Az erő krónikája / Chronicle (2012)
2012. június 26. írta: FroG

Az erő krónikája / Chronicle (2012)

http://www.thatfilmguy.co.uk/wp-content/uploads/2012/02/chronicle1.jpgA kézikamerás filmek reneszánszukat élik, minden stílus és nagy filmkészítő ország kitermelte már a saját ilyesfajta forgatási módszerrel készített filmjét, felemás eredményekkel. Én kifejezetten utálom a found footage filmeket, főleg a rókabőr érzést, amely a stílus csontig lerágása miatt lengi be ezeket a "műveket". Mai alanyom szerencsére néhol kitör ezen homályból, összességében mégis csak amolyan erős közepest tud produkálni.

Andrew , Steve és Matt (Dane DaHaan , Michael B. Jordan , Alex Russell ) élete egy este alatt örökre megváltozik. A három fiatal ugyanis kíváncsian lemászik egy aszteroida alkotta kráterben, amelyből érdekes fények és hangok szűrődnek ki. Főhőseink ezen "találkozáskor" szuperhős képességekre tesznek szert, meg tudják hajlítani a levegőt. Ahogy minden ilyen filmben lenni szokott, feltűnik a gonosz is, aki ezúttal a trióból kerül ki. Andrew kisebbségi komplexusát az ereje negatív irányba való felhasználásával próbálja ellensúlyozni.

 

A film alaptörténete szerintem rendkívül jó. Olyan megközelítésből szemléli a szuperhősöket, amelyet talán még nem is láttunk a vásznon. Megpróbálja megmutatni azok leépülését, és azt, hogy mennyire veszélyes ha valaki nem készült fel a természetfeletti erő használatára. Márpedig főhőseink nem álltak készen, hisz mindhárman hebrencs fiatalokként kapták meg a hatalmat.

http://0.tqn.com/d/scifi/1/0/h/d/0/-/chronicle-movie-image-6.jpgAzonban a jó alapkoncepció ellenére a film nem képes kihasználni a benne rejlő potenciált, ennek oka valószínűleg az, hogy három főhősünkkel, főleg a gonosszá változó Andrew-val (ez azt hiszem nem spoiler, a trailer már lelövi) nem hogy szimpatizálni nem lehetett, de én kifejezetten utáltam mindhármójukat. Nem tudom ez lett volna-e a cél, mindenesetre ha mégis, akkor bocsánat. Ha már Andrew, az őt alakító Dane DaHaan szerintem szörnyű volt, angolul néztem a filmet, és körülbelül a 40. percnél már az agyamra ment az idióta gesztusaival, meg a grandiózusnak szánt, amúgy lerágott csontként ható monológjaival. A többi színész sem kiemelkedő, a főszerepekben alakító aktorok épp hogy csak elvernyákolnak a középszerű mezsgyén.

Egy ilyen filmben azonban a legfontosabb a látvány, amely itt hellyel-közzel megfelel. Jók az effectek, a srácok repülései és a robbanások is nagyszerűek, szerencsére a vágás is dinamikus, úgyhogy unatkozni nem lehet. Azonban a kézi kamera ismét egy lapát szutyok értékét éri csak el. A film végére már annyira ellaposodik ez az egész forgatási módszer, hogy az hihetetlen, emellett meg sokszor olyan helyről veszik a képsorokat az állítólagos bámészkodók, ahová a rendőrség sem tudott bemenni.. érdekes. A rángatózó kamera meg ismét megjelenik, a maga idegesítő hányinger érzetét magával hozva.

http://www.aceshowbiz.com/images/still/chronicle10.jpgA film tehát sokkal jobb is lehetne, de a rendező telepakolta mindenféle hülye mondanivalóval meg üres monológgal, a kézi kamera meg ismét baromira lehúzza az alkotást, a színészekről meg inkább ne is beszéljünk. A negatívumok ellenére még sem rossz ez a film, mert szórakoztató és kisebb feszültséget is sikerült fenntartania a készítőknek a játékidő alatt, és a fényképezés is sokszor szép, de igazából semmi több.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr124607909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.06.26. 16:29:54

Egyetértek veled, ez egy közepes és abszolút túlhájpolt film. Bár egynek kétségtelenül elmegy, de hogy jövő ilyenkor emlékezni fogok-e rá, abban már nem vagyok biztos...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.06.26. 20:55:28

Bár objektív módon sok érvet én sem tudok felsorakoztatni mellette, szerintem nagyon jó hangulata volt, és kifejezetten jó volt, hogy ambivalens érzéseket kiváltó főhőseket használtak, nem csak a szokásos papírmasé karakterek voltak láthatók. A found footage viszont tényleg felesleges volt, történeti szempontból erőltetett volt és egyáltalán nem szükségszerű, és amúgy is többet vett el, mint amit hozzátett.

Dr_utcai_arcos 2014.09.04. 16:01:18

Hát ha valakit ismerek aki utálja, de nagyon az FF filmeket, az én vagyok. Ennek az elején azt hittem, csak a film miatt kezdődik úgy, hogy filmez, aztán már úgy voltam, hogy mindegy, végigszenvedem. De ez bitang jó. A csapongással, a kamerarángatással, akár még a közhelyekkel is, engem nagyon megfogott, nálam sokkal jobb mint 5, 7-nél semmiképpen nem tenném lejjebb. Csak ajánlani tudom annak, aki a BWP után azt mondta, soha többet (na jó, max az erős hype miatt a Cloverfield még...)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.04. 17:08:07

@Dr_utcai_arcos: "sokkal jobb mint 5, 7-nél semmiképpen nem tenném lejjebb"

Ne is foglalkozz vele, a blognál mindenkinek megvan az elfogadható, megfelelő logika alapján felépített pontozási rendszere, kivéve FroGnak, aki egy balfasz. (Már ha ez nem lett volna nyilvánvaló az OGF vagy a Gravitáció után.)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.04. 17:10:26

@danialves: Ez a komment egy nettó faszság. Zavarodj meg inkább, az jobban áll neked. :'(

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.04. 17:16:54

@FroG: Nem zavarodom meg, inkább elmegyek a Borshoz, ott legalább normálisan pontoznak...

Dr_utcai_arcos 2014.09.05. 10:52:52

@FroG: @danialves: Ne veszekedjetek!! (Amikor verekedni is lehet...)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.05. 12:36:35

@Dr_utcai_arcos: A Galaxis őrzői előtt/közben/után már nyélbe ütöttük azt a bunyót.. :D:D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.05. 13:13:14

@FroG: Hát igen, azóta is kellemes emlék, ahogy sírva könyörögsz az életedért. ;)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.06. 15:44:00

@danialves: Hát, aki az arcával tud ölni....... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.06. 16:37:26

@FroG: Nálam legalább akkor van értelme az arcoskodásnak...
süti beállítások módosítása