Képregénykritika: Mark Waid: Batman: Bábel tornya (2014)
2017. március 29. írta: FilmBaráth

Képregénykritika: Mark Waid: Batman: Bábel tornya (2014)

Ebből a képregényből megtudhatod, milyen potenciál rejlik a DC-univerzumban

babel_tornya.jpg

Befutott az Igazság Ligája trailere, és hát, nekem személy szerint nem szökött tőle az egekbe az adrenalinszintem. Nőiesen bevallom, hogy elsősorban Jason Momoa miatt fogom megnézni a filmet, amitől nem várok túl sokat, mert továbbra sem győzött meg arról a DC, hogy össze tudnak dobni egy igazán dögös mozit. Nem vagyok egy nagy képregényfan, de a Bosszúállók nekem eddig jobban bejöttek, mint az Igazság Ligájának tagjai, akikről igazából nem sokat tudok, és mivel a Wonder Woman bemutatója még messze van, inkább belevetettem magam egy olyan történetbe, amelyben a csapat tagjai szerepelnek. A Kingpin kiadó Batman különszáma pár éve jelent meg, de nekem minden kockája újdonság volt, így kíváncsian olvastam végig a képregényt, amely nagyon tetszett, mert egy jól felépített történethez volt szerencsém, érdekes karakterekkel, volt dráma, akció, érzelem és minden, ami ahhoz kell, hogy az egyszeri olvasó úgy érezze, a DC-ben is megvan a potenciál ahhoz, hogy egyszer végre egy jó mozifilmet is kaphat a stúdiótól. Tényleg jó lenne, ha összekapná magát a stúdió, mert nemcsak ők járnának jól anyagilag egy sikeres filmsorozattal (le lehetne lesni a Marveltől, hogyan kell univerumot építeni, nincs abban semmi szégyen, profin kell művelni a szakmát ez minden), hanem mi is, hiszen a karakterek alapvetően érdekesek, és ha sikerül a darkos hangulatot úgy átvinni a gyöngyvászonra, hogy ne aludjunk be a heroizmuson, hanem eldobjuk az agyunkat a látványtól és a történettől, akkor lehet, hogy nem ununk rá záros határidővel a képregényfilmekre. Mert hősökre szükségünk van, hogy kiragadjanak bennünket a hétköznapok szürkeségéből, de a CGI-orgia csak a szemünket lakatja jól, a lelkünket nem. Ez a képregény viszont jó választás, ha egyrészt jól akarunk szórakozni, másrészt pedig fel akarjuk mérni, milyen potenciál rejlik a DC - univerzumban.

Ra's Al Ghul, az ökoterrorista bábeli zűrzavart bocsát a világra, az Igazság Ligája természetesen azonnal az emberek segítségére siet, azonban viharsebesen azzal kénytelenek szembesülni, hogy tehetetlenek, mert valaki nagyon jól ismeri a gyenge pontjaikat és ennek segítségével semlegesíti őket. A legnagyobb meglepetés azonban akkor éri őket, amikor kiderül, hogy ez a bizonyos személy a szövetségesük, Batman...

Mindig is nagyon kedveltem a sötét lovagot, pont azért, mert nem egysíkú karakter, úgyhogy nem viseltem túl jól, hogy az ő hibájából komoly bajba kerültek a szuperhősök, viszont ez a helyzet nagyon jót tett a történetnek, adott neki egy olyan drámai feszültséget, ami kitartott a legutolsó oldalig. Nagyon találó a borítókép (amelyen Batman dróton rángatja az Igazság Ligájának tagjait), benne van a lényeg, és az a sötét hangulat, amit eddig sehogyan sem sikerült a stúdiónak a filmvászonra varázsolnia eddig (bizakodjunk, hogy talán majd most sikerül, ha nem, akkor úgysem tart már ki sokáig a nézők türelme). Nem véletlenül Batman - ről nevezték el ezt a különszámot, hiszen ő a főszereplője a történetnek, Ra's Al Ghul pedig méltó ellenfele (az pedig a sors fintora, hogy éppen a lányába szeret bele), aki mindent megtesz azért, hogy elsöpörje az embereket a Föld színéről, hogy a természet újra visszakapja tőlük a Földet. A saját szempontjából nézve nemesek a céljai, de ettől még terrorista, annak viszont brilliáns, hiszen úgy tűnik, hogy sikerül térdre kényszerítenie a szuperhősöket, az emberiség pedig a pusztulásba tart egy gonosz vírusnak köszönhetően, azonban ehhez még az Igazság Ligájának is lesz néhány szava.

babel_tornya2.jpgNagy rajongója vagyok Superman-nek, de annyira egyértelműen jófiúsra írták a karakterét, hogy nem kicsit unalmas, ahogyan az sem, hogy valahogy mindig a közelébe kerül egy kriptonit (honnan került a Földre ekkora mennyiség ebből az anyagból? ne legyek már ennyire gonosz, fúj), ami gajra vágja szegénynek a szuperképességeit, még jó, hogy a barátai ismerik a gyengéjét és azt is, hogyan kezeljék az ebből eredő problémákat. Viszont annál jobban megismerhetjük Aquaman-t, Wonder Womant, a Zöld lámpást, a Marsbéli telepatát, Flash-t és Gumiembert. A világ megmentésén fáradozva a csapat tagjai is kellemesen beszólogatnak egymásnak (messze vannak a Bosszúállóktól, de határozottan szellemesek ahhoz képest, amit eddig a filmekben sikerült összehozni), nem veszik komolytalanul a melót (ami az emberiség megmentése ugyebár), és amikor kell, akkor odateszik magukat, de azért van lazább oldaluk is. A csapatmunka a legnagyobb erényük, és a bizalom, jól érezte a főgonosz, hogy ezt kell tönkretennie, ha semlegesíteni akarja őket, ezért felhasználja Batman biztonsági fájljait, és a jók ellen fordítja az információkat. Komoly slamasztikába kerülnek a hősök, és persze velük együtt az emberek, izgalmas marad a történet egészen a végéig. Kellemes meglepetés volt számomra ez a képregény.

Nem mondanám művészi szépségűnek a rajzokat, azonban nagyon kifejezőek a képek, hozzá tudják adni azt az érzelmi töltetet a történethez, amely miatt az utolsó oldalig fenn tudják tartani az olvasó érdeklődését az alkotók. Érdekes és fordulatos a történet, de a hangulat a legmaradandóbb. Nyilván nem vitték túlzásba a karakterek árnyalását, de a műfajhoz képest nagyon is odafigyeltek a szereplőkre, az események pörgősen zajlanak, nem érződik az izzadtságszag a történetvezetésen. Nem lép túl a sablonokon a kiadvány, de megtölti tartalommal az oldalakat, egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes választás, bele lehet feledkezni a történetbe, amelyet szerencsére nem toltak túl az alkotók, korrekten szórakoztattak bennünket, és ez nem kevés a DC-univerzumtól, amelyben sokkal több van, mint amennyit eddig láttunk belőle a moziban.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7212375361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása