Könyvkritika: Csapody Kinga: Utazik a család (2017)
2017. július 03. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Csapody Kinga: Utazik a család (2017)

Egy mesés útikönyv-sorozat, amely habkönnyű kikapcsolódást nyújt kicsinek és nagynak

csapody_kinga.png

Itt a nyár, lehet törni a buksit, hová is menjen a család eltöltelni a jól megérdemelt pihenést, amelynek a megszervezése egyáltalán nem könnyű, ha több, más életkorban lévő gyermek is található a pereputtyban, a szülők is jól akarják magukat érezni, és persze a házikedvencek sem maradhatnak ki a buliból. Csapody Kinga könyvsorozata pontosan erre a sokak által ismert helyzetre nyújt rendkívül szórakozató megoldást, mesés  körítéssel mutatja be nekünk a Balaton, a Velencei - tó látnivalóit (a trilógia harmadik részében Eger kerül a középpontba, ezt a kötetet sajnos nem olvastam, ezért most kimarad a sorból). Igazából egy nagyon jól kivitelezett marketing kiadvány csomaghoz van szerencsénk, amelyet a KidsOasis, azaz a családbarát szálláshelyek ötletgazdája, Gyetvainé Zováth Anikó talált ki, és egy háromgyermekes család (egy iskolás + két óvodás ikergyermek) kalandjain keresztül mutatja be az adott régió legfontosabb látnivalóit, és azt, hogyan lehet megszervezni egy nyaralást úgy, hogy egy nagyobb család minden tagja találjon magának megfelelő programot. Tóbiás, a kutya (akinek az életét nem kicsit keseríti meg Nasi, a macska, de ettől eltekintve remekül érzi magát a bőrében a família teljes értékű tagjaként) meséli el a kalandokat, kedvesen, humorosan, és egyáltalán nem erőltetetten. Egy picit talán túlságosan a mese rovására megy a nyaraláshoz szükséges információk átadása, de nem érezzük úgy, hogy PR-anyagot olvasunk, ezeknek a sajnos túlságosan rövid élménybeszámolóknak abszolút életszaga van, gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoznak rajta, és egyáltalán nem mellesleg rengeteg praktikus ötletet találhatunk benne a nyaralásunk megszervezéséhez, mert a könyvek elolvasása után garantáltan megjön a kedvünk ahhoz, hogy ellátogassunk a bennük szereplő helyszínekre.

Adva van egy teljesen átlago, nem is olyan kis család: Tódor, az apuka, Tilda, az anyuka, Rozi, a iskolás nagylány és az óvodás ikrek: Zsuzska és Teó, valamint Tóbiás, a kutya, és Nasi a macska. Ők mindannyian együtt indulnak nyaralni az egyik könyvben a Balatonra, a másikban a Velencei-tóra. Unalom kizárt, akad program és rengeteg kaland mindenki számára, mi pedig csak győzzük felvésni a listánkra a látnivalókat...

Annak ellenére szórakoztam nagyon jól a könyveken, hogy egyáltalán nem én vagyok a célcsoport: még nincs gyerekem, ezért nem éppen családbarát szempontok alapján döntök a nyaralási célpontom kiválasztása során. Ellenben jó néhány évvel ezelőtt volt egy nagyon boldog gyermekkorom, amelynek során elég gyakran megfordultam a Balatonon és a Velencei - tónál, rengeteg kedves emlék jutott eszembe a család kalandjainak olvasása során, és többször elámultam azon, mennyi minden változott ezen a két területen, amióta nem jártam ott (tényleg nem lehet már csúszkálni a keszthelyi kastélyban? Agárdon már tényleg termálfürdő van? atyaég, Székesfehérvár itt van a szomszédban - tatabányai vagyok -, és mióta nem jártam a Bory-várban és Pákozdról is milyen szép emlékeket őrzök...). Hosszú évek óta nem éreztem ingerenciát arra, hogy beüljek a kocsiba, és megnézzem ezeket a helyszíneket, de most újra elkapott a vágy a gyermekkori kedvencek újbóli megtekintésére, és még család nélkül is igen hosszú bakancslistát sikerült hamarjában összeírnom a könyvek végén szereplő összefoglalók alapján, melyben felsorolásra kerülnek a látnivalók, a legkülönfélébb események, fesztiválok és természetesen a honlapok, ahol utánanézhetünk a részleteknek.

csapody_kinga2.jpgSzámomra eléggé meglepő volt, hogy milyen nehéz úgy kialakítani a nyaralás programját, hogy a család minden tagja jól szórakozzon (látszik, hogy nincs tapasztalatom e téren), és a szülők milyen látszólagos könnyedséggel irányítják a háttérből a famíliát, és veszik le a terhet egymás válláról, hogy mindketten tudjanak egy kicsit pihenni is (amíg anyuka elmegy egy kicsit szépülni, apuka lefoglalja a gyerekeket, és fordítva: amikor a férj a régen látott barátjával kirúg egy kicsit a hámból, anyuka foglalkozik a lurkókkal). Nagyon vicces, ahogyan Tóbiás, a kutyus szemén keresztül követhetjük figyelemmel a változatos kalandokat, miközben olyan régen elfeledett anekdotákat idézhetünk fel, mint a balatoni kecskeköröm, a visszhang, vagy felelevenítjük a pákozdi csatát. A könyvek végén egy nagyon jól átlátható kis térkép is található, amelyeken kreatívan és a gyerekek számára is felismerhető módon bemutatásra kerülnek a leglényegesebb látnivalók. Mindenképpen meg kell említenem Szalma Edit gyönyörű és karakteres rajzait, rengeteget tesznek hozzá a hangulathoz.

Egy mesés útikönyv - sorozat, amely habkönnyű kikapcsolódást nyújt kicsinek és nagynak, ugyanakkor rengeteg praktikus ötletet tartalmaz nemcsak ahhoz, hogy hová menjen nyaralni a család, hanem arra vonatkozóan is, hogyan alakítsuk ki úgy a programot, hogy mindenki jól érezze magát. A kis családban mindenki saját magára ismerhet, és miközben elmerülhet a Balaton és a Velencei - tó legfontosabb látnivalóiban, jókat mosolyoghat azon, hogy másnak sem könnyebb megszervezni a családi nyaralást. Ezekből kis kötetekből süt a jó hangulat, nyár-illatot árasztanak, mosolyra fakasztanak, vagyis a mese-feeling is megmarad, miközben beltöltik azt a funkciójukat is, hogy meghozzák a kedvet a bemutatott helyszínek felkereséséhez. Szerethető kis sorozat, remélem, egyszer hozzánk, Komárom-Esztergom megyébe is ellátogatnak Tóbiásék.

8/10

A könyveket a Manó Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8512631901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása