Képregénykritika: Dredd bíró – 4. rész (2020)
2021. január 04. írta: P.A. Doorman

Képregénykritika: Dredd bíró – 4. rész (2020)

Az igazságtétel folytatódik

covers_626562.jpgLegyünk őszinték, könnyű dolog beleszeretni egy sorozatba. Legyen az éppen könyv, film, rajzfilm vagy éppen képregénysorozat. Bizonyos esetekben az egymást követő részek hangulata, pár jó karakterrel karöltve, képes megszerettetni az olvasóval vagy nézővel az adott történetfolyamot. S pár próbaként megnézett vagy épp elolvasott részt követően az ember azon kapja magát, hogy már menthetetlenül beleszeretett a világába, s a történések közepette a benne megjelenő szereplők igazi ismerőseivé, ideális esetben barátaivá váltak. Vitathatatlan tény, hogy a kellően mélyen ábrázolt érzelmeket megtestesítő karakterek képesek kiváltani a nagybetűs rajongást. Az igazán megszeretett karakterért képes az ember egy többkötetes sorozatot is végig aggódni. Természetesen azért az is előfordul, hogy a nézőt vagy épp olvasót a világ hangulata rántja magával, s teszi érdeklődő fogyasztójává a szóban forgó univerzumnak. Szerintem a folytatásos történetek esetében a megteremtett világ végzi az igazi izommunkát a néző/olvasó megtartásáért. Tény és való, hogy ha egy világ kellően szerethető, hangulatos és bármilyen különleges is, mégis valamennyire megközelíthető, akkor igazából biztosítva van a rajongás. Ez meglehetősen groteszk megközelítést, de bizony vannak olyan történetek, melyek olyan erős alap univerzumra épülnek, hogy szinte bármit elbírnak. Akárhányadik bőrt húzzák is le róla, mindig lesznek olyan, a világ iránt rajongó fogyasztók, akik még mindig vágyakoznak az elképzelt helyszínek után. Ez a fajta jelenség képes hosszú éveken át eltartani egy egész franchise-t. De arról ne beszéljünk, hogy milyen minőségi romláson mehet keresztül egy ilyen történetfolyamban. Viszont az IDW gondozásában megjelent Dredd képregények szerencsére a pozitív példák táborát erősítik. Hiszen a negyedik kötetre nem egy olyan szereplő maradt, akiért érdemes aggódni, akinek a történetét a rajongó olvasók érdeklődve követik egy olyan világban, amely fogyasztói társadalmunk veszedelmes jövő víziója, teljes egészében hihető és megélhető verzióban. A véres technofil jövőt bemutató kiadvány a Holdkelte Stúdiónál megjelent negyedik Dredd képregény, mely a megszokott prémium élmény mellett számtalan izgalmas kalandot tartogat az olvasónak.

Miután Dredd bíró visszatér az elátkozott földről, ahelyett, hogy kitüntetésben részesülne nem kap mást, mint rosszindulatú gyanúsítgatást és fájdalmas kínvallatások sorát. Távolléte alatt a teljesen eszét vesztett Tarjay, az egykori bíró, egyszemélyes hadjáratba fog, s több volt bírótársa életére tör. Az egyetlen, aki képes megállítani a bomlott elméjű ex igazságosztót az Dredd. De a bírók legjobbikának egyáltalán nincs könnyű dolga, hiszen egy befolyásos bajtársa, Cal a KBO-tól meg van róla győződve, hogy a bírák meggyilkolásáért felelős Tarjay fő cinkostársa maga a nagy Dredd, a törvény marcona őre.

A negyedik elolvasott Dredd képregény kiadvány után elmondhatom, hogy eddig kivétel nélkül az összes kötet, remek minőségben várta, hogy elmerüljek Mega-City 1 mocskában. Ez alól a negyedik rész sem kivétel. Ez a kiadvány elődeivel együtt igazi dísze lesz a könyvespolcomnak. A keménytáblás prémium kategóriát hozó kötet igazán szép és természetesen kamaszkorom kosaras kártyáit időző illata sem elhanyagolható. Az előző részekhez hasonlóan (1,2,3) ez a kötet is egy igazi színes, illatos kanapéhorgony, amely nem ereszt addig míg el nem olvasod. Az eddig megjelent részek közül jelen résznek tetszik legjobban a borítóképe. Igazi színes, impulzív, hősies Dredd várja azt az olvasót a borítón, aki a limitált kiadást választotta. A kötetben négy rajzoló képi világa jelenik meg. Mégis az eltérő stílusok olyan harmóniában követik egymást, hogy ez a képi váltás teljesen kényelmes keretek között történik. A negyedik rész tovább bővíti Dredd bíró univerzumát és az IDW sorozatban első alkalommal hagyjuk magunk mögött a Földet, hogy egy sokkal élhetetlenebb helyen megismerhessük az elképzelt jövő igazságszolgáltatásának gyakorlati elemeit. Az Átszállítás című történetben a sokat emlegetett izo-kockák egyikébe is betekintést nyerhetünk. Az említett történetben használt képi ábrázolás annyira újszerűleg hatott, hogy bizony komolyan nagy segítséget jelentettek a megszámozott képregénykockák. Ennek ellenére személyes kedvencem a kiadvány nyitó története, a Franciául fekete. Egy igazán mesteri egyedi noir hangulatban megkomponált rajzremek. Ezt a történetet kétszer is átlapoztam a képi ábrázolás miatt. 

118401568_611331792776741_7951414816564945094_o.jpg

A ránk váró történetek szereplői régi ismerősök most már, hiszen együtt jártuk át velük az elátkozottak földjét. Az ott megismert különleges képességgel született Dannn igazi kedvencemmé vált a harmadik rész végére. Igaz, az csak most tűnt fel, hogy az orrlyukán át jövendölő mutáns neve három „n” betűvel íródik. No de ne a betűt, hanem a nőt nézzük. Egy igen csak kedvelt női karakterem a helyes szőke bíró, Anderson is újra a történések részese lesz. De az örök nagy kedvencem természetesebben még mindig Dredd, aki az eddigi részekhez hasonlóan most is egy elpusztíthatatlan igazságosztóként próbál eleget tenni feladatának. Egy igazi kuriózummal is bővül a szereplőgárda Harvies bíró személyében. A nagydarab korrupt bíró egy igazi utálható karakter, aki igencsak igyekszik rombolni a bírák fedhetetlen mítoszát. Az ő felemás karakterének története még befejezésre vár. A bukott bíró az egyik olyan alak, aki miatt igazán várom a következő kötetet. A már sokat emlegetett Átszállítás című történet főgonosza is olyan karakter, akit reményeim szerint még láthatok a következő részben. Bármilyen formában is térjen vissza, testetlen állapotából, melynek még igencsak van potencia a későbbiekre nézve. Az új szereplők megjelenése ellenére sajnos veszítünk el nem is egy karaktert a kötet végére. A spoiler veszély miatt legyen elég annyi, hogy talán most volt először az az érzésem, hogy az elhulló szereplőgárda igazi veszteség, nem holmi lecserélhető bio ágyútöltelék.

A Dredd bíró történetét tovább mesélő képregénysorozat negyedik kötete egy igazán ütős darabja a gyűjteménynek. Igaz ugyan, hogy nem viszi tovább fénysebességgel az eseményeket, de komoly világépítő kötet ez is, mely kiemeli a történéseket a Föld bolygóról. Az újként bevont karakterekkel pedig előkészíti a soron következő kötet eseményeit. Kíváncsivá téve az olvasót a folytatás iránt, mely természetesen már elérhető a magyar kiadásért felelős kiadónál. Vélhetően az elkövetkező történések alapban határozzák majd meg Mega City-1 és vele együtt az egész emberiség jövőjét. Ami engem illet izgatottan várom a folytatást!

9/10

A képregényt a Holdkelte Stúdió jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5116363196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása