Sorozat: Skam 4x01
2017. április 18. írta: tonks

Sorozat: Skam 4x01

nevtelen3a.jpg

Múlt héten egy remekül összerakott promoban jelentették be, hogy mikor fog folytatódni a Skam, és szokás szerint nem paráztak rá a promozásra: egy héttel később már el is indult a 4. szezon. Sajnos egyben az is kiderült, hogy ez lesz az utolsó évad, ami Julie Andem, a készítő döntése volt. Más a hatalmas siker láttán talán mégis készítene még pár évadot, de én örülök, hogy az eredeti elképzelését valósítja meg. A Skam már most kezd kultikus sorozattá válni (itt lehet az előző évadokról olvasni), tényleg kár lenne egy esetleges túlhúzással elrontani. Sok találgatás volt arról is, hogy Eva, Noora és Isak után ki lesz a 4. évad főszereplője és Sana minden tekintetben remek választás volt.

Nem sok muszlim (fő)szereplővel operáló sorozatot, filmet ismerek, a Skamtől is nagy bátorságra vall, hogy bevállaltak egy iszlám vallású nő főszereplőt, mert most talán még inkább forrongóbb téma, mindenkinek meg van róla a véleménye. Amit talán idevágó példaként fel tudok hozni az egy német sorozat, a magyar tévé által is adott Török kezdőknek (2006-2008 között futott + egy mozifilm), amiben egy német feminista pszichológusnő és egy török rendőr költözik össze gyerekeik nagy szörnyülködésére. A sorozatban az iszlám vallás főleg a rendőr lánya révén jelent meg, aki hithű muszlimként igyekszik élni annak ellenére, hogy ezt még apja sem támogatja igazán. Kapott néha komolyabb történetszálat a vallásával kapcsolatban, de mivel egy vígjátékszerű ifjúsági sorozatról van szó, nem eveztek annyira mélyre. (Mindazonáltal elég jó sorozat volt, érdemes belekukkantani.)

vlcsnap-3796-11-09-03h58m22s539.png

Iman Meskini egyébként remekül hozza a szerepet (színészileg szerintem ő és Tarjei Sandvik Moe (Isak) a legjobb), egyszerűen imádom, ahogy egyetlen pillantásával szinte ölni tud, van benne egy adag pimaszság, keménység is. Ő a való életben is hidzsábot hordó muszlim lány, szóval minden alapja meg van az átgondolt színészi játékhoz. Norvégia az egyik legelfogadóbb ország, ha idegen népek befogadásáról van szó, és eddig Sanát nem sok atrocitás érte a sorozatban (inkább a kínosság-értetlenség határmezsgyéjén mozogtak), de azért egyszer már volt egy félmondata arról, hogy nincs könnyű dolga, amit valóban elhiszek.

A Skam valószínűleg nem fog félni attól, hogy komolyan elgondolkoztasson, máris érdekesek voltak az olyan apróságok, ahogy Sana lepöckölgeti a szalonnát a pizzájáról, vagy ahogy a mobiljával nézi meg, merre fekszik Mekka, stb. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a legfontosabb konfliktus és az hova fog kifutni, nyomot fog-e hagyni a lány hitén, világlátásán. Ráadásul végre olyan főszereplőnk van, akinek a családja a szerves életének része, egy meglepően jónak tűnő anya-lánya kapcsolat, és egy versengőbb báty-húg kapcsolat máris előtérbe került. És természetesen a fiútestvérnek fiúbarátai vannak.

skam_1c.png

A sztorifelütés egyelőre elég egyszerű: Noora továbbra is Osloban, Wilhelm William pedig Londonban, és a pletykák szerint nem nagyon sír a lány után. Vilde szokás szerint egészen elképesztő, jól elvan Marcussal és szeretné, ha a barátnői is bepasiznának, így Sana ellenkezése ellenére bulizni mennek Sana bátyjával és annak haverjaival. És közben végre 3 évad után belátunk Sana belevaló álarca mögé. Igazából sosem gondolkodtam el azon, hogy az 1. évad elején miért is csapódott Eváékhoz Sana, és az anyjával történő telefonbeszélgetés alapján az anya sem érti, miért keresi a lány nem muszlimok társaságát, miközben vallását szigorúan megtartja.

vlcsnap-2421-07-11-20h12m09s681.png

Ahogy az várható volt, megint a lányok lesznek inkább előtérben, de azért a fiúknak is volt némi sziporkázásra idejük. Sok rajongó örülhet, hogy Isak és Even között minden okésnak tűnik, kábé olvadoztam a monitor előtt, hiába, még élénken él bennem a (többször is újranézett) 3. évad. Remélem lesznek Sana-Isak közös jelenetek, a beszélgetéseiket nagyon szerettem a 3. évadban.

Amit sajnálok, hogy a Noora-William történetszálra továbbra sincs igazi megoldás. A Williamet alakító színész akart egyébként kiszállni, szóval a készítőnek biztos kellett improvizálnia, de azért remélem előbb-utóbb felbukkan a fiú, vagy valami, mert Noora többre érdemes a semmiben lebegésnél.

Kifejezetten ügyesen használták a zenéket ebben a részben, több remek montázst is kaptunk (a kezdés nagyon hasonlít az 1. évad nyitányához). Viszonylag több zene is volt a megszokottnál, hogy a rész végén értelmet nyerjen a csend fontossága. (Az utolsó pár másodperc meg egyenesen zseniális volt.) Ugyanígy az operatőri munka, fényképezés továbbra is remek.

Úgy tudom ez az évad is 10 részes lesz, abba pedig, hogy aztán vége, inkább még bele sem gondolok. Érdemes egyébként csekkolni a sorozat honlapját és az instagramot is, mert szokás szerint ott is vannak történések. Sokszor úgy érzem, hogy meg kellene tanulnom norvégul. 

A Skam adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9512429067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.04.18. 10:41:23

Az arab csaj sutyiban IS szavazó. Ahogy mind.

tonks 2017.04.18. 17:07:31

@David Bowman: Szóval te _is_ sutyiban szoktál szavazni? Azt hogy kell? Elbújsz a szavazófülke mögött?

David Bowman 2017.04.19. 01:02:34

@tonks: Nem. Én a saját hazámban élek, ezért úgy szavazok, ahogy akarok. És titokban sem gyűlölöm az országom lakosságát.
Mit keres ott az a csaj, ha nem akar svéd lenni, vagy legalább úgy élni, mint a svédek. Így egy alattomos rákos daganat, ami lassan felemészti a gazdatestet.

tonks 2017.04.19. 18:53:14

@David Bowman: ő norvég és pont. Valószínűleg kevesebb gyűlölet van benne, mint benned - ezen talán elgondolkodnék a helyedben.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.19. 20:17:16

Érdekes kísérletnek tartom ezt a sorozatot, főleg a mai migráns-válsággal sújtott korszakban, amikor Norvégiát is eléri az iszlám kontra helyi népesség konfliktus. Bár a skandináv országok nyitottságukról híresek, úgy tudom ma már ott is sok a súrlódás az érkezőkkel kapcsolatban. Ez a sorozat talán közelebb hozza a muszlimokat és a keresztényeket az északi országban (és ahol a sorozatot vetítik) mert egy mohamedán lányt is megismerhetnek a nézők. Érdekes az egész mindenképp.

David Bowman 2017.04.20. 11:24:49

@tonks: Norvég lehetne - ha megkeresztelkedne, és leszedné azt a szart a fejéről.

David Bowman 2017.04.20. 11:25:46

@Rebel Alliance: ...és közben elolvashatják a facebokon az igazat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.04.20. 20:14:15

@David Bowman: "Mit keres ott az a csaj, ha nem akar svéd lenni, vagy legalább úgy élni, mint a svédek. Így egy alattomos rákos daganat, ami lassan felemészti a gazdatestet."
És ugye azt se felejtsük el, hogy még ráadásul nő is, ami külön súlyosbító tényező. Finn akar lenni, ahelyett, hogy otthon maradna főzni és unokákat szülni...

hannigabi 2017.04.20. 21:11:54

@danialves: de hála égnek legalább hetero, most képzeld el, ha leszbikus is lenne... APOKALIPSZIS

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.04.20. 21:15:22

@hannigabi: De várjál, mi van, ha valójában transznemű? Trükkös ám ez az etnomazochista háttérhatalom!

hannigabi 2017.04.20. 21:27:06

@danialves: oké, felrobbant a fejem... a sok libsi faszság... úgy várom már, hogy az árpád sávos legyen az ég, a nők alá legyenek vetve a férfiak uralmának, és hogy mindenkit, aki nem fehér és nem hetro azonnali hatállyal koncentrációs táborba küldjünk, de ha lehet, akkor inkább akasszunk fel...

David Bowman 2017.04.21. 19:59:31

@danialves: Minden tiszteletem Margaret Thatcheré. Vagy a nejemé.

David Bowman 2017.04.21. 20:16:19

@hannigabi: Semmi bajom a leszbikkel, nem zavarnak a titkos buzik sem. Az viszont undorító, ha valaki közügyet csinál a ferde hajlamaiból. Ezeket a buzimeneteseket és pinasapkás idiótákat előbb-utóbb agyon fogják verni. (Én ezt nem helyeslem.) Nem lehet a végtelenségig provokálni az óriási többséget.
Nyugodtan aludtam egy kétszemélyes sátorban a homokos barátommal. A 80as években. Mindenki tudta róla, hogy buzi. Van még ilyen ismerősöm néhány. Vagy ezer férfi között dolgoztam.Nem divatbuzik, hanem ilyenek. Egyik se volt soha buzimeneten.

David Bowman 2017.04.21. 20:20:07

A hülye libsi filmeken kívül valaki azért visel ilyen szart a fején, mert különben agyonverik a jól integrálódott rokonai, vagy tényleg kretén. Ezt bármilyen módon támogatni emberiség elleni bűn.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.04.23. 11:24:43

@David Bowman: Hát a nejednek részemről is minden tisztelet.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.06.20. 20:19:54

@tonks: "Vilde szokás szerint egészen elképesztő, jól elvan Marcussal..."
Magnus.

Most már csak egy pár jelenet van hátra a szezon- és sorozatzáró utolsó részből.
Szép, bátor és elgondolkodtató lett ez a szezon; talán a legjobb az összes közül.

Van egy (kicsit spoileres) elképzelésem arról, hogy hogyan tudna igazán ütős módon véget érni a sorozat:
noreg.blog.hu/2017/06/20/skam_883
süti beállítások módosítása