Kőkemény család / The Family Stone (2005)
2016. december 21. írta: tonks

Kőkemény család / The Family Stone (2005)

the-family-stone-man-repeller-2-1.jpg

Ha kedvenc karácsonyi filmet kellene választanom, akkor nálam bizony Kevint simán lenyomja a Stone család. Ez az a film, amit bármikor képes vagyok megnézni, a karácsonyra való ráhangolódást mindig vele kezdem és akár többször is előkerül az ünnepek alatt.

A film főcím stáblistája tökéletes amerikai idillt sugall a vintage karácsonyi képeslapok lapozgatásával, de természetesen a Stone család karácsonya minden, csak nem tökéletes. Sybil és Kelly izgatottan várják haza gyermekeiket az ország minden szegletéből. Az 5 testvér jobban nem is különbözhetne, de élettel töltik meg a családi házat, és van valami irigylésre méltó a nagy kaotikusságban. A legidősebb (és egyben legsikeresebb) Everett, aki magával hozza leendő menyasszonyát, Meredith-t is, a nő azonban nem találja a közös hangot a családtagokkal és kétségbeesésében ráveszi a húgát, Julie-t, hogy töltse velük a karácsonyt és támogassa őt. Mindenki tökéletes karácsonyt szeretne, de ezt a különböző konfliktusok, titkok igencsak megnehezítik. A fő problémaforrás természetesen Meredith, aki precíz, fontoskodó stílusával a család szerint nem csak hozzájuk, de Everetthez sem illik. Különösen Amy, az egyik lánytestvér vállalja fel ellenszenvét.

in_the_kitchen.png

Maga a sztori megmarad a tipikus családi filmek szintjén, viszont a karaktereket sikerült úgy mozgatni, hogy többször nézős darab váljon belőle. Az ilyen filmektől szokatlan módon mindenki kap plusz karakter mélyítést, nem kétdimenziós karakterek. (És több mint 9 főbb szereplő van, szóval kijár a dicséret.) A szülők közül az anya kap jelentősebb szerepet, és Sybil drámai szála adja a legfontosabb mondanivalót. A testvérek között pedig bőven lehet válogatni, évről évre másik kedvencet találok magamnak. A süket Thad és párja, Patrick párosában imádtam, hogy végre természetesen van kezelve egy meleg pár. Everett korából és pozíciójából kifolyólag úgy érzi, hogy meg kellene már állapodnia, és elnyomja azon érzéseit, hogy talán nem elégedett az életével, vágyik valamire, amit nem a munkahelyén nyakkendőben, öltönyben fog megtalálni. Ben a család leglazább tagja, aki akár az apjával együtt vígan betép, ha arról van szó. Közte és az Everett közti éles ellentét ellenére mégis jó bátyjai egymásnak. A két lánytestvér közül Susannah az érettebb, éppen a második gyermekével várandós. A legfiatalabb Amy pedig még jellemileg a felnövés küszöbén áll, még nem találta meg a helyét. Velük szemben Meredith és Julie testvéri kapcsolata nem annyira intenzív, de az egész film során kellően kiegészítik a többieket. És természetesen a film végére akinek párra kell találnia, az párra is talál. A közös nagyjelenetek különösen jól sikerültek, többek között azért, mert jól adagolták a drámát és a humort.

the-family-stone-the-family-stone-524916_700_467.jpg

A szereplőgárda kiválasztásánál az Igazából szerelem jól bevált receptjét követhették, mert több ismert nevet is sikerült megnyerniük: Diane Keaton, Rachel McAdams, Sarah Jessica Parker, Dermot Mulroney, Claire Danes és Luke Wilson. Sarah Jessica Parker-től féltem a leginkább, aki a Szex és New York sorozat befejezése után ugrott be ebbe a filmbe, de meglepően jó játékot hoz, a többiekkel együtt.

Külön megemlíteném az események fő helyszínét, a családi házat. Gyönyörű ahogy mutatják a nagy hóesésben, de belül tényleg nagyon eltalálták. Meghitt minden zuga, hatalmas, mégis túlzsúfolt ennyi emberrel. Pont annyira belakott, kaotikus, ahogy az ember elvárja egy ilyen háztól. A hangulaton ő dobott a legnagyobbat. Jó ilyet is látni, sokszor érzem sterilnek, túl díszletszerűnek a díszletet, főleg a karácsonyi filmek szeretnek elkalandozni a giccs irányába.

thefamilystonepic.jpg

(Csak zárójelben: A magyar cím nagyon tetszik, megragadták az elsőre egyszerűnek tűnő angol cím lényegét. A szinkront azonban nem ajánlom, mert elég bénára sikerült, és nem csak azért, mert Meredith valamiért Miriam-re lett keresztelve.)

Összességében tehát egy átlagos karácsonyi családi film a Kőkemény család, a műfajban már megszokott mondanivalóval, de olyan őszinte hanggal, lélekkel tálalva, amely értékessé teszi. És amit nem lehet csak úgy lemásolni, hiába vállalt be hasonló szerepet Diane Keaton a tavalyi Káosz karácsonyra című filmben. Ha valakinek karácsonykor besokall a saját családjától, nézze csak meg ezt a filmet.

8/10

 

A Kőkemény család adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr712053753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aniiron · http://treasuresuntold.blog.hu/ 2016.12.21. 15:05:11

Hm, nem egy rossz film, de nekem azért messze nem 8/10. SJP karakterét szerintem nagyon túltolták és már kínos, hogy mennyire nem tud normálisan viselkedni.
Diane Keaton pedig szerintem szimplán rossz színésznő, minden filmjében pontosan ugyanazt az idegesítő, hisztis karaktert hozza, elég ha csak a Something's Gotta Give-ben nyújtott kiborulására gondolok, már a falra mászom... Szóval nekem pont kettejük miatt gyengébb a film, de egyébként mint mondtam, nem rossz.:)
süti beállítások módosítása