Vörös nap / Soleil Rouge (1971)
2014. június 13. írta: FilmBaráth

Vörös nap / Soleil Rouge (1971)

vörös nap.jpgAz első szamuráj meghatározó egy lány életében. Mert a bushido szelleme még egy olyan abszolút anglomán nőnemű lényt is le tud nyűgözni, mint amilyen én vagyok. Boldogan mondanám, hogy olyan klasszikus film kapcsán esett meg velem ez az esemény, mint a  A testőr., de a helyzet az, hogy ez az örökbecsű alkotás mondhatja magának az elsőbbséget ezen a téren nálam. Tudom, hogy valami komoly probléma van velem, de nem Alain Delon delejes tekintete maradt meg nekem elsősorban a filmből, hanem Toshiro Mifune méltóságteljes alakja. Történelemfüggő lévén több könyvet is elolvastam az ő hatására a japán kultúráról, és az is neki köszönhető, hogy a mai napig nagyon érdekel a roninok élete. Szóval nem kell lebecsülni egy ilyen átlagos kis kalandfilmet, ha fogékony korban találkozik vele az ember (lánya), akkor igenis tud pozitív hatást gyakorolni rá. Sok év után újráztam ezt a bájos western vígjátékot, és a helyzet változatlan: egy szórakoztató, jó kis filmet kapunk, amelynek a legnagyobb erénye Toshiro Mifune játéka.

Link (Charles Bronson) Balossal (Alain Delon) és néhány zordon kinézetű banditával annak rendje és módja szerint kirabol egy vonatot. Azonban kiderül, hogy a japán nagykövet is az utasok között található, aki diplomáciai küldetést teljesít, és ajándékként egy kardot visz az amerikai elnöknek. Balosnak megtetszik a tetszetős vívóeszköz, és magával viszi, amivel még nem hívta volna ki a sorsot maga ellen, de közben megöli az egyik szamurájt testőrt is. Társa, Kuroda (Toshiro Mifune) bosszút esküszik, és hét napja van visszaszerezni a kardot, ellenkező esetben harakirit kell elkövetnie neki és a japán nagykövetnek is. Balos meg akarta ölni Linket is, aki ezt érthető módon nem kicsit vette a szívére, így a közös cél miatt a furcsa páros együtt indul el megkeresni a banditát. Az út hosszú, nem kevés kalandban van részük, közben Balos barátnője, Cristina (Ursula Andress) is nehezíti az életüket...

Bár erősen megrágta az idő vasfoga a filmet, azért még ma is jól lehet szórakozni rajta, főleg, ha nem várunk tőle túl sokat. A forgatókönyv nem volt rossz, a műfaj minden kliséjét sikerült jól tálalva elsütni, humorban sincs hiány, a női nézők megkapták Alain Delont, a férfiak Ursula Andresst, Bronson adott a macsóságnak, Mifune pedig azt a bizonyos pluszt képviselte a filmben, ami miatt nem lesz teljesen átlagos az alkotás. 

A történet egyszerű, valóban a szamuráj-cowboy kettős miatt érdekes, kicsit átlagosan kezdődik, de amint elindulnak Balos után, felpörögnek az események, akad itt akció, humor, hisztis barátnő, vérszomjas indiánok, azonban a film vége sajnos teljesen ellaposodik. A két fő karakter jól meg lett írva, a többiekre azonban nem sok időt pazaroltak az írók, nem léptek túl a kliséken. A cél a szórakoztatás volt, ez sikerült, ennél többet ne várjunk a filmtől. A Kelet-Nyugat ellentét elsősorban humor formájában nyilvánul meg, azonban mégsem teljesen felszínes ebből a szempontból az alkotás, valóban sikerült valamennyit átadni a szamuráj szellemiségből. 

Jókat nevetünk a filmen, drukkolunk azért, hogy  a morc, ámde aranyszívű Link és a szigorú erkölcsi elvek szerint élő szamuráj számára happy end-del érjen véget a történet, ámde igazán nem ragad magával a történet, kevés a maradandó jelenet. Az operatőri munka nem rossz, de nem verdesi az egeket a színvonala, a vágások szintén nem kiemelkedően jók, a zene sem az igazi. Minden a tisztes középszer felé mutat, azonban mégis van egy olyan egyedi bája a filmnek, ami miatt mégis megmarad az emlékezetünkben. Nem veszi komolyan magát a film, mi se tegyük azt, és jól fogunk rajta szórakozni.

vörös nap2.jpgAlain Delon a jóképűségén kívül az égvilágon semmit nem tesz hozzá a filmhez, Ursula Andress - nek sem a mélyreható karakterábrázolása miatt akadt egy-két emlékezetes jelenete. Charles Bronson tökéletesen hozta a rá írt figurát, de  igazi színészi teljesítményt csak Mifunétől láthatunk.

Terence Young jó rendező, ezt a filmet is jól összerakta, nem véletlenül lett nagy siker. A színészvezetés jó, a jelenetek színvonala hullámzó, a párbeszédek sablonosak, de  poénosak, és ez ebben az esetben elég is ahhoz, hogy jól szórakozzunk a filmen.

Egy jó kis western vígjáték, amit Mifune és Bronson miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr546117962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.14. 17:45:00

'így a közös cél miatt a furcsa páros együtt indul el megkeresni a banditát'

ez azért egy kis túlzás, kis szamuráj barátunk kényszeríti rá,hogy együtt menjenek, és egészen a jeges fürdőig kötve is van a keze

FilmBaráth 2014.06.14. 18:37:55

@pingwin: mi ebben a túlzás?mind a ketten Balost akarják, együtt indulnak a keresére, azt pedig nem állítottam, hogy Balos önként és dalolva szegődik a szamuráj útitársának:-)

HowAreYouOneAVetésün? 2014.06.15. 08:12:22

Még anno a szocializmusban láttam ezt a filmet a TV-ben. Ez az a film, ahol együtt játszik TorzonBronz és Alain Delon.

winerprince 2014.08.23. 12:39:03

Balos....Ebből is látszik h. a szarszinkron változatot nézted.Ha az irtad volna h. Goush..akkor ez azt jelentette volna h. a jó félét nézted és akkor a párbeszédek se lettek volna laposak,mivel az sem ugyan az.

Dr_utcai_arcos 2014.08.23. 14:19:40

@FilmBaráth: Hogy senkinek nem tűnt fel eddig (nekem se :/) hogy LINK-et akartál írni a kommentedbe.

FilmBaráth 2014.08.23. 15:00:10

@Dr_utcai_arcos: tényleg Link-et akartam írni, és tényleg nem tűnt fel, hogy nem azt írtam:-)
süti beállítások módosítása