Az osztály / Klass (2007)
2012. július 08. írta: FroG

Az osztály / Klass (2007)

Nem tudom mi az oka annak, hogy mostanában akarva-akaratlanul is nyomasztó filmekbe botlok. A Snowtown lélekleszívó jelensége után itt egy újabb olyan film, amely igaz történeten alapul, és szörnyű dolgokat dolgoz fel.

Joosep (Pärt Uusberg) az osztálya célpontja, folyamatos megaláztatásokat kell kiállnia. Az egyik ilyen eset után megvédi őt Kaspar ( Vallo Kirs) aki ezzel szintén potenciális jelöltté lép elő a zrikálásokra . A két srác próbálja átvészelni a napokat, és megvédik egymást az osztály tagjaitól. Azonban mikor egy különösen megaláztató helyzetbe keverik őket, úgy döntenek bosszút állnak az egész iskola felett..

Az Osztály észt alkotás, egy ott megtörtént eset filmrevitele. A rendezői széket Ilmar Raag foglalta el, Ő jegyezte a film szkriptjét is. Az észt elsőfilmes rendező elképesztően jó munkát végzett, a film ugyanis gördülékeny, nem akad le az okok keresésében, és tabuk nélkül tárja elénk a végkifejlethez vezető utat. A forgatókönyv  lenyűgöző, és bár in medias res vágunk bele a cselekménybe , a film érthető és követhető.

Az egyik legnagyobb pozitívum mindenképpen a nyomasztó hangulat, amely valóban erős hatást gyakorolt rám. A film fényképezése a maga nyersségével és a zöldes árnyalatokkal alapjában határozza meg az atmoszférát, már az első percben, az ezt követő események pedig valójában pokoljárásba vezetik a nézőt. Ugyanis a játékidő feléig még reménykedünk, lehet békés megoldás a sérelmekre, azonban a dolgok elfajulásával elkerülhetetlen a film végén bekövetkező katasztrófa.

A filmben az a legmegdöbbentőbb, hogy rendkívül élethű. Minden ütésnek, rúgásnak vagy sérelemnek nehéz súlya van, és míg a filmek nagy részén csak legyintünk, mondván "á, ez csak egy film, ilyen a valóságban nem történhet meg" , ez esetben sajnos bele kell törődnünk az esetek valódiságába. Azt hiszem minden iskolában, osztályban vagy közösségben van egy olyan srác, akit folyamatos sérelmek érnek egyes dolgok miatt. Mivel magam is tanulok még, testközelből (szerencsére nem a magam bőrén) tapasztalhatom meg az ilyen dolgokat, amelyek valóban elszomorítóak. A film élethűségét a színészek biztosítják be, rendkívül kiemelkedően, átszellemülten alakít minden észt fiatal, ez a mai világban pedig rendkívül dicséretes.

Külön kiemelném két főszereplőnket. Joosep és Kaspar is jóindulatú srácok, mindketten nehéz családi háttérrel rendelkeznek, de a film végére mindketten összetörnek a sérelmek súlya alatt.Az őket előadó színészpáros pedig rendkívül jól alakít, végig összeszokott, mondhatni profi duóként mozognak a vásznon, ezzel is erősítve a film érdemeit.

Talán kissé csonka írás lett ez, de kényszerű vagyok itt lezárni a kritikát. Az Osztály egy rendkívül jól megformált, naturálisan ábrázolt dráma, amely végig elképesztően nyomasztó, és csontig hatolóan hiteles marad. Azonban akárcsak a Snowtownt, ezt sem tudom igazán ajánlani mindenkinek, de úgy érzem hogy minden iskolában le kellene vetíteni legalább egyszer, amolyan tanmeseként, hogy a diákok számára is tisztán láthatóak legyenek a zrikálások szélsőséges következményei.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr464634553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2012.07.08. 15:18:50

Talán észrevetted, hogy Európán s az Egyessült Államokon kívüli, filmtörténelmileg talán "perifériának" nevezhető országokban mennyivel több az erőszakoskodással dolgozó alkotás, mint az említett két helyen. Szépen árulkodik az egyszeri "művész", de legalábbis filmes lelkivilágáról. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.08. 16:14:26

@Death/Mortis: Észtország Európán kívül van???? Ezt még fel kell, hogy dolgozzam

Mindenesetre azért azt tegyük hozzá, hogy Amerikában mindent bele kell erőszakolni a PG-13 korhatárba a nagyobb bevétel jegyében, a Prometheusnál is nagyot kellett küzdenie Scottnak, hogy R-es maradhasson. Ezzel szemben egy kis költségvetésű független filmeknél (amelyek 90%-a természetesen Amerikán kívüli) nincs ilyen kényszer, ez nem kulturális különbség kérdése. Pont ez a film az egyik példája annak, hogy nem kell Japánig elmenni, hogy ilyen kíméletlen őszinteségű alkotásokat találjunk.
Ami viszont érdekes, hogy ebben a germán-skandináv (bár az észtek pont egyik sem) vonulatban dolgozzák fel csak az ilyen iskolai problémákat (Die Welle, Ondskan). Pedig Amerikában tényleg nagyobb szükség lenne rá, de nekik érdekes módon elég a High School Musical a tanuló ifjúság okítására...

Death/Mortis 2012.07.08. 21:04:26

@danialves: Kezdj hozzá.
Általánosságról regél a hozzászólás, ezt támasztja alá a 'mennyivel több'. A blockbuster-öket egyáltalán nem említettem, mivel azok természetesen pénz keresés céljából jönnek létre s nem is nagyon tartoznak a film művészi részlegébe.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.08. 22:42:04

@Death/Mortis: Éppen az a baj, hogy általánosságról regél, egy európai film kapcsán a nem európai filmek sajátosságairól (amelyek ráadásul az európai filmekre is jellemzőek)

Ha meg figyelmesen elolvasod a hozzászólásom újra, akkor láthatod, hogy a blockbustereket azért kevertem ide, mert Amerikában csinálják őket. Így meg is magyarázza a "miért nincs erőszak az amerikai filmekben kérdéskört". Mint mondtam, ezzel szemben az európai filmek viszont 99%-ban kis költségvetésű független filmek, ezért engedhetnek meg bármit maguknak. (a távol-keletiek lelkivilágát meg inkább ne boncolgassuk)

Death/Mortis 2012.07.08. 22:53:51

@danialves: Szó sincs kapocsról, ami az itt vizsgáltra vonatkozik. Hozzászóltam, de a bejegyzés témájától függetlenül(ezzel lehetne vádolni), mivel még nem láttam a vizsgált alanyt.

Nem is tudakoltam meg a miért-tet, igazság szerint egy kérdést sem szőttem a karaktereim közé .

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.09. 15:39:58

@Death/Mortis: Bocsánat, akkor félreértettem, gondoltam, hogy ha ide kommenteltél, akkor valami köze is van a filmhez ;)

Én meg nem kérdésre válaszoltam, hanem csak annak próbáltam alternatívát találni, hogy az "egyszeri művész lelkivilága" ilyen.

Death/Mortis 2012.07.09. 15:58:59

@danialves: Mindenki követhet el hibát.

MÉRI 2015.12.28. 15:07:02

Azt gondolom,nem csak az iskolában,minden csatornán lekelllene adni a filmet,nagyon tanulságos,én sokáig a hatása alatt voltam,egy autista ennyi idős fiam van, szerintem a főszereplőnek is van egy kis aspergere.
süti beállítások módosítása