagy éppen erre a beskatulyázásra reflektálva) nem is oly régen imázst váltott. Ennek a legerőteljesebb látlelete a Veszélyes vágy.

Itteni filmjében a pszichológiával ismertet, és annak legnagyobb alakjaival. Carl Gustav Jung (Michael Fassbender), a feltörekvő pszichológus Sabina Spielrein (Keira Knightley) nevű betegén Freud (Viggo Mortensen) analízis-elméletét gyakorlatiasítva sikert ér el. Jung felkeresi Bécsben Freudot, majd barátságot kötnek. Eszmecseréik során kiderül, hogy jelentős gondolati ellentétek vannak köztük, amelyet Sabina csak mégjobban kiélez.

Ha bárminemű információ nélkül látom a filmet, és ezt követően valaki tájékoztat, hogy ezt Cronenberg rendezte, akkor aligha hiszem el. Nincsenek léggyé alakuló emberek, vagy beszélő írógépek, de még karambolokra izguló fetisiszták sem, sőt, még a legjobb indulattal sem lehet erőszakos, esetleg absztrakt filmnek bélyegezni a Veszélyes vágyat. Bár témája meglehetősen elvont, hiszen másfél órán keresztül pszichológusokat kell hallgatni, akik nagyrészt magáról a pszichológiáról beszélnek. Mégis, tematikailag abszolút beleilleszkedik a rendező munkásságába, amelyről most már azt lehet elmondani, hogy rendkívül tudatos. Míg Cronenberg kezdetben a testi átalakulásra, deformációra fektette a hangsúlyt, újabban már az események lélekre gyagkorolt hatását kívánja ábrázolni. Ezen alkotásában pedig egyenesen a pszichoanalízist veszi gorcső alá. Szép.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01986/A-Dangerous-Method_1986601i.jpgA film külsőségeibe lehetetlenség belekötni, Cronenberg visszafogottan, de még mindig profin rendez. Gyönyörű képek, kellemes tempó, eltalált korhangulat, parádés színészgárda (egytől-egyik remekel mindenki), röviden jó nézni magát az alkotást. Tartalmiságát tekintve felettébb érdekes módon lett a témához nyúlva. Aki egy mélyrehatoló, netalántán életrajzi filmet vár, az csak csalódhat. Sokkalta inkább egy "Kötelezők röviden: A pszichoanalízis - Freud és Jung" dologként érdemes nekivágni a Veszélyes vágynak. A két analitikus karaktere és eszmeisége ugyanis kiválóan lett megjelenítve. Freud, mint a saját ideológiáját megdönthetetlennek gondoló apafigura, és Jung lázadó idealista karaktere telitalálat.

Cronenberg kétségtelenül nagy fába vágta fejszéjét egy ilyen témával. Viszont mivel nem akart sokat markolni, ezért ezen rendezését rendkívül tisztelem. Egyszerű, de tartalmas film, amely nézeti magát. Aki már picit beleásta magát Freud vagy Jung munkásságába, azoknak bántóan fölösleges film lehet. Akit azonban érdekel a pszichológia, és annak a nagy alakjai, de még nem mélyült bele a témába, annak Cronenberg darabja mindenképp kitűnő kezdés!

8/10  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr424699318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2012.08.10. 22:53:25

profi történelmi film, de számomra messze nem volt felkavaró vagy gondolatébresztő alkotás, ahogy az Cronenbergtől megszokott, valamint Keira Knightley nézhetetlenül túljátszotta a szerepét, (Freud és Jung szerepére a casting viszont telitalálat volt)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.08.10. 23:35:13

@mrskowalski: Keira Knightley alakításáról lehetne vitatkozni, szerintem jól játszott (igaz még így is ő nyújtja a leggyengébb alakítást), csak a film eleji rángásokat vitte túlzásba.
süti beállítások módosítása