Éjszakai rohanás / Midnight Run (1988)
2016. november 21. írta: danialves

Éjszakai rohanás / Midnight Run (1988)

Martin Brest műve hibátlanul simul bele a 80-as évek második felétől futószalagon gyártott zsarukomédiák sorába, és viszonylag ritkán szokás olyan utolérhetetlen klasszikusként emlegetni, mint például Shane Black bármelyik túlértékelt darabját ebből az időszakból. Persze tény, hogy a Midnight Run nem tartalmaz poszterre írható látványos szövegeket, ugyanakkor legnagyobb erénye éppen az, hogy nem is csak ezek összessége, hanem a műfaj összes kötelező elemét valósítja meg a lehető legegyszerűbben, de hibátlanul.midnight.jpg

A Midnight Run annyiban üt el a többnyire zsarufilmes témára felhúzott buddy comedyktől, hogy két határozottan eltérő célokkal rendelkező főhőst zár össze. Míg a legtöbb darab ennek híján kénytelen volt a radikálisan különböző személyiségjegyekből felépíteni konfliktusait, ezúttal már adott ez a dramaturgiát folyamatosan működtető szembenállás. Arról nem is beszélve, hogy ehhez rekordszámú ellenfél asszisztál: az FBI, a maffia és a konkurens fejvadász egyszerre történő bevonásával akciófilmként is rendre újabb impulzusokat kap a történet. Azonban a látszólagos összetettsége ellenére a forgatókönyv mégsem veszik el a részletekben: a karakterdrámákat, antagonistákat és az egész országon átívelő menekülést remekül köti össze, kevés olyan eleme van, amely ne kapcsolódna valamelyik másikhoz. Természetesen ez sok fordulatot már előre sejtet, de alapvetően sokkal élvezetesebb film lett a Midnight Run attól, hogy nem tarkítják felesleges kitérők és irreleváns jelenetek, és egy kellően színes darabot sikerült belesűríteni a 2 órás játékidőbe.

Jack és Duke párosa ugyanis rettentő jó középpontja a műnek: látványosan humoros szituációba ritkán keverednek (illetve ez a fajta komikum nem is áll annyira jól nekik), de folyamatos szájkaratéjük, apró gesztusaik rendre felvillanyozzák jeleneteiket, ami fokozatosan kialakuló barátságukat is életszerűvé és átélhetővé teszi. A Midnight Run eleve sokat tesz azért, hogy elkerülje a giccses megoldásokat, és zsenialitását mutatja, hogy sokszor ehhez a klisés felvezetés végére odacsapott cinikus poénok is elegendők.midnight2.jpg

A Midnight Run atmoszférája is hasonlóan egyszerű és könnyed, ugyanakkor tudatosan távol tartja magát a túlzó karikatúráktól. Nagy hangsúlyt helyez a drámára és az akció-krimi műfaji elemeire, ugyanakkor ezt éppen a kellő mértékű komikummal alakítja fogyaszthatóvá: itt még a legkeményebb gengszterek is maximum csak jól fejbe vágják áldozataikat, véres leszámolásokról és súlyos árulásokról szó sem lehet. A legjobban Marvin karaktere képviseli ezt, aki alapvetően egy elvtelen, gerinctelen ember képét mutatja, azonban a film mégis képes ezt úgy ábrázolni, mintha csak egy könnyen megvezethető, lecsúszott redneck lenne - ettől függetlenül fajsúlyos fenyegetés főhőseink számára.

A Midnight Run azok közé a filmek közé tartozik, amelyek nem forradalmi nyelvezetük, új trendeket teremtő hozzáállásuk vagy utánozhatatlan erényeik miatt mondhatók kiemelkedőnek, hanem mert tanítani valóan és sallangmentesen valósítanak meg egy sokak által elbaltázott / lélektelenül visszaadott / félreértett receptet. Nem fogják az orrunk elé tolni az "ezeket a filmeket feltétlenül látnod kell" listákon, de ha a buddy comedyk etalonját keressük, aligha találunk nála jobbat.

8/10

Az Éjszakai rohanás teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr211978622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.11.21. 16:23:16

Jézus a mennyekben! El sem hiszem, de úgy néz ki, hogy van egy film, amivel kapcsolatban - többnyire - egyetértek Danialvessel. Biztos megfázott és azért dicséri, mert az teljesen hihetetlen számomra, hogy tényleg tetszik neki egy 80-as évekbeli közkedvelt, kult akcíó-vígjáték :O.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.11.22. 11:48:06

Az egyik kedvencem. Mindig megnézem mikor megy a TV-ben, aztán felvéve mégegyszer. Mert midnen karakter jó benne, legyen az FBI, vagy a maffia. A legtöbb ekkori film azóta elfáradt, de ez nem.
A Rémült rohanás mellett az a másik legjobb 80-as éveket jól prezentáló mozi.

góóól 2016.11.22. 12:51:54

annyit fűznék csak hozzá, hogy az én korosztályom (40 felettiek) részére ez sokkal nagyobb kult film, mint a Halálos Fegyver. Amellett, hogy minden ismerősöm megnézi, ahányszor adják, ismerek olyan társaságot, akik minden évben összejönnek, hogy újranézzék.

Alonso Mosley, FBI :)

Rónarider 2016.11.22. 13:45:04

@The Man Who Laughs: és tényleg :)
Hát hol tart már a tudomány!!!

sasaone 2016.11.22. 14:01:37

@góóól: "Az FBI-nal mindenkit Mosley-nak hivnak?"
"- Az igazi neve Mosley.
- EN VAGYOK MOSLEY!"

:D:D:D

Viszlat sohanapjan!

borosnyuszi 2016.11.22. 19:55:28

A film egyszerűen bevonza az embert, bármikor meg tudom nézni. De Niro itt még valóban megvillantotta színészi képessègeit. A film két érdeme vitathatattlan. A könnyed akcióvígjáték mögött ott vannak a morális kérdések. Szabad-e, amúgy egy bűnözőtől sikkasztó embert kiszolgáltatott helyzetbe hozni, ill. De Niro lányával való talàlkozàsa a film csúcspontja. Nem lett szirupos, nyálas. De Niro nagyon életszerűen alakítja a szerepét ahogy szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni a helyzettel. Zseniális. Kiemelném még a dögös blues és rock betéteket, remekül illenek a film atmoszférájához. Kötelező darab!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2016.11.23. 09:35:57

"-Nehéz napja volt?
-Nehéz hetem.
-Meg is látszik magán."

Nagyjából 1753-szor láttam, nincs olyan alkalom, hogy ne tudnánk megnézni a párommal, aki szintén nagy rajongója ennek a filmtörténeti klasszikusnak. Azt azért külön megemlítem, hogy a magyar szinkronja(átírása), a professzionális szinkronizálás alfája és omegája, valamint az univerzum összes filmszinkronjának esszenciája és origoja. Bármikor fejből tudom idézni bármelyik párbeszédet, de ezzel látom, hogy nem vagyok egyedül.

góóól 2016.11.23. 13:45:14

@zord íjász:
"ellátmányba kapják, vagy mind egy helyen vásárolnak?" :)

daito 2016.11.24. 11:14:28

Eddie Moscone (Joe Pantoliano) az isten!!! :-)
süti beállítások módosítása