Széttörve / Split (2017)
2017. január 12. írta: !Márk!

Széttörve / Split (2017)

split2.jpgIsmerős az a helyzet, amikor van egy elég érdekes alaptörténete egy filmnek, esetleg még egy ideig még működik is a dolog, hogy aztán darabjaira hulljon később az egész koncepció? Na, valami ilyesmi történt a Széttörve esetében is.

A film főszereplője Kevin (James McAvoy), akinek a fejében 23 különböző személyiség lakozik. Ha ez önmagában nem lenne elég bizarr, a férfi fényes nappal elrabol három fiatal lányt, és egy pincehelyiségbe zárja őket. A foglyok számára a cél innentől nyilvánvaló: kiszabadulni egy teljesen kiszámíthatatlan, őrült férfi karmai közül.

split1.jpgA Széttörve első fele kifejezetten színvonalasra sikerült. Sok újdonságot ugyan nem látunk, de a kötelező köröket tisztességesen tálalja nekünk az író-rendező. A felvezetés sincs elnyújtja, gyakorlatilag már az első percekben megtörténik az emberrablás, onnantól fogva pedig egyértelművé válik, hogy mit fogunk a a hátralévő idő nagy részében látni. Eleinte betekintést nyerünk abba, hogy Kevin tudathasadása hogyan is néz ki, valamint a lányok ésszerű szabadulási ötleteit is végigzongorázza M. Night Shyamalan. A jelenetek feszült hangulatának megteremtéséhez nagyban hozzájárul a többszörösen skizofrén főszereplő kiszámíthatatlansága. A fogságba ejtett lányokkal együtt a néző sem tudja eldönteni, hogy melyik pillanatban mennyire ártalmas személyiség fog az emberrablóban testet ölteni, amihez James McAvoy maximálisan hozzáteszi a magáét. Senki nem alakít kirívóan rosszul, de a skót színész így is lesöpör mindenkit a vászonról. Az egészen apró arcrezdülések mellett félelmetesen jól hozza a túlspilázott, nagyívű gesztusokat is. Igazi jutalomjáték volt számára ez a szerep.

Dicsérendő továbbra az is, hogy egy ideig meg tud maradni a realitás talaján a Széttörve. Már amennyire földhöz ragadt lehet egy 23 személyiségből álló tudat története. A nagyon súlyos gond az utolsó 20-30 perccel volt. Amikor ezt a részét megírta Shyamalan a filmnek, szerintem nagyon messzire elgurult az indiai direktor gyógyszere, ugyanis olyan vad ámokfutást rendez az összképbe abszolút nem illő elemekkel, hogy az porig lerombolja az addig egész korrekt módon felépített cselekményt. Shyamalan fantáziájának semmi nem szabott határt, egyszerűen hiteltelen és hihetetlen az, amit a film utolsó harmadában látunk. Persze logikus rendezői húzás révén minden képtelenségnek tűnő dolog a skizofréniára van visszavezetve, amivel nem is lenne semmi probléma, ha nem nézné totál hülyének az embert. Maga a finálé viszont kifejezetten érdekesre sikeredett, bár a létjogosultságát és a miértjét a poszt megírásáig nem sikerült megfejtenem.

Elég csalódott és dühös vagyok, hogy egy ígéretesen induló thrillert ennyire sikerült elbaltázni. Bőven volt potenciál a Splitben, ám ezeket a lehetőségeket csak részben sikerült Shyamalannak kihasználnia. Kicsit az volt az érzésem, hogy a rendező a saját művészi egóját nem tudta félretenni, muszáj volt, valami teljesen elborult marhasággal rányomnia a védjegyét az amúgy színvonalas filmre. James McAvoy parádézása miatt viszont megéri megnézni.

5/10

A Széttörve teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4912116991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiszkosFreddy 2017.01.13. 10:32:16

Egyszerű képlet: a rendező,mint egy ingadozó színvonalú focista - akiről mindenki tudja, hogy voltak nagy meccsei,de már rég nem az elvárt szinten játszik - ott áll a kapuval szemben, előtte a labda,és azt képzeli,hogy élete,és a világ legnagyobb gólját fogja lőni.
Ehhez képest a nagy erőlködéstől tökön rúgja magát,és interkontinentális pályára állítja a labdát,de úgy,hogy beleszakadnak az izomszalagjai,és hetekig mindenki rajta röhög.

McH 2017.01.14. 16:04:02

Csak egy egészen apró pontosítás: Nem skizofrénia, hanem disszociatív személyiségzavar, a kettő nem ugyanaz.

AldoWinnfield 2017.01.20. 09:36:28

Szerintem következetesen végigviszi a koncepcióját a film, így a finálé is. Nem láttam benne problémát. Az utolsó jelenet megosztó lesz, számomra érdekes volt.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2017.01.30. 17:00:54

Ugyanígy éreztem én is, az utolsó részét egyszerűen nem tudtam hova tenni. De nekem ezen felül a pszichológus sem tetszett, nekem kicsit olyanok voltak a beszélgetéseik, mintha a semmiből szülne egy következtetést, miután levezet egy számára logikusnak tűnő dolgot és az egész egy nagy zagyvaság lesz.
De James McAvoy fantasztikus!

eplethy 2017.04.22. 23:21:54

SPOILER!!!!!

A film végére derül ki, hogy a Sebezhetetlen univerzumában játszódik a film, nekem ez valahogy nagyon tetszett. A fizikai átalakulgatás, meg a sebesülések túlélése kicsit fura volt, de az utolsó jelenet nálam helyére tette. McAvoy pedig egyszerűen fantasztikus.

K.Leslee 2017.04.28. 14:29:29

Eddig ez a filmje tetszett a legjobban. Egy eros befejezessel akar meg egy maradando alkotas is lehetett volna. McAvoy zsenialis mint mindig.
süti beállítások módosítása