Másodvélemény: A kis herceg / The Little Prince (2015)
2016. január 23. írta: danialves

Másodvélemény: A kis herceg / The Little Prince (2015)

the-little-prince-stills-1.jpegNY124 (Darvas Tamás) kritikája itt olvasható


Nincs szerencsém A kis herceggel: emlékszem, amikor gyerekként olvastam (vagy legalábbis próbáltam), a legkevésbé sem sikerült átéreznem a népszerűségét, felnőttként pedig úgy néz ki, pont a gyerekekre optimalizált filmverzióba sikerült belefutnom. Mert Saint-Exupéry művének legújabb feldolgozása alapvetően a kicsiknek szeretne kedveskedni, közben nem elfeledkezve szüleikről sem, ugyanakkor mint minden kompromisszum, ez sem jó igazán egyik fél számára sem.

A vállalása még abszolút bátor és dicsérendő a filmnek, elvégre nem egy könnyedén vászonra vihető műről van szó, de Mark Osborne és forgatókönyvírói (Irina Brignull, Bob Persichetti) okosan egy teljes emészthető kerettörténetbe ágyazták az író gondolatait: egy kislány életébe csöppenünk, akinek édesanyja mindent megtesz azért, hogy gyermeke bejusson a neki való csúcsiskolába - még ha ez nyári szünetének teljes betáblázásával is jár. Új lakóhelyükön azonban (melyre szintén az iskola miatt volt szükség) egy különös szomszédot kapnak: a szedett-vedett házikóban lakó idős pilóta a legkevésbé sem foglalkozik kötelességekkel és szabályokkal, és amikor tanulásba belefásult lányka átbóklászik hozzá, egy különös történetet kezd el mesélni egy kis hercegről.

thelittle.jpgÉs papíron, sőt, alapvetően még a vásznon is jól mutat ez az egyveleg: az alkotók egy Pixar-módra bájosan megrajzolt mesét kerekítettek, amelybe kis dózisokban egészen szöveghűen be tudták emelni az eredeti művet, anélkül, hogy az fárasztóvá vált volna. Az animáció is kellően egyedien, ugyanakkor a szereplők emberi vonásait megtartva képes ezt követni, néhol még kifejezetten kreatívan is támogatva a történet igényeit.

Mégsem tudom levetkőzni azt az érzést, ami az egyébként meglehetősen hasonló próféta kapcsán is kavargott bennem: adva van egy viszonylag komoly mű, amelyet egy ahhoz képest már bugyutának történő körítéssel vizeznek fel. Mert sajnos a gyerekek számára már pont annyira túlzó személyiségjegyeket, kontrasztokat kapnak a figurák és az események, hogy egy idő után nem aranyosnak, hanem bántóan leegyszerűsítőnek és szájbarágottnak láttam ezeket, és persze legkevésbé sem méltónak Saint-Exupéry gondolatiságához. Amelyből szintén éppen csak annyi szűrödik át a végeredménybe, amennyivel a Facebook-ra posztolt, coelhozássá nemesedett idézetek képében egyébként is találkozunk. A kis herceg mégsem az a fajta mű, amely két markánsan elváló stílust próbál sikertelenül összeegyeztetni, pusztán arról van szó, hogy az alapmű és a köré felépített mese éppen annyira szívja el a levegő egymástól, hogy önmagában egyik sem legyen igazán lenyűgöző, szintetizálni őket pedig igazán csak a film fináléja próbálja meg.

Talán eleve reménytelen vállalkozás volt bármilyen formában is feldolgozni ezt a könyvet, és ha ezt veszem, teljesen tisztességes munka lett a végeredmény, amely az adott év 5-6 nézhető színvonalú animációja közé tartozik. De számomra ennél többre nem volt képes A kis herceg, és őszintén nem tudom eldönteni, ez mennyire az eredeti, és mennyire a feldolgozás hibája.

7/10

A kis herceg teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr28300960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása