8 mérföld / 8 Mile (2002)
2014. augusztus 12. írta: danialves

8 mérföld / 8 Mile (2002)

8-mile_eminem.jpgAbban talán nincs semmi meglepő, hogy Eminem életének eseményei filmre kívánkoznak, abban talán már inkább, hogy ezt a lehetőséget villámgyorsan meglátták a producerek, és a fiatal rapper már pályafutásának elején a mozivásznon találta magát, sokkal előbb, mint az életrajzi filmek kedvelt alakjai. És bár szigorúan véve az 8 Mile nem életrajzi film, az ilyen jellegű vonások kifejezetten jót tettek neki.

Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) Detroit külvárosának reménytelenségéből próbál kitörni, egyelőre sikertelenül. A srác egy gyárban dolgozik, de a pénzhiány miatt kénytelen visszaköltözni édesanyjához (Kim Basinger) és annak mentálisan instabil pasijához (Michael Shannon), akik egy lakókocsiparkban élnek. Jimmy szabadidejét a rapelés tölti ki, azonban szinte egyedüli fehérként a feketék között kétszer annyit kell dolgoznia, hogy érvényesülhessen. Nem mintha ez önmagában olyan könnyű lenne a lepusztult és haldokló Detroitban, ahol a fiatalok egyetlen esélye az előrejutásra, ha valaki felfedezi és megszánja őket egy lemezszerződéssel.

8mile.jpgKönnyedén lehetett volna az 8 Mile-ból is egy szentimentális és közhelyes alkotás, de Scott Silver forgatókönyvíró egy kifejezetten szerény és két lábbal a földön járó történetet igyekezett ábrázolni. Ő nem egy nagy rapper misztikumát akarta létrehozni, bemutatva, hogy hogyan lett egy senkiből világsztár, hanem egy hét krónikáján keresztül illusztrálni azt a változást a karakterben, amely ezt a hosszabb utat lehetővé tette. És abból látszik, hogy igazán jó íróval van dolgunk, hogy ő képes erre nagy sikerek, tragédiák és érzelmek ábrázolása nélkül is. Mindeközben pedig a rapcsaták pazar szövegei külön élvezeti faktort adnak, és a remek hangulatfestő képeknek köszönhetően Detroit világa is egyre jobban megelevenedik a vásznon, tovább növelve a mű hitelességét.

Amely nem lehet egészen tökéletes, például minden visszafogottság ellenére a sikersztorik kliséi itt is feltűnnek (leginkább sportfilmekből lehet ismerős az itt használt szerkezet), így aztán nagyjából az első pillanattól lehet sejteni, hova fog kifutni az egész film. A színészek közül pedig igazán csak azok tudnak természetesen mozogni a vásznon, akik maguk is ebből a világból érkeztek, így eshet meg az, hogy a főszereplő Eminem messze el tudja homályosítani Basingert vagy Brittany Murphyt, de még akár Anthony Mackie-t is.

Nem lett tehát korszakalkotó vagy világmegváltó mű ez a darab, viszont a történet ismerős vázát fel tudja ruházni egy olyan egyedi és aprólékosan kidolgozott atmoszférával, amely egészen jó élménnyé teszi végül. Ráadásul ha valakinek még külön érdekes is, hogy a szokásos felemelkedés-történetet detroiti rapperekkel mesélik el, akkor abszolút ajánlható film az 8 Mile.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr186596761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.12. 12:05:40

Nem szeretem a rap-zenét, de Eminemet nem tudom utálni. Ez a filmje iszonyat jó. Ráadásul olyan hangulata van, hogy azt nem lehet elfelejteni. Nálam 8-as a film.

Dr_utcai_arcos 2014.08.12. 12:21:31

Bizony bizony hatalmas film!(Érdemes elmenni egy két hasonló eseményre itthon is, az embernek feláll a szőr a kezén, mennyi tehetséges ember kallódik az utcákon, akiknek esélye sem lesz soha, hogy * vagy x legyen...)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 08:45:49

@Dr_utcai_arcos: bizony bizony ez egy klisé film, de nagyon.
És tényleg érdemes elmenni ehhez hasonló eseményekre itthon olyanokat lehet röhögni, hogy arra szavak nincsenek. Annyi erőltetett, tehetségtelen van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük.

@REMY: nem nem szereted, csak nem ismered. ;) Nem ugyan az. :) jómagam 20 éve hallgatom, és lassan azt merem mondani, hogy kezdem megismerni. ;)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.13. 14:41:42

@doggfather: Csak az a gond, hogy nem érted, ha 15x - 16x elhangzik benne hogy "fasz" vagy "geci", az a magyar """rappereknél""" már művészetnek minősül. :D Példákat nem említek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 14:58:11

@doggfather: @FroG: Mondjuk eleve ennek a kulturális háttere is megér egy misét, hogy gyakorlatilag személyeskedésben és sértegetésben versenyeznek az ifjú rapperek.
Aztán persze a felnőtt pályafutásuk során is ezt a tinédzserkorból hátramaradt péniszméregetést folytatják, a számaik egyik fele arról szól, hogy a kurva anyját az east side-nak, a másik felében meg könnyes szemekkel azokra a haverokra emlékeznek, akiket lelőttek az ilyen ökör ellenségeskedések miatt.
És legyen akármilyen tehetséges is valaki, Eminemben is például baromira visszataszító ez az éretlen, agresszív hvcs mentalitás, ami a számai nagy részéből árad.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 15:35:18

@FroG: tudtam én, hogy velem van a baj. :D

@danialves: már írtam a múltkor is, hogy ez a fajta csak egy vékony szelete a rap-nek, hiphopnak. Sőt egy NAGYON vékony szelete, csak ezt ismeri mindenki, ezt kapja fel a rádió tv a mai napig.

Tucatjával vannak olyan előadók akik 10-20 éves munkásságuk, lemezek "tucatjain" egyszer se küldenek el senkit a csába, és normálisak, jók a szövegeik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 15:43:53

@doggfather: Hát nézd, nekem nem úgy tűnik, hogy ez egy ennyire vékony szelet lenne, már ha a film által ábrázoltakból indulok ki, vagy hogy kb. híresebb rapper nincs is ilyen ügyek nélkül. Számomra tragikus már önmagában az is, hogy az ilyen tehetséges előadóknak, mint pl. Eminem, ennyiben kimerülnek a gondolatai, de az talán még inkább, hogy ebbe nőnek bele emberek a film ábrázolása szerint.
Komolyan szarul éreztem magam a film alatt is mindig, amikor a Tupac-hasonmás haverukat fikázták, mert neki nem csak addig terjedtek a gondolatai, hogy "Fuck Tha Free World"...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 15:54:40

@danialves: csak ismételni tudom, hogy ezeket kapja fel a sajtó azért ezek a híresek, mert botrány van körülöttük.

50 cent egy huszadrangú rapperecske, meg dílerecske volt, aztán meglőtték egyszer (igaz 9 golyót kapott) és azonnal ő lett az igazi gengszter meg a ríl thug meg az összes ilyen marhaság és máris milliónyi lemezt adott el, és máris te is az ő nótáit dúdolod egy falusi diszkóban is hajnalban.

Eminem dettó, míg Dre meg nem csinálta, mint egy profi terméket addig csak detroitban ismerték, és ott se ő volt A rap. Egy üzletember jól megcsinálta és rögtön azt hiszed, hogy az egész rap ilyen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 16:01:08

Olyan magas gondolatokat meg a többségüktől nem szabad elvárni, elvégre jó részük éppen hogy befejezte az általánost nemhogy a gimit.

Itthoni analógia, a cigányzenészek hasonlóak, tehetségesek, érzik a ritmust jól táncolnak, de a jó részük megelégszik, hogy falusi haknikon, meg a fásy mulatóban elénekeljék a "kék a szemét".

Keresnek vele, sőt nagyon jól keresnek vele, igazából nem művészek nem akarják kifejezni magukat, de nem is tudnák, ugyanakkor a "kereteket" ismerik és jól meg könnyen használják.

Ha csak ezt ismered akkor az a kép alakulhat ki benned, hogy nem jó zenészek, de van köztük is igényes, sőt világszerte is kedvelt, keresett előadó, csak azokat itthon már keresni kell "csak úgy" nem lehet beléjük futni, mint a "szalagon gyártott" sztárocskákat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 16:11:32

@doggfather: Most hagyjuk az ilyen 50 Cent-jellegű neveket, olyan arcokra gondolok, akiket azért komoly rappernek is tartanak ilyen körökben, nem csak a tinik sztárolják őket: Tupac, Dre, T.I. stb.

A gondolatok kapcsán meg nyilván nem várom el, hogy egy rappernek PHD-t kelljen végeznie, de ha már egy olyan műfajban nyomja, ahol ellentétben a One Directionnel nem egy 4 soros refrént kell megszövegeznie, akkor mondhatna már valamit a "Fuck you all"-on kívül is, legyenek egyébként akármilyen zseniális stilisztikai megoldásai is.
Pl. ilyenekre gondolok:
www.youtube.com/watch?v=hRVOOwFNp5U
És azért szerintem szomorú, hogy ez sokaknak nem igénye, hanem kvázi az életükről szóló banális reality show-ként csinálják a rappelést.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 16:25:19

@danialves: de nem várhatsz el valakitől aki éppen tud olvasni rafkós szemantikai vagy szintaktikai megoldásokat, nem?

Ha egész életében nem hagyta el még a kerületét se ahol élt (ami azért majdnem akkora, mint egész budapest) nem olvasott, iskolába nem járt. A család barátok ugyan ilyenek akkor miről tudna szövegelni, mint az élete? Ami olyan amilyen.

Inkább az a baj, hogy ezzel csinál 1 lemezt ami sikeres lesz, meg gazdag ezután már van, illetve lenne lehetősége fejlődni zeneileg, meg szövegileg, hovatovább emberileg is, de akkor is megmarad gettóniggerenek a nagy része, mert nem tudja felfogni, hogy másmilyen is lehetne. Nincs igény a változásra, főleg mert a pénz/siker őt igazolta, hogy sikeres lehet, mint egyszerű gettónigger.

De nem győzőm hangsúlyozni, hogy csak a nagyközönség előtt gengszterrappereknek nevezett előadók a gengszterrap stílusban ilyenek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.13. 16:42:18

@doggfather: Erről a gondolatmenetről neme rögtön a magyar filmek ugranak be. Rengetegen szajkózzák már évek óta, hogy "a magyar film halott, csak az USA-majmolás megy, nincsenek eredeti ötleteink", holott pont most kezd felemelkedni egy olyan fiatalnak mondható rendezői kör (Pálfi, Hajdu, Fligeauf, stb.) hogy ők tényleg elhozhatják a filmiparunk valódi felemelkedését. A baj csak ott van, hogy az utóbbi években leginkább csak az undorítóan tömeg gyártott, élvezhetetlenül felületes filmeket reklámozták a tévék, stb. és ezért az átlagemberben ezek ragadtak meg, mint itthoni filmek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.13. 16:58:56

@FroG: és ilyet érzékelsz a honi rapben is?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 18:35:09

@doggfather: Direkt azért linkeltem ezt a Hopsin-számot, hogy lásd, valaki mesélhet a saját életéről, gettójáról úgy, hogy azért tud mondani is valamit. ;)
Nem mondom, hogy felelőssége lenne feltétlenül megváltania a világot, de szerintem kicsit tragikus, hogy milliók figyelnek valaki modanivalójára, ő meg csak annyit tud mondani, hogy "gazdag vagyok, tegnap megkúrtam 3 nőt, úgyhogy mindenki bekaphatja".

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.13. 18:52:11

@doggfather: Nem ismerem a magyar rap-et, sőt, a nemzetközit sem igazán, szóval ebben a témában nem tudok érdemben nyilatkozni.

Boyzndahood 2014.08.18. 16:29:01

@danialves: Amit nem ismersz arról inkább ne nyilatkozz...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.20. 16:44:26

@Boyzndahood: (Ha nincs mondanivalód, akkor inkább ne trollkodj...)
süti beállítások módosítása